DOSTOJNO PREDSTAVILI GRAD I ŽUPANIJU – HKUU “Trenk” Nova Gradiška na Vinkovačkim jesenima

Datum objave: 27. 9. 2021. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Na Vinkovačkim jesenima, jednoj od najvećih folklornih manifestacija u Hrvatskoj prvi put su sudjelovali i članovi novogradiške Hrvatske kulturno-umjetničke udruge “Trenk” predstavljajući svoj grad i županiju.

Vinkovačke jeseni su jedna od najvećih i najvažnijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj koja slavi folklor i tradiciju kroz razne događaje tijekom 10 dana koliko traje. Svakako je najvažniji događaj svečani mimohod koji se održao u nedjelju 19.09., a okupio je oko 3000 folkloraša, odnosno 65 folklornih skupina iz cijele Hrvatske i dijaspore. Brodsko-posavsku županiju predstavljali su i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge”Trenk” Nova Gradiška, kojima je to bilo prvo sudjelovanje. “Iznimna nam je čast što su organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni i predstavnici Brodskog kola prepoznali naš rad kroz godine i pozvali nas da predstavljamo Novu Gradišku na ovoj prekrasnoj manifestaciji. Iz nas je 27 godina rada i stalno želimo biti bolji i biti na smotrama na kojima nismo do sada bili,” kaže predsjednica udruge Verica Vuković.

Pripreme su trajale nekoliko mjeseci, važno je izabrati s čim se predstaviti, a zatim pripremiti nošnje. “Htjeli smo nešto novo i drugačije, a izabrali smo jesensku temu, berbe kukuruza. Naše marljive članice su šivale i kupovale dijelove nošnji. Riječ je o preslojenim nošnjama, iz doba prije Drugog svjetskog rata, kada su u naše krajeve dolazili materijali poput cica, glota,itd. Svakako, nosilo se što se imalo, razne tkane marame na glavu, vunene čarape, opanci. Sve to smo pripremali mjesecima i nismo obukli do Vinkovaca. Baš nam je drago što smo se ponovili za još jedan tip slavonskog ruha. Moramo napomenuti, nama kao gradskom društvu nije nimalo lako, jer brojni naši članovi nisu sa sela i nisu naslijedili ništa od nošnji. Tako da sve moramo kupiti, što originale ili šivati. Trudimo se pronaći stare materijale, pa onda pravimo što nam treba.” ističe voditeljica društva Vesna Vlaović.

Novogradiščani nisu ostali nezapaženi ni u tradicionalnom mimohodu. “Što se tiče mimohoda, bili smo drugi po redu, vrlo veseli, stalno smo pjevali jesenske pjesme i bećarce, zaigrali kolo, nasmijali prisutne. Naš Ivan pripremio je cijele stabljike kukuruza, a članice su nosile pune sepete kukuruza. Naši muški članovi, pjevači i svirači bili su tako veseli, a mlade i starije članice ponosne na sve što pokazuju. Svakako želimo spomenuti i čast koju smo dobili, naš Karlo Tkalčec bio je na čelu mimohoda i nosio veliku Hrvatsku zastavu.,” kaže Vlaović.

Vrijedni folkloraši 25. rujna sudjelovali su i na novogradiškim Poljoprivredno-poduzetničkim idejama, a već se pripremaju za kirvaj u Župi Kraljice svete Krunice Nova Gradiška. Planova je puno, samo se nadaju da neće biti novih zatvaranja i ograničenja.

TEKST: S. P.                FOTO: HKUU Trenk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn