DOM KULTURE NOVA GRADIŠKA – Premijerno predstavljen novi ciklus slika “Skice iz Edena” akademske slikarice Edit Glavurtić

Datum objave: 30. 5. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – U Domu kulture Nova Gradiška 29. svibnja svečano je otvorena samostalna izložba “Skice iz Edena” akademske slikarice Edit Glavurtić. Na otvorenju su posjetitelji mogli premijerno razgledati ukupno 24 slike različitih formata izvedenih u tehnici ulja na platnu koje je autorica predano stvarala proteklih nekoliko mjeseci.

Izložba je otvorena glazbenom točkom koju je izvela mag.mus. Slavica Serenčeš, nakon čega je uvodnu riječ održala ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović, opus Edit Glavurtić predstavila je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, akademska slikarica Edit Glavurtić pozdravila je sve okupljene i zahvalila se svima na dolasku, dok je voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška Mihaela Đeraj službeno proglasila izložbu otvorenom.

“Povratak prirodi predstavlja povratak samome sebi, a to, između ostalog, prepoznajemo u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva, ” naglasila je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

“Dva međusobno različita cvijeta suštinski su motivi iz prirode preuzeti kao podloga za gradnju jedne posve intrigantne likovne priče. Božur kao jedan od najraskošnijih cvjetova s velikim okruglastim pupoljcima prepunih latica nanizanih u slojevima u potpunoj je suprotnosti s perunikom, neobičnim i elegantnim cvijetom suptilnih boja kojeg krase izdužene latice jasno naznačenih bridova. No, cvijet je tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje vlastiti život – život proizašao iz pomne studije likovne forme. U svojim studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi uljenu slikarsku tehniku koja se nametnula sama po sebi kao tehnika koja najviše odgovara karakteru umjetničinog osjećanja materije prilikom realizacije likovne ideje. Autorica potencira glavnu karakteristiku ulja odnosno njegovog nevjerojatnog raspona boje od najdublje sjene do najvišeg svjetla što ponajbolje vidimo na svjetlosnim akcentima latica cvijeća na kojima svjetlost titra u punini svoje blistavosti. Suverenim vladanjem likovnim elementima i unutarnjim osjećanjem materije, ali i interpretiranog sadržaja, Edit Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje stvarnosti – stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim iz jednostavnog razloga – jer je iskrena,”predstavila je izložbu kustosica.

Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju „Mali leteći medvjedići“. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na „Schule fur Angewandte Kunst“ dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izložba u Novoj Gradiški ostaje otvorena do 16. lipnja 2020. godine.

TEKST: S. P. / S. Š.Š.   FOTO: perceiveart.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn