DODJELA UGOVORA – Više od 80 tisuća eura za javne potrebe u kulturi i tehničkoj kulturi

Datum objave: 19. 1. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Županica Antonija Jozić dodijelila je danas ugovore o financiranju programa i projekata udruga u kulturi i tehničkoj kulturi na području Požeško-slavonske županije u 2024. godini. Ugovori su vrijedni preko 80 tisuća eura.

Ugovore su primili predstavnici jedinica lokalne samouprave te predstavnici udruga u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu s područja Požeško-slavonske županije. Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za što su programi kandidirani prošle godine na Javni poziv koji je raspisala Požeško-slavonska županija. Čestitke na aktivnostima kojima obogaćuju kulturni život Požeško-slavonske županije te na svim projektima i aktivnostima, te manifestacijama uputila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

“Iznos kontinuirano povećavamo od 2021 godine i vjerujem da i vi to primjećujete. Ono što me posebno veseli da je i prosječni iznos ugovora povećan i da smo sredstva usmjerili u programe koji su kvalitetni, koji rade s djecom i mladima i koji okupljaju članstvo. Od srca čestitam na svim vašim programima i aktivnostima koje se aplicirali na ovaj javni poziv i vjerujem da će vam sredstva koja ćemo vam dodijeliti pripomoći da svoje projekte uspješno realizirate.” naglasila je županica Antonija Jozić dodajući kako je po prvi puta prijedlog o dodjeli programima u kulturi donijelo Kulturno vijeće koje je Županija osnovala prema Zakonu o kulturnim vijećima tako da su svi programi prepoznati ne samo od strane Županije već i od strane kolega koji su članovi vijeća.

“Raduje činjenica da je naših pet osnovnih škola od ukupno 11 kojima je osnivač Požeško-slavonska županija ušlo u pilot projekt cijelodnevne nastave i da će se kroz produženi rad u školama moći financirati na godišnjoj razni rad kulturnih udruga iznosom od 50 tisuća eura. Neki od vas već su se uključili, a sve vas koji niste da se od sljedeće školske godine uključite jer tako i djeci omogućavamo kvalitetnije izvannastavne aktivnosti koje su za njih besplatne,” rekla je županica.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturi i sport Sunčica Bajić predstavila je detalje Javnog poziva i sufinancirane programe. “Na ovaj javni poziv prijavilo se 70 prijavitelja s 93 programa, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 13 prijavitelja i veći je broj programa za 22. Ukupna vrijednost svih aktivnosti koje provode naše udruge koje su bile kandidirane na javni poziv je 1,1 milijun eura. Danas su dodijeljena sredstava za osma područja u kulturi i to za kulturno-umjetnički amaterizam, dramska i plesna umjetnost, glazbena i glazbeno-scenska umjetnost, književnost, vizualna umjetnost i arhitektura, interdisciplinarne nove umjetničke kulturne prakse, digitalna umjetnost i audio-vizualna umjetnost. Što se tiče tehničke kulture, u odnosu na prethodna razdoblja po 2 i pol puta povećali sredstva pa su danas dodijeljeni ugovori vrijednosti 10 tisuća eura. Na natječaja se javilo 12 prijavitelja, tri više u odnosu na prošlu godinu koji su kandidirali 16 programa i projekata ukupne vrijednosti 52 tisuće eura. Ugovori pokrivaju područja poticanja i promicanja tehničke kulture kroz redovne programe i specifične programe odgoja i obrazovanja djece i mladih, a jednim dijelom financira se i nabava opreme te održavanje objekata” izvijestila je Bajić.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn