DOM KULTURE NOVA GRADIŠKA – Izložba “Skice iz Edena” akademske slikarice Edit Glavurtić od 29. svibnja

Datum objave: 28. 5. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Kako zbog pandemije korona virusa samostalna izložba akademske slikarice Edit Glavurtić pod nazivom “Skice iz Edena” nijer mogla biti otvorena u dogovorenom terminu povodom Dana žena, bit će otvorena sutra – u petak 29. svibnja 2020. s početkom u 18 sati u galeriji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška uz sve mjere propisane zbog COVID-19.

Uz glazbenu točku, na otvorenju izložbe govorit će ravnateljica Danijela Juranović, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i likovna umjetnica Edit Glavurtić. Na izložbi će posjetitelji moći pogledati izbor slika iz ciklusa “Skice iz Edena” izvedenih u tehnici ulja na platnu.

Povratak prirodi predstavlja povratak samome sebi, a to se, između ostalog, prepoznaje u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva. Dva međusobno različita cvijeta suštinski su motivi iz prirode preuzeti kao podloga za gradnju jedne posve intrigantne likovne priče. Božur kao jedan od najraskošnijih cvjetova s velikim okruglastim pupoljcima prepunih latica nanizanih u slojevima u potpunoj je suprotnosti s perunikom, neobičnim i elegantnim cvijetom suptilnih boja kojeg krase izdužene latice jasno naznačenih bridova. No, cvijet je tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje vlastiti život – život proizašao iz pomne studije likovne forme.

U svojim studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi uljenu slikarsku tehniku koja se nametnula sama po sebi kao tehnika koja najviše odgovara karakteru umjetničinog osjećanja materije prilikom realizacije likovne ideje. Autorica potencira glavnu karakteristiku ulja odnosno njegovog nevjerojatnog raspona boje od najdublje sjene do najvišeg svjetla što ponajbolje vidimo na svjetlosnim akcentima latica cvijeća na kojima svjetlost titra u punini svoje blistavosti. Suverenim vladanjem likovnim elementima i unutarnjim osjećanjem materije, ali i interpretiranog sadržaja, Edit Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje stvarnosti – stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim iz jednostavnog razloga – jer je iskrena.

Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju „Mali leteći medvjedići“. Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na „Schule fur Angewandte Kunst“ dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

TEKST: S. P.         FOTO:POU MAR

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn