DESETA GODINA UDRUGE POŽART – Istražujemo kreativnost iznad društvenih konvencija dopadljivog

Datum objave: 09. 8. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Udruga za p(r)omicanje kulture PožArt djeluje već deset godina, a okuplja i promiče mlade stvaraoce, većinom studente umjetničkih akademija, ali i afirmirane, neafirmirane i alternativne umjetnike. Ove godine desetljeće rada obilježili su izložbom na kojoj je sudjelovalo 30 Požartovaca te zbivanjima na brdu Sokolovac, a u pripremi je i monografija “Deset godina PožArta”.

Priča počinje u proljeće 2010 godine, sjeća se Snježana Mekić Delić voditeljica skupine.”Zvali su me u proljeće 2010. iz Turističke zajednice Požega da napravim izložbu za Požeško kulturno ljeto. Kolektivne izložbe bile su uglavnom predvidljive i potrošene, trebalo je napraviti neku promjenu. Mislila sam da do nje može doći jedino okupljanjem mladih umjetnika, u prvom redu studenata umjetničkih akademija. Domagoj Krip, Dragan Matičević i ja produbili smo tu koncepciju u još dva važna smjera: u smjeru uličnih izložbi i primitivnog tj. autsajderskog stvaralaštva.”

Od 2016. godine djeluju kao UDRUGU ZA P(r)OMICANJE KULTURE, a sada pripremaju i monografiju o svom djelovanju. Monografija „Deset godina Požarta“ bit će pregled desetogodišnje aktivnosti, te slika Požege kao grada javnih prostora ispunjenih izložbama, predstavama, instalacijama, piknicima, koncertima.

A da se likovnost u gradu zahvaljujući njima pokreće, govori to da npr. stari atletski stadion koji su s građanima ponovo iskopali, već drugu godinu je mjesto urbanih koncerata, dali su novu dimenziju prostoru pored Orljave, a vjeruju da će jednom i Stari grad oživjeti kao u sedam dana „Ni na nebu ni na zemlji“.

Na ovoljetnoj 10. godišnjoj izložbi Požarta sudjelovalo je trideset slikara i kipara, a zatim je ona proširena novim događanjima na brdu Sokolovac. Članovi su se svake godine mijenjali, novi su dolazili, stari su pratili. Uz Snježanu, Domagoja i Dragana od početka su tu bili Maja Smoljanović, Renata Matičević, Dario Šipoš, Tatjana Kostanjević, Marijan Grbac, Tena Mitrović, Danijela Žilić, Borna Carević, Hrvoje Nikolić, Jelena Romić, a tijekom godina pridružili su se kao stalni članovi Marko Raguž, Ivana Lovrić, Ana Marić, Marta Gašparić, Marko Soldo, Dina Brozović, Marko Doboš, Maja Milaković, Branislav Stojaković, Gordana Malbašić…

Desetljeće djelovanja nameće i izazove, a Požartovci su spremni na svojvrsni “povratak u budućnost”. “U formalnom smislu – vraćamo se neformalnom djelovanju. Probali smo biti udruga, sredstva za velike projekte festivalskog karaktera dobivali smo od Grada, Županije i ove godine i od Ministarstva kulture. I to nam je potvrda da smo radili dobre stvari.

Ipak, vraćamo se korijenima, slobodi stvaranja. Dosta nam je pisanja projekata, poštivanja rokova i skupljanja računa. Sviđa nam se ulična aktivnost, povlačenje u osamu i slikanje, a onda okupljanje bez povoda ili s povodom, sasvim spontano. Onako spontano kako je jednog ljeta nastao naš plavi trojanac. Nikad nismo uspjeli skroz rekonstruirati zašto i kako smo ga odlučili stvoriti. Priča je duga i mnogima bi bila dosadna, ali nama puno znači. Pogurala nas je da više vjerujemo unutrašnjem porivu, sinkronicitetima, vlastitoj osobnosti, međusobnoj interakciji, ali i interakciji s drugim ljudima,” kaže Snježana.

Ideja ne nedostaje. “Do kraja ove godine imamo još jedan zacrtani projekt, a to je izložba art brut stvaralaca iz našeg okruženja. U međuvremenu ćemo predstaviti i monografiju Deset godina Požarta na kojoj još uvijek radimo.POžART je složenica nastala od riječi Požega i Art, a nosi u sebi požar, kao i Požega. Mi nećemo spaljivati, već stvarati nešto novo. Istražujemo kreativnost iznad društvenih konvencija dopadljivog koje nas sputavaju i diskriminiraju različitost, inovativnost i kreaciju,” zaključila je Snježana.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P/ Po7art

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn