DEFINIRAN URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA PODUZETNIČKE ZONE – Neferović: Pozivamo sve političke opcije da pomognu u rješavanju problema oko vlasničkih odnosa

Datum objave: 13. 10. 2015. | Kategorija: Društvo

P1190233

POŽEGA- Unazad dvije godine u Gradu Požegi značajno se radi na pitanju poduzetničke zone i inkubatora koji će biti smješteni u Industrijskoj ulici. Definiran je urbanistički plan , ali ostaju problemi vlasničkih odnosa površine od kojih su neke u vlasništvu republike Hrvatske. Problematika će se rješavati preko Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) što će uvelike ovisiti o ljudima iz političkih opcija koji mogu ubrzati ili usporiti proces. Više o svemu rekao je gradonačelnik Vedran Neferović sa suradnicima na današnjoj konferenciji za novinare.

“Planirano je da u poduzetničkoj zoni površine 37 hektara postoje čestice od 700 do 2300 kvadratnih metara. Od toga je većina u vlasništvu Grada Požege i s tim smo stvorili podlogu na kojoj bismo mogli ponuditi benefite lokalnim gospodarstvenicima i mogućnost ulaganja i zapošljavanja. Grad požega može pomoći  s pripremom poduzetničkog inkubatora koji je gotov u smislu ishođenja građevinske dozvole koja je izdana 9 lipnja 2015. Zemljište je u vlasništvu Grada Požege i vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna. U planiranju inkubatora smo predvidjeli mogućnost širenja po potrebi, ali dugo iščekivani natječaji koji su tijekom 2015. bili najavljivani i mi smo se prema njima tempirali, nažalost ove godine su “pusta želja”. Žao mi je što javnost do sada nije dobila istinitu informaciju da ti natječaji kasne i da su oni plod jednog neodgovornog ponašanja onih koji su te natječaje trebali raspisivati. Ako želimo poticati poduzetništvo onda moramo poticati brzinu raspisivanja natječaja. Mi smo spremni ali nedostaje aktivnost iz Ministarstva poduzetništva i raspisivanje natječaja,” rekao je gradonačelnik Neferović osvrnuvši se na problematiku vlasničkih odnosa u Poduzetničkoj zoni.

“Ovaj projekt će se morati rješavati u narednom vremenu i pozivam sve političke opcije i saborske zastupnike iz Požege  da konkretno na ovom primjeru pokažu žele li doista pomoći u rješavanju problematike u Duudi -ju i na odnosima oko državnog zemljišta. Ovo je stepenica više i ako se zalažu za razvoj ovog grada moraju nešto i odraditi. Mi smo došli do ove stepenice, a sada ćemo vidjeti kojom dinamikom će to Duudi rješavati. Jaka ekipa sastavljena od gradonačelnika, župana, ali i saborskih zastupnika imaju težinu kada se pojave sa željom rješavanja problema. Do sada nisam osjetio od dvojice saborskih zastupnika koji žive u ovom gradu bilo kakav interes na ovu temu,”navodi Neferović.

P1190238

Više o izgledu i aktivnostima koje su predviđene u Poduzetničkom inkubatoru rekla je voditeljica projekta poduzetničkog inkubatora pri Upravnom odjelu za europske integracije, Ines Čevapović: “Sam prostor obuhvaća četiri proizvodne hale, 13 uredskih prostorija  i jednu edukacijsku i  konferencijsku dvoranu. Ono što nam ovaj prostor uvelike omogućava je modernizacija i inovacija prostora u skladu s današnjim trendovima među kojima su i osnivanje jednog “co working” projekta što se zamišlja kao jedan zajednički prostor za djelovanje i rad više poduzetnika. To donosi potpunu vrijednost za novac jer je manjim poduzetnicima bitno da za što manju cijenu dobiju što više za svoju uslugu i time i potencijal rasta i razvoja. To je bitno zbog povezivanja i sinergije među samim poduzetnicima što bi im kasnije omogućilo partnerstvo i razvoj.”

P1190239

O postupku urbanističkog plana zone i problematike oko vlasničkih odnosa govorila je pročelnica za komunalne djelatnosti Grada Požege, Jasminka Vodinelić. “Urbanistički plan uređenja usvojen je prije nekoliko godina, ali nije bila definirana parcelacija zemljišta. Ovaj izmjenjeni dokument koji je usvojen na sjednici Gradskog vijeća daje nam priču kako će ta zona izgledati. Industrijska ulica sa svojom infrastrukturom je poznata, međutim planirana je još jedna cesta unutar kompleksa poduzetničke zone. Parcele koje su bile problematične sada su uređene. Svi vlasnici zamljišta u zoni potpisali su pred ugovor s Gradom Požegom da su suglasni s prijedlogom parcelacije. Sada treba rješavati pitanje imovinsko pravnih odnosa s državom. Postoje čestice u vlasništvu Republike Hrvatske i to nije moguće rješiti bez Duudi-a. Nakon što je ovjeren parcelacijski elaborat i predan u katastar na provedbu, slijedi nam rješavanje odnosa s državom i nakon toga elaborat će moći u cjelosti biti proveden u katastru i moći će se krenuti u izradu mjera koje će poduzetnicima omogućiti olakšano poslovanje u toj zoni. Od cijene zemljišta, od uvjeta komunalnog doprinosa i ostalih mjera koje Grad Požega može ponuditi – rekla je Vodinelić.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn