DRŽAVNO NATJECANJE – Učenik Tehničke škole Požega Zlatko Dražić sudjelovao je na natjecanju u Zadru

Datum objave: 04. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

zadar16

POŽEGA – Na Državnom natjecanju i smotri “Opisujemo sustave” koje je održano u Zadru , među 20 pozvanih učenica i učenika iz Hrvatske, sudjelovao je i Zlatko Dražić učenik četvrtog razreda, zanimanja računalni tehničar za strojarstvo Tehničke škole u Požegi. Zlatko je za natjecanje pripremio esej „Razvoj i primjena inovacija“ u kojemu govori o putu od ideje do stvaranja komercijalnog proizvoda koji se sastoji od ispitivanja tržišta, razvoja, mnogobrojnih testiranja, kontrola u razvoju te ostalih važnih čimbenika te osvojio sedmo mjesto.

Gimnazija Vladimira Nazora u Zadru bila je domaćin Državnog natjecanja i smotre “Opisujemo sustave” koje je održano 30. i 31. ožujka 2017. godine. Na ovom natjecanju  tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Među 20 pozvanih učenica i učenika Republike Hrvatske, na završnom susretu sudjelovao je   Zlatko Dražić, a  njegova mentorica je Marina Mirković. Zlatko je za natjecanje pripremio esej „Razvoj i primjena inovacija“ u kojemu govori o putu od ideje do stvaranja komercijalnog proizvoda koji se sastoji od ispitivanja tržišta, razvoja, mnogobrojnih testiranja, kontrola u razvoju te ostalih važnih čimbenika. Sustav je opisao na temelju svog iskustva mladog inovatora. Niz godina uspješno sudjeluje na izložbama i sajmovima inovacija. Uzročno posljedičnim dijagramom prikazan je odnos varijabli sustava te njegove prednosti i nedostaci.

zadar17

Na završnom susretu učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa jednostavnijeg sustava i pitanja vezanih uz opis. Odgovara se riječima i skicama. Nakon toga slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme. Zlatko je pobudio veliki interes među mentorima, članovima Državnog povjerenstva i učenicima svojim radom na inovacijama a sudjelovanje u ovom natjecanju mu je dodatno iskustvo u prezentiranju njegova rada. Želimo mu uspjehe na novim projektima.

TEKST: S. P./ Tehnička škola Požega     FOTO: Tehnička škola Požega

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn