DONACIJA IZ NJEMAČKE – Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dobio 30 kreveta za palijativnu skrb

Datum objave: 07. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dobio je donaciju bolničkih kreveta iz njemačkog Neussa, odnosno tamošnje poliklinike. Kreveti su iznimno kvalitetni, hidraulični i namijenjeni su Palijativnoj skrbi, a smješteni su u posudionici u Pleternici iz koje će se dodjeljivati korisnicima.

Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki posebno je zahvalio gospodinu Zvonku Papcu koji je omogućio ovu donaciju, kao i svom prethodniku Darku Puljašiću koji ostvario ove vrijedne kontakte.

“Ovo je prva od dvije pošiljke, veća pošiljka doći će u siječnju, a ovdje imamo 30 kreveta te drugu opremu potrebnu za palijativnu skrb i njegu nepokretnih i teško pokretnih osoba. Veliki je značaj ovakvih donacija jer prema podacima naših službi na području Požeško-slavonske županije imamo porast palijativnih korisnika za 383 posto u odnosu na prošlu godinu! Temelj palijativne skrbi vezan je za kuće, za obitelji, za naše ljude koji su najbliži tim bolesnicima. Imali smo 57 kreveta u opticaju i sada smo došli u situaciju da zapravo kreveta više nemamo. Stoga je ovo doista dragocjena pošiljka,” rekao je ravnatelj Višaticki.

Kreveti su hidraulični, jednostavniji su od električnih i lakši za transport. “Električni krevet je težak gotovo 200 kilograma pa imamo veliki problem s transportima i smještajem u obiteljske prostore bolesnika. Ovo su lakši kreveti, imaju nove madrace, novu opremu, triangle, sve što je potrebno za svakodnevnu upotrebu pri skrbi za palijativne bolesnike. Dio ove donacije bit će otpremljen u Pakrac, pa pozivamo sve koji imaju bilo rođake bilo susjede, nikoga tko možda nije u našim evidencijama, da nam se jave kako bi pomogli ljudima kojima je to najpotrebnije te im omogućimo medicinski krevet. Potrebno je samo javiti se našoj  Palijativnoj skrbi i mi ćemo organizirati sve što je potrebno, uz prvi posjet koordinatora, uz posjet liječnika, naći ćemo modalitet kako bi dopremili krevet. Ključna je riječ – samilost. Osvrnite se oko sebe možda je netko pored vas u potrebi, ” dodao je Višaticki.

Ana Čorak, koordinatorica Palijativne skrbi u Domu zdravlja Požega istaknula značaj ove akcije ali i ukupno, značaj organizirane skrbi ove vrste za jedno područje.”Trenutno imamo 80 kreveta na terenu i deset ljudi koji čekaju krevete. Svakodnevno imamo jednu do dvije prijave, a trenutno u skrbi imamo oko 180 pacijenata. Stoga je ovo doista prekrasna akcija, sretna sam i uvjerena kako će ovi kreveti polučiti svrsi jer to nam je najneophodnije sredstvo na terenu za ležeće bolesnike,” naglasila je Čorak.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn