DRUGA FAZA – Od ponedjeljka ponovo možemo kod frizera, kozmetičara, tattoo majstora…

Datum objave: 02. 5. 2020. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U ponedjeljak 4. svibnja u Hrvatskoj počinje druga faza popuštanja u kojoj s radom ponovno počinju i frizeri, kozmetičari, saloni za tetoviranje te sve ostale uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za organizaciju rada takvih uslužnih djelatnosti tijekom epidemije koronavirusa koje detaljno određuju prostorno organizacijske i tehničke uvjete te postupanje s klijentima.

HZJZ u uputama preporučuje isticanje vidljivih obavijesti za sve djelatnike i klijente, postavljanje dozatora s dezinficijensima i raspoređivanje sjedećih mjesta u čekaonicama tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti za klijente koji ne mogu čekati izvan prostora salona, dok ostali klijenti svoj red čekaju vani.

Preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade u dijelovima salona gdje se plaćaju usluge te je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metra između svih osoba koje se nalaze uz prostoru, izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge. Nužno je osigurati dovoljnu količinu papirnatih maramica i ostalih jednokratnih materijala, opreme i sredstva za čišćenje, kao i zaštitne opreme za zaposlenike.

Uobičajene ogrtače za klijente, ako je moguće, preporučuje se zamijeniti jednokratnima, dok sve prostorije u salonu treba što češće provjetravati, čak i za vrijeme lošeg vremena te između smjena. Pri istovremenom radu jednog zaposlenika s više klijenata potrebno je strogo provoditi zaštitne mjere i između klijenata oprati i dezinficirati ruke te obavezno koristiti drugi set pribora.

Naručivanje klijenata obavlja se telefonski, a broj naručenih stranaka kojima će se usluga pružati istovremeno mora se prilagoditi. Tijekom naručivanja treba upozoriti da se usluga ne pruža osobama koje imaju bilo kakav simptom akutne respiratorne infekcije (curenje nosa, kihanje, kašljanje, kašalj, povišena tjelesna temperatura i sl.), a klijentima i zaposlenicima koji imaju neki od simptoma ne može se dopustiti ulazak u salon.

Sve klijente na ulazu treba uputiti na dezinfekciju ruku i zabilježiti vrijeme ulaska osobe u salon, kontakt podatke te vrijeme napuštanja salona kako bi, u slučaju otkrivanja oboljelog, pomogli epidemiolozima identificirati njegove kontakte. Isto tako, klijentima se preporučuje nošenje maske za lice.

Između klijenata se obavezno peru i dezinficiraju ruke, a tijekom cijelog postupka koristi se zaštitna oprema. Djelatnicima s preporučuje nošenje maski za lice (kirurške ili platnene), a rukavice prema uobičajenom protokolu .Kod pružanja usluga izvan salona moraju biti ispunjeni svi uvjeti navedeni kod ovakve vrste usluge vezani za higijenu i ostale predviđene mjere.

Dezinfekcija prostora provodi se na uobičajen način između svake smjene, a dezinfekciju radnog mjesta potrebno je provoditi između svakog klijenta. Također, dezinficijensom se učestalije brišu kontaktna mjesta, odnosno telefoni, kvake, tipkovnice, blagajne i slično, primjerice svaka dva sata.Komunikaciju s klijentom treba se svesti na minimum.
Detaljne upute HZJZ-a dostupne su OVDJE.

TEKST: S. P.        FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn