DRAMSKA SEKCIJA MLADIH KPD SLOGA PAKRAC – Premijera prvijenca igranog filma „Eržika plemenita“

Datum objave: 19. 8. 2020. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – U kinu Hrvatski dom dr. Franjo Tuđman u Pakracu u nedjelju, 30. kolovoza u 19:30 sati bit će premijerno prikazan dugometražni igrani film „Eržika plemenita“ koji su u cijelosti realizirali članovi Dramske sekcije mladih Kulturno-prosvjetnog društva Sloga iz Pakraca, a koji je ujedno i filmski prvijenac mladih Sloge. Premijera je rezervirana samo za goste, uzvanike, roditelje i sponzore radi ograničenog broja mjesta, mjera uzrokovanih pandemijom.

Dramska sekcija mladih KDP Sloga Pakrac iskoristila je nemogućnost uobičajenog stvaralačkog rada u vrijeme socijalne distance i izolacije te su učinili iskorak i po prvi put snimili igrani dugometražni film “Eržika plemenita“. Film je nastao prema scenariju za ranije planiranu kazališnu predstavu koju, zbog mjera uzrokovanih pandemijom nije bilo moguće uprizoriti. Film govori o ljubavnim i financijskim intrigama uzrokovanim javljanjem Mađarice na oglas za posao kućne pomoćnice u pakračkoj kuriji grofovske obitelji Janković.

Scenarij i režiju za ovaj film koji je amatersko autorsko djelo mladih u dobi od 15 do 25 godina (glumci, snimatelji, montaža, šminka, kostimografija…) potpisuje Dubravka Špančić koja naglašava kako je ovo bio vrlo izazovan projekt. “Snimali smo otprilike 15 dana u svibnju, a montaža u nekom dijelu još traje. Po prvi puta smo se susreli s igranim filmom i nije nam bilo lako, no uz savjete Ivka i Joza koji imaju više iskustva prilagođavali smo se situacijama u hodu. Najvrjednije i najvažnije je da smo se tjekom nastajanja ovog filma svi jako dobro zabavili, a u konačnici imamo film za koji vjerujem da će se svidjeti publici i koja će, nadam se, prepoznati naš trud. Specifičnost ovog filma je i što smo u njega uključili brojne lokalne tvrtke, poduzeća, obrte, pojedince koji su se odazvali pozivu da nam sponzorski pomognu i to uglavnom svojim proizvodima koje smo koristili kao rekvizite. Od većih sponzora tvrtka METAKLO d.o.o. pokrila je troškove glazbe donacijom 1.000,00 kn, Turistička zajednica Grada Pakraca troškove izrade plakata, a Grad Pakrac će sudjelovati u troškovima premijere. Osim panorame grada, detalja objekata, spominjanja povijesnih činjenica, odnosno lokacija snimanja i uključivanjem sponzora željeli smo predstaviti naš grad. Sve lokacije snimanja su pakračke izuzev restorana i pizzerie „Nada“ u Lipiku,” ističe Špančić.

Dodaje, kako je ovaj film bio prilika da mladi još više nauče o svom gradu, o sebi, o zajedništvu te da u vrijeme pandemije pronađu način kako se kreativno i kvalitetno izraziti i vjeruje da će se publika odazvati. Nakon premijere, za građane će film biti prikazivan od 31. kolovoza do 4. rujna, svaki dan od 20 sati uz cijenu ulaznice od 20 kuna.

TEKST: S. P.           FOTO: KPD Sloga

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn