DIREKTOR HRVATSKIH VODA U VIDOVCIMA: “Odvodnja oborinskih voda nije dobro uređena”

Datum objave: 07. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- Nakon što je vodena bujica prouzročila velike probleme mještanima Vidovaca i Požege,  jučer je u Vidovcima bio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić obišao teren kako bi se uvjerio u razmjere nepogode koja je zadesila Požeštinu.

“S obzirom na ekstremno velike količne oborina koje su u nepunih pola sata iznosile više od 50 milimetara kiše što je zaista nesvakidašnje, akumulirano imamo i više od 80 milimetara oborina koje su pale na području Požeške gore, došlo je do slijevanja tih velikih količina vode prema prigradskim naseljima grada Požege. Osim klimatskih promijena koje uzrokuju ovako ekstremne količine oborina, možemo reći da nije na zadovoljavajući način uređena i oborinska odvodnja u prigradskim naseljima. To su preuski odvodni kanali, prilazne rampe prema kućama tako da je niz kombinacija koje su izazvale prelijevanje vode prema kućama i okućnicama.”

“Ovdje ne možemo učiniti bitniji pomak na terenu, jedino što je moguće u budućnosti napraviti da vodu zaustavimo na uzvodnom području jer nema koridora u ovim naseljima da bi mogli proširiti kanale. Vodu možemo zaustaviti vodu uzvodno na području Požeške gore, odnosno napraviti veće retencije koje mogu privremeno zaustaviti vodu.” rekao je Đuroković.

Požeško-slavonska županija Antonija Jozić koja je jučerašnji dan provela na terenu, najavila je mogućnost proglašenja elementarne nepogode za područje grada Požege i prigradskih naselja. “odluka o proglašenju elementarne nepogode uslijed će nakon što gradonačelnik dr. Željko Glavić zatraži istu. Uvjerena sam kako itekako ima elemenata za proglašenje elementarne nepogode.” rekla je županica.

TEKST: S. P.        FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn