DRUGI KRUG IZBORA – SDP-ovac ili HDZ-ovac budući gradonačelnik Nove Gradiške

Datum objave: 21. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

ng

NOVA GRADIŠKA – Iako su brojke i postotci  bili glavna tema prvih jutarnjih kava u gradu, ništa još nije gotovo. Novogradiščani nisu uspjeli izabrati gradonačelnika od prve, pa će na birališta još jednom, 3.travnja.

I dok dobri poznavatelji političke situacije tvrde kako su upravo ovakve rezultate očekivali, kao i u svakoj izbornoj utrci, i ova, zasigurno ima svoje gubitnike i dobitnike, iako su, po dobrom starom običaju, dan nakon izbora, svim sudionicima puna usta hvale za Novogradiščane koji su savjesno obavili svoju građansku družnost i poklonili glas najboljima. Prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva, od ukupno 12.562 birača upisanih u popis birača, glasalo je njih 4 734 , odnosno 37,69 posto, a rezultati su slijedeći:SDP-ov kandidat za gradonačelnika, Vinko Grgić dobio je 1 777 glasova ili povjerenje 37,54 posto birača, drugi po snazi je  kandidat HDZ-a, dr.Dražen Oršulić, za kojega je glasalo 1298 birača odnosno njih 27,42 posto.

Upravo je Oršulić do samog kraja prebrojavanja glasova vodio mrtvu trku s trećim kandidatom po snazi, donedavnim stranačkim kolegom i gradonačelnikom Željkom Bigovićem, koji je na izbore, budući da je stranka tako odlučila, izišao samostalno, s listom nezavisnih građana i osvojio 1 163 glasa, odnosno 24,57 posto. Ovim je rezultatom, iako je u posljednji trenutak ispao iz gradonačelničke utrke, Bigović pokazao kako i dalje ima veliko povjerenje Novogradiščana i kako je samostalan izlazak na izbore bio dobar potez. Dokazuje to i osvojenih 4 mandata za novi saziv Gradskog vijeća.Posljednji kandidat za gradonačelnika, s najmanjim brojem osvojenih glasova, njih 416, je HDSSB-ov Dubravko Gubić.

U drugi će krug tako SDP-ovac i HDZ-ovac, a tko će biti uspješniji, odlučit će birači, 3.travnja. Hoće li iskustvo natjecanja za prvu funkciju u gradu, ali i ne tako ugodno iskustvo drugog kuga u kojemu je na posljednjim izborima za svega 50-ak glasova izgubio od Željka Bigovića, pomoći Vinku Grgiću ili će se Novogradiščani odlučiti za dugogodišnjeg HDZ-ovca, samozatajnog, tihog i pristojnog  aktivnog gradskog vijećnika, predsjednika stranačkog kluba i uglednog liječnika- znat ćemo za 14 dana. I dok bitka za čelnu poziciju još traje, sastav budućeg Gradskog vijeća je poznat. I dok situacija ni za koga neće biti ni malo komotna, izgledno je jedino kako će vlast i ovaj puta biti nestabilna.

Ipak, prema broju osvojenih vjećničkih mandata, njih čak 7, uvjerljivi pobjednik izbora je SDP kojemu su se na listi za Gradsko vijeće pridružili i Laburisti.U budućem Gradskom vijeću sjedit će i 5 HDZ-ovaca, ali i  čak 4 vijećnika s Liste grupe građana Željka Bigovića, te jedan HDSSB-ovac.Kako se god odvijala post izborna trgovina, jasno je i kako pobjednici, dakle lista SDP-a i Laburista, unatoč najvećem broju osvojenih mandata, nemaju potrebnu većinu, čak i ukoliko im se i u novom sazivu pridruži usamljeni HDSSB-ovac, koalicijski partner u vrijeme dok je na čelu grada bio Josip Vuković, ali i glavni partner u rušenju Željka Bigovića.Zanimljivo je kako će upravo on, dakle, gradonačelnik koji mandat nije uspio privesti kraju, sa svoja 4 vijećnička mandata u konačnici odlučivati o stabilnosti nove gradske vlasti.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB   FOTO: Brodportal.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn