DEVETNICA GOSPI OD SUZA – Tisuće hodočasnika uskoro u Pleternici

Datum objave: 20. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Tisuće hodočasnika i ove će godine potražiti utjehu i zagovor Nebeske Majke tijekom Devetnice Gospi od Suza koja će se u Pleternici održati od 23. do 31. kolovoza. Ovogodišnju Devetnicu predvoditi će fra Petar Cvekan i fra Zdravko Lazić iz Zagreba, a na blagdan Gospe od Suza središnje euharistijsko slavlje predvodit će požeški biskup Antun Škvorčević.

Kada je prije 63 godine tadašnji pleternički župnik Ljudevit Petrak pokrenuo Devetnicu Gospi od Suza, nije ni slutio da će ona prerasti u tradiciju koja će svake godine od 23. do 31. kolovoza u ovaj slavonski gradić privlačiti sve više vjernika. Točno pedeset godina nakon prve Devetnice, 2005. Pleternica je proglašena Svetištem Gospe od Suza.

U petak 23. kolovoza, vjernici će se već u popodnevnim satima početi okupljati na brijegu uz župnu crkvu sv. Nikole u Pleternici, a mnogi od njih pješice će pristizati iz okolnih ali i udaljenijih župa Slavonije kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Misno slavlje svakoga dana započinje u 19 sati, a ovogodišnju Devetnicu Gospi od Suza predvoditi će fra Petar Cvekan i fra Zdravko Lazić iz Zagreba. Tijekom svake večeri, vrijeme prije mise provodi se u ispovjedi i molitvi krunice u crkvi uz Gospin lik, a nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.

U subotu, 31. kolovoza, na blagdan Gospe od Suza, središnje euharistijsko slavlje predvoditi će požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Posebno će biti  svečano nakon mise, za vrijeme tradicionalne euharistijske procesije sa službom svjetla tisuća upaljenih svijeća koja će obasjati  pleternički krajolik.

TEKST: S. P.      FOTO: TZ Pleternica

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn