ĐUROKOVIĆ U POŽEGI – Retencije su trajno i jedino moguće rješenje

Datum objave: 07. 7. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požeško-slavonska županica Antonija Jozić i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić danas su održali radni sastanak s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Prioritetne teme bile su izgradnja retencija kao trajnog rješenja obrane od poplava te poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracija u sklopu EU projekta.

Uz požeško-slavonsku županicu i gradonačelnika Požege te generalnog direktora Hrvatskih voda Zoran Đurokovića sa suradnicima, sastanku su nazočili i direktori komunalnih poduzeća Tekije i Voda Lipik,te gradonačelnici i načelnici na čijem području se provode tri velika projekta aglomeracija. Riječ je o tri najveća projekta na području Požeško-slavonske županije ukupne vrijednosti oko 700 milijuna kuna, koja se najvećim dijelom financiraju sredstvima Europske unije, naglasila je županica Jozić.

” Itekako su važni za naše građane, obzirom da se kroz te projekte osiguravamo onaj temeljnu infrastrukturu – izgradnju vodoopskrbe i sustava odvodnje uz pročišćavanje otpadnih voda na području gradova Pakrac, Lipik, Požega i Pleternica te općina Jakšić, Brestovac i Velika. Druga tema sastanka također je izuzetno važna, obzirom na posljedice koje smo imali 6. lipnja od bujičnih poplava na području grada Požege. Riječ je o izgradnji retencija na području Požege s ciljem obrane od poplava kako nam se više ne bi dogodila situacija kojoj smo svjedočili kada je veliki broj građana oštećen u tim bujičnim poplavama. Današnji sastanak bila je prilika razgovarati i o svim drugim projektima koji se provode, a vezano za izgradnju vodno- komunalne infrastrukture na području Požeško-slavonske županije. Osim europskih, veliki je broj projekata koji se provode, a koji se financiraju sredstvima Hrvatskih voda i naših lokalni proračuna. Jedna od tema bila je i akumulacija Kamenska koja je sada pred ishođenjem lokacijske dozvole i koja je, uz akumulaciju Šumetlica, veliki strateški projekt Požeško-slavonske županije,” rekla je županica.

“Danas sam imao priliku zahvaliti generalnom direktoru Hrvatskih voda i njegovim suradnicima u ime svih građana Požeštine na izuzetno brzoj i učinkovitoj reakciji kod bujičnih poplava 6. lipnja, a isto tako, na aktivnostima koje su promptno poduzete da bi se trajno riješio taj problem koji će očito Požegu zbog klimatskih promjena mučiti i u sljedećim godinama,” naglasio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

“Vrlo sam zadovoljan svime što sam čuo vezano uz to i nadam se da ćemo kroz tri-četiri godine taj problem doista imati kvalitetno riješen. Isto tako, ugodno me iznenadilo izvješće o tijeku radova na aglomeraciji Požega gdje je će, po informacijama stručnjaka iz Hrvatskih voda, u roku biti završen taj projekt. To je važno jer svi znamo koliko građanima radovi već pomalo i smetaju za normalan život. Završetkom ovih radova imat ćemo jedan od osnovnih standarda življenja u urbanim sredinama kvalitetno riješen. Za Požegu je izuzetno značajan i projekt Kamenska, jer projektom aglomeracije i nastavkom na projekt Kamenska dobit ćemo čistu Orljavu što će puno značiti za razvoj Požege čak i u turističkom smislu,” rekao je gradonačelnik Glavić.

Iz proračuna Hrvatskih voda odobreno je oko sto milijuna kuna upravo za rješavanje problema koji su zahvatili Požeštinu. Čemu se građani mogu nadati, pojasnio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. “Dobili smo jasan zadatak od Vlade RH da sve učinimo kako bi to konačno riješili. Treba reći da smo prethodno iscrpili sve mogućnosti regulacijskih radova unutar korita potoka Pakao, Nakopa i drugih vodotoka i jedino što može pomoći to je gradnja retencija. Plan sadržava gradnju osam retencija, pripremljeni su projektni zadaci, danas su predani ovdje, kako Županiji tako i Gradu Požegi koji još mogu eventualno dati svoje primjedbe. U idućem tjednu ide nabava projektne dokumentacije za te planirane radove u vrijednosti sto milijuna kuna. Nakon izrade sam dokumentacije treba proći Studija utjecaja na okoliš te riješiti imovinsko-pravne odnose. Vjerujem kako bismo to mogli učiniti u iduće dvije godine te nakon toga započeti s gradnjom svih osam planiranih retencija. Naravno u koordinaciji s Gradom Požegom i Požeško-slavonskom županijom isto tako izvršiti i izmjene prostornog plana kako bi to bilo moguće. U svakom slučaju, bit ćemo još ranjivi neko vrijeme. Brzog rješenja nema, ovo je trajno rješenje, jedino moguće i stoga molim građane za razumijevanje,” zaključio je Đuroković.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. P./ S. Č.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn