DEVETNICA GOSPI OD SUZA – Pleternica dočekuje tisuće hodočasnika

Datum objave: 23. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA -U potrazi za mirom i unutrašnjom harmonijom, tisuće vjernika i ove će se godine krajem kolovoza zaputiti u Pleternicu. U ovom se pitoresknom slavonskom mjestu već 66 godine slavi Gospa od Suza. Proslava započinje devetnicom, a završava posljednjeg dana kolovoza veličanstvenom procesijom u sutonu kada svetište obasja tisuće svijeća.

A sve je započelo 1953. kada je u obiteljskog kući u Siracusi gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina, iznad bračnog kreveta obitelji Iannuso plakao puna četiri dana. Nakon što je znanstvenom analizom potvrđeno da je riječ o ljudskim suzama, u samo dva mjeseca, liječnička je komisija potvrdila više od 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja. U spomen na taj čudesni događaj na Siciliji, dvije godine kasnije velečasni Ljudevit Petrak održao je u Pleternici prvu devetnicu Gospi od Suza. Svake godine s velečasnim je molilo sve više vjernika koji su pristizali iz čitavog požeškog kraja i Hrvatske, pa je sirakuški biskup pleterničkoj župi 1958. darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a 2005. izdan je dekret o uspostavi svetišta.

Kada je prije 66 godine župnik Petrak pokrenuo Devetnicu Gospi od Suza, nije ni slutio da će ona prerasti u tradiciju koja će svake godine od 23. do 31. kolovoza u ovaj slavonski gradić privlačiti sve više vjernika. Danas 23. kolovoza, vjernici će se već u popodnevnim satima početi okupljati na brijegu uz župnu crkvu sv. Nikole u Pleternici, a mnogi od njih pješice će pristizati iz okolnih ali i udaljenijih župa Slavonije kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Misno slavlje svakoga dana započinje u 19 sati, a ovogodišnju Devetnicu Gospi od Suza predvoditi će p. Stjepan Fridl, p. Zvonko Vlah i fra Mario Knezović. Tijekom svake večeri, vrijeme prije mise provodi se u ispovjedi i molitvi krunice u crkvi uz Gospin lik, a nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.

U utorak, 31. kolovoza, na blagdan Gospe od Suza, središnje euharistijsko slavlje predvoditi će požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Posebno će biti  svečano nakon mise, za vrijeme tradicionalne euharistijske procesije sa službom svjetla tisuća upaljenih svijeća koja će obasjati  pleternički krajolik.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: Dorian Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn