DJEČJI VRTIĆI POŽEGA – Popunjeni do posljednjeg mjesta, na listi čekanja 60 mališana

Datum objave: 20. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Dječji vrtići Požega kojima je osnivač grad Požega popunjeni su do posljednjeg mjesta u 12 vrtićkih i 8 jasličkih skupina. Na ovogodišnji natječaj za vrtić i jaslice pristiglo je 175 zahtjeva od kojih je riješeno 85 i to za vrtić i jaslice Cvjetna livada 38, te vrtić i jaslice Rudinska 45 zahtjeva.

Iz godine u godinu mjesta u dječjim vrtićima sve su traženija. Unatoč otvaranju dječjih vrtića u Kutjevu i Kaptolu te znatnom povećanju smještajnih kapaciteta u Pleternici i Jakšiću još uvijek je najveći pritisak na dječje vrtiće i jaslice kojima je osnivač grad Požega – vrtiću i jaslicama u Cvjetnoj livadi i Rudinskoj. Prema riječima ravnateljice požeškog Dječjeg vrtića Sande Lukić, na ovogodišnji natječaj za upis pristiglo je za vrtić i jaslice 175 zahtjeva od kojeg broja je riješeno 85 zahtjeva i to za vrtić i jaslice Cvjetna livada 38 te vrtić i jaslice Rudinska 45 zahtjeva.

“Negativno su riješena 64 zahtjeva. Na listi čekanja je 60 djece koja imaju uvjete za upis, ali nema mjesta u programima dječjeg vrtića. Četiri su odbijena zahtjeva za djecu koja nemaju uvjete za upis u programe dječjeg vrtića, a 23 zahtjeva nisu razmatrana i to za djecu koja su s područja drugih gradova, njih 10 i za mališane čiji su roditelji podnijeli nepotpune i nepravodobne zahtjeve, za njih 13. Uz to, 5 zahtjeva odnosi se na djecu s teškoćama koja ne podliježu postupku bodovanja, nego će se razmatrati prema odgovarajućim programima i uvjetima koji Dječji vrtić Požega može ponuditi,” rekla je ravnateljica Lukić.

Podsjetimo, izgradnju novog dječjeg vrtića Grad Požega završio je u prosincu 2017. godine. Vrtić se prostire na tri tisuće četvornih metara, a ukupna investicija vrijedna je 15,2 milijuna kuna Vrtić je zadovoljio sve potrebe i standarde, ima 7 vrtićkih i 3 jasličke jedinice, od kojih svaka grupa, sukladno Državnom pedagoškom standardu, može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslička do 18-ero. U Dječje vrtiće Požega – Rudinska i Cvjetna livada, u 18 skupina godišnje se upiše oko 370 djece s kojima svakodnevno radi stručni tim vrtića s vrsnim odgajateljima.

No, s obzirom da sve veći broj roditelja svoju djecu želi upisati u vrtić, i to upravo u vrtić čiji je osnivač Grad Požega, očito je da to nije dovoljno. Upravo zato Grad Požega nastavlja s investicijama u povećanje kapaciteta svojih vrtića, a značajna je i podrška Grada privatnim vrtićima.

Za svoje najmlađe sugrađane u vjerskim i privatnim vrtićima Grad na razini godine izdvaja 1,8 milijuna kuna. Financijska podrška grada posebno je dobila na značaju za vrijeme epidemije COVID-19 i to u smislu očuvanja radnih mjesta. Od siječnja do lipnja 2020 privatnim dječjim vrtićima – Dječji vrtić Radost, Dječji vrtić Sv. Leopold Mandić i Dječji vrtić Šareni svijet – doznačeno je ukupno 831.600 kuna. Za nadati se da će se u što skorije vrijeme iznaći rješenja za dodatne smještajne kapacitete, što je, sudeći i prema ovogodišnjim podacima, goruća potreba brojnih roditelja.

TEKST: S.P/ D.K.            FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn