DONACIJA IZ AUSTRIJE – Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dobio 57 kreveta za palijativnu skrb

Datum objave: 26. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

krevet n

PLETERNICA – Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dobio je donaciju od 57 bolničkih kreveta iz austrijske pokrajine Tirol. Kreveti su iznimno kvalitetni, s regulacijom na električnu energiju i namijenjeni su Palijativnoj skrbi, a smješteni su u posudionici u Pleternici iz koje će se dodjeljivati korisnicima.

Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Darko Puljašić posebno je zahvalio Tomislavu Stokiću iz Javne vatrogasne postrojbe Lipik koji je uspostavio vezu te tako pomogao pri realizaciji ovog projekta. “Dom zdravlja samo je platio dostavu u dva šlepera, a dobili smo 57 vrhunskih kreveta koje ćemo koristiti u našoj Palijativnoj skrbi. Imamo palijativne timove u Požegi i Pakracu, a ovdje u Pleternici je smještena posudionica i uvijek kada je potrebno možemo se osloniti na ovdašnju pomoć jer je izvrsna suradnja s jedinicama lokalne samouprave. Ovih 57 kreveta možda brojem nije puno, ali vrlo je bitna njihova kvaliteta, oni su na struju, obitelj lakše može pomoći našim pacijentima, a i Palijativni tim kada dođe u posjetu lakše i kvalitetnije može pružiti medicinsku pomoć. Nastavljamo ovu priču i vjerujemo kako ćemo sličnu donaciju dobiti i iduće godine, jer ovakvih kreveta na terenu uvijek trebamo,” rekao je Puljašić dodajući kako će kreveti biti raspodjeljeni u one obitelji gdje je zaista takva potreba.

1k

“Pozivam sve sugrađana koji u svojim obiteljima imaju članove kojima je nužna palijativna skrb neka se jave našem Palijativnom timu. Oni će doći i s liječnicima opće medicine utvrditi da li je taj pacijent u tom stanju i trebali mu takva njega.Krevet se može dobiti na revers, kada prestane potreba, krevet se vrati nazad i nakon sterilizacije ide dalje na teren gdje je potrebno. Imamo točno popisano gdje se nalazi sva ta oprema, kako se mijenja i tako pravovremeno izlazimo u susret našim pacijentima i njihovim obiteljima. Ponosni smo na naša dva tima, a Dom zdravlja zajedno s Požeško-slavonskom županijom u Pakracu stvara i Edukacijski centar gdje ćemo educirati sve iz naše bliže i dalje okolice koji se žele i imaju potrebu upoznati s načinom funkcioniranja Palijativne skrbi. Trenutno smo u top tri ustanove u Hrvatskoj po razvijenosti Palijativne skrbi i to je doista na ponos, jer iako ne raspolažemo velikim financijskim sredstvima, iznalazimo načine poput ovakvih i sličnih donacija, kako bi što bolje i što brže pomogli našim pacijentima te im pomogli i da ostanu u svojoj obiteljima,” rekao je Puljašić. Vrijednu donaciju te uspješnu akciju Doma zdravlja i partnera pozdravio je u ime osnivača požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Ovo je jedan višemjesečni proces, ravnatelj Doma zdravlja izvrsno je odradio posao i povezao ljude dobre volje iz Europe koji žele pomoći. Palijativa je općenito u Hrvatskoj veliki problem i mislim kako smo mi otišli korak naprijed na tom području i to ponajprije shvaćajući potrebe naših građana jer humanost je doista jedna od temeljnih stvari svakog civiliziranog društva. Želimo da onaj kome je teško bude što bliže svojoj obitelji, a želimo i toj obitelji olakšati brigu o svom članu i to je način na koji ćemo i dalje raditi, stoga čestitam ravnatelju Puljašiću i svim djelatnicima. Proces ovim neće stati, ovo je samo početak jednog dobrog razvoja jer želimo ostvariti mrežu dobrog rada u ovom segmentu na području cijele županije,” naglasio je župan Alojz Tomašević.

3k

Pleternica je tako samo startna točka za nastavak dobrog rada, a dobru suradnju potvrdila je i gradonačelnica Antonija Jozić. “Dobra suradnja Grada Pleternice, Požeško-slavonske županije kao osnivača i Dom zdravlja postoji, a dobra suradnja nastavit će se i za desetak dana kada gospodin Darko Puljašić preuzme vođenje grada Požege, a novi ravnatelj dobiva sve one projekte o kojima smo razgovarali i kojima smo postavili temelje – do same energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Pleternici do svega onoga na čemu smo radili u prethodnom vremenu kako bi se podigao standard zdravstva na području grada Pleternice,” naglasila je gradonačelnica Antonija Jozić.

kreveti nnnnn

Ana Čorak, koordinatorica Palijativne skrbi u Domu zdravlja Požega istaknula značaj ove akcije ali i ukupno, značaj organizirane skrbi ove vrste za jedno područje. “Neovisno o Ministarstvu zdravlja, da nije bilo našeg ravnatelja Darka Puljašića, vjerujem kako danas ne bi bili ovdje niti bi bilo ovih kreveta.Hvala mu na svemu što je učinio kako za djelatnike tako i za korisnike koji su ipak u cijeloj priči najvažniji. U ovom trenutku, na sreću, nema na terenu potrebe za svih 57 pristiglih kreveta. Kažem na sreću jer palijativa je područje koje dolazi nakon što je službena medicina odradila svoje i više ne može pomoći. Te osobe su sada na kućnoj njezi i trenutno ih toliko nema. O takvim osobama dolazimo do informacija iz bolnica prilikom otpusta. Tada izlazimo na teren, gledamo što u domu ima ili nema i pribavljamo ono što imamo. U svakom slučaju, kreveti su najpotrebniji! Sve ostalo je u skladu s potrebama osobe koja je palijativna,” rekla je Čorak.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn