8. DAN DEVETNICE GOSPI OD SUZA U PLETERNICI – Mir, spokoj i izvor snage za nove životne izazove

Datum objave: 30. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Mnoštvo vjernika, hodočasnika, putnika namjernika i dragih gostiju Pleternice, slavilo je i danas, pretposljednjeg dana Devetnice, Gospu od suza, tražeći spokoj i duhovni mir.

Pleternica je ovih dana, kao i prethodne 64 godine, posebno mjesto. Mjesto blagoslova, susreta, molitve, mira i praštanja. Potvrdili su to mnogobrojni vjernici, pristigli iz cijele Požeško slavonske županije, Hrvatske, ali i inozemstva, kako bi obilježili spomen na dan kada je reljefni kip Gospe, davne 1953.godine, postavljen iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji, plakao četiri dana ljudskim suzama. Utjehu i zagovor Nebeske Majke, tražili su i mladi i stari, i zdravi i bolesni.

U Pleternicu je i ovaj put, kao i svake godine, stigla i Ljubica Ilinković iz Pakraca, da se pomoli u tišini i posluša propovijed, jer, Devetnica, kako kaže, “vuče” svakog istinskog vjernika.

Blagdan Gospe od suza najljepši je dan ljeta i za Anu Dubočanac i Antoniju Stećuk, djevojke iz Lužana koje se, svake godine, nadahnute spokojem i tišinom koje pružaju molitva i ovo jedinstveno svetište, vraćaju u Pleternicu.

Zahvaliti Bogu i Gospi od suza za sve uslišane molitve, došla je i Marta iz Donjeg Miholjca, zajedno s ostalim vjernicima iz Župe Svetog Mihaela arkanđela. “U Pleternicu dolazim već nekoliko godina, jer posebni su to dani, prilika za zahvaliti i zamoliti Gospu da nas zagovara kod svog sina. Uz nadahnuće koje mi pruža molitva i zajedništva koje se osjeća na svakom koraku, nakon Devetnica kući odlazim sretnija, mirnija i spremnija na izazove koji me čekaju u svakodnevnom životu.” kaže Marta.

U subotu, 31. kolovoza, na blagdan Gospe od Suza, središnje euharistijsko slavlje predvoditi će požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Posebno će biti  svečano nakon mise, za vrijeme tradicionalne euharistijske procesije sa službom svjetla tisuća upaljenih svijeća koja će obasjati  pleternički krajolik.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn