DEVETNICA GOSPI OD SUZA U PLETERNICI – Mjesto spokoja, zajedništva i molitve

Datum objave: 23. 8. 2023. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Pleternica je ovih dana, kao i prethodnih 67 godina mjesto blagoslova, susreta,mira i zajedništva u molitvi.

Mnoštvo vjernika, hodočasnika, putnika namjernika i dragih gostiju Pleternice, slavilo je i danas, prvog dana Devetnice Gospu od suza, tražeći spokoj i duhovni mir. Jer, Pleternica je ovih dana, kao i prethodnih 67 godina, posebno mjesto. Mjesto blagoslova, susreta, molitve, mira i praštanja.

Potvrdili su to brojni vjernici pristigli iz cijele Požeško slavonske županije, Hrvatske, ali i inozemstva, kako bi obilježili spomen na dan kada je reljefni kip Gospe, davne 1953.godine u Siracusi na Siciliji, plakao četiri dana ljudskim suzama. U spomen na taj čudesni događaj na Siciliji, dvije godine kasnije velečasni Ljudevit Petrak održao je u Pleternici prvu devetnicu Gospi od Suza, a točno pedeset godina nakon prve Devetnice, 2005. Pleternica je proglašena Svetištem Gospe od Suza.

Misno slavlje svakoga dana započinje u 19,00 sati, a ovogodišnju devetnicu predvodi dominikanac pater Anto Gavrić, redoviti profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Duhovni program završava nakon svete mise klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan Gospe od Suza u četvrtak 31. kolovoza predvoditi će zagrebački metropolit i predsjednik HBK msgr. Dražen Kutleša u zajedništvu s dijecezanskim biskupom dr. msgr. Antunom Škvorčevićem. Pri završetku svete mise uslijedit će euharistijska procesija s službom svjetla tisuća upaljenih svijeća u zajedništvu vjernika s Marijom.

U nedjelju 27. kolovoza duhovni program se nakon misnog slavlja nastavlja na Trgu bećarca koncertom duhovne glazbe s početkom u 21:30 sati. Zanimljivog sadržaja neće nedostajati ni u Interpretacijskom centru Terra Panonica jer se tamo 26. kolovoza prikazuje film Gospin grad, a na raspolaganju će biti i uvijek djeci zanimljiva vožnja turističkim vlakićem.

TEKST: S. Pok                         FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn