DOM ZDRAVLJA NOVA GRADIŠKA – Rad uz mjere zaštite od koronavirusa i izdvojenu ordinaciju za suspektne pacijente

Datum objave: 25. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Na temelju upute Kriznog stožera Ministarstva zdravstva u Domu zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ Nova Gradiška, Relkovićeva ulica 7, u dvorištu, od 16. ožujka radi izdvojena ordinacija za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost od koronavirusa.

Dom zdravlja “Dr.Andrija Štampar” Nova Gradiška, uz sve mjere zaštite od koronavirusa, spreman je za sve javnozdravstvene izazove koje svakodnevno donosi pandemija. Kako je izvijestio ravnatelj, Marijan Šapina, u dvorištu zgrade, od 16.ožujka, s 24-satnim dežurstvom, radi izdvojena ordinacija za pregled suspektnih pacijenata, u kojoj je pozivom na broj 098/340 525 moguće dobiti sve potrebne informacije. Dolazite li, pak osobno, potrebno je pridržavati se posebnog režima ulaska.

Uz potrebnu udaljenost od 2 metra, prilikom dolaska, važno je liječniku dati što više podataka o kontaktima s potencijalno zaraženim osobama, nakon čega, po ocjeni dežurnog liječnika, slijedi samoizolacija, poziv dežurnom epidemiologu u Slavonskom Brodu te, u najgorem slučaju, smještaj u za to posebno pripremljene prostore u bolnicama gdje će pacijente prevesti Hitna služba ili Sanitetski prijevoz. Ravnatelj Doma zdravlja poseban apel upućuje onima koji su doputovali iz zemalja zahvaćenih COVID-om 19: Italije, Slovenije, Španjolske, Austrije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Švicarske, SAD-a, Rumunjske, da se odmah jave telefonom i postupe prema poznatim naputcima kako bi zaštitili sebe i sve oko sebe. Timu Izdvojene ordinacije u dežurstvu su se priključile patronažne sestre visoke stručne spreme. Trenutnim režimom rada uvjetovanim mjerama zaštite od koronavirusa u okviru Doma zdravlja radi 11 timova obiteljskih liječnika i 11 koncesionara i to u dežurstvima. Stomatolozi primaju samo hitne slučajeve, pri čemu je najprije potrebno obratiti im se telefonom, svatko svom izabranom liječniku. Medicina rada do daljnjega ne radi sa pacijentima jer su vezani za specijalističke preglede pacijenata u Bolnici u kojoj je, također, na snazi poseban režim. Ginekolozi također primaju samo hitne slučajeve, ukoliko je riječ o porodu ili komplikacijama, ali i njih je najprije potrebno kontaktirati telefonom. Ukupno u sklopu Doma zdravlja radi 11 tima obiteljskih liječnika i 11 koncesionara i to u dežurstvima.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn