DEVETNICA GOSPI OD SUZA – Tisuće hodočasnika uskoro u Pleternici

Datum objave: 03. 8. 2023. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Tisuće hodočasnika i ove će godine potražiti utjehu i zagovor Nebeske Majke tijekom Devetnice Gospi od Suza koja će se u Pleternici održati od 23. do 31. kolovoza.

Kada je prije 67 godine tadašnji pleternički župnik Ljudevit Petrak pokrenuo Devetnicu Gospi od Suza, nije ni slutio da će ona prerasti u tradiciju koja će svake godine od 23. do 31. kolovoza u ovaj slavonski gradić privlačiti sve više vjernika. Točno pedeset godina nakon prve Devetnice, 2005. Pleternica je proglašena Svetištem Gospe od Suza.

U srijedu 23. kolovoza, vjernici će se već u popodnevnim satima početi okupljati na brijegu uz župnu crkvu sv. Nikole u Pleternici, a mnogi od njih pješice će pristizati iz okolnih ali i udaljenijih župa Slavonije kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Misno slavlje svakoga dana započinje u 19 sati. Tijekom svake večeri, vrijeme prije mise provodi se u ispovjedi i molitvi krunice u crkvi uz Gospin lik, a nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.

U subotu, 31. kolovoza, na blagdan Gospe od Suza,Središnje euharistijsko slavlje od 19 sati u zajedništvu s dijecezanskim biskupom msgr. dr. Antunom Škvorčevićem predvodit će msgr. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nakon čega slijedi procesija s likom Gospe od Suza i svjetlom tisuća upaljenih svijeća koja će obasjati pleternički krajolik.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn