DNEVNA SVJETLA U PROMETU – Dnevna svjetla na motornim vozilima od 1. studenoga

Datum objave: 29. 10. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

Iako se od ove godine dnevna svjetla na motornim vozilima moraju paliti danju nekoliko dana kasnije od početka zimskog računanja vremena, za motocikle i mopede ta obveza ostaje cijelu godinu.

Zimsko računanje vremena započelo je u noći s 26. na 27. listopada 2019. godine i prethodnih godina bilo je vezano uz početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima. No, izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Iz policije stoga apeliraju na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

TEKST: S. P.       FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn