DAVOR VLAOVIĆ, PODPREDSJEDNIK HSS-a I SABORSKI ZASTUPNIK: Suradnja s narodom, čuvanje tradicije, komunikacija i empatija kao izvorne vrijednosti

Datum objave: 13. 10. 2019. | Kategorija: Razgovori

NOVA GRADIŠKA – Dani hrvatskog turizma, po prvi put organizirani na kontinentu, a potom i tradicionalno druženje HSS-ovaca u spomen na prvog predsjednika općinske organizacije Rešetari, povod su za razgovor s Davorom Vlaovićem, drugim čovjekom stranke, saborskim zastupnikom, predsjednikom Županijske organizacije Brodsko posavske županije, jer, “čuvanje tradicije, suradnja s narodom i ponosno predstavljanje svega onoga što Slavonija ima i može ponuditi, izvorne su vrijednosti prve hrvatske moderne stranke koja je, kaže Vlaović, danas, baš kao i u vrijeme Stjepana Radića, zelena, avangardna i posvećena čovjeku.

Natjecanje u kuhanju čobanca, jedinstvenog specijaliteta bez kojeg ukupna slavonska gastro ponuda nije potpuna, organizirano , nedavno, u spomen na Andriju Polenika, prvog predsjednika Općinske organizacije HSS-a Rešetari, još je jednom potvrdilo kako su čuvanje tradicije, suradnja s narodom, ljudska toplina, empatija i komunikacija, izvorne vrijednosti stranke iza koje je 115 godina političkog kontinuiteta. Stranačko druženje kojem su se odazvali i brojni drugi, nestranački prijatelji, svojevrsni šokački “team building”, osim toga način je i razvijanja gastro turističke prepoznatljivosti kraja i sjajna prilika za bolju pozicioniranost Slavonije, smatra drugi čovjek stranke, saborski zastupnik, predsjednik Županijske organizacije Brodsko posavske županije, Davor Vlaović.

“Osim sjećanja na stranačkog prijatelja, vrsnog majstora u spravljanju čobanca, dobrotvora i velikog čovjeka, zadatak ovakvih druženja je pokazati ono što HSS-ovci imaju i njeguju-široku, otvorenu dušu i ljudsku toplinu. Prilika je to i za čuvanje tradicije, običaja, kulture, recepata iz bakinih kuharica ali i skretanje pozornosti na turističke potencijale kako Rešetara i Brodsko posavske županije, tako i Slavonije, uopće, jer, bez čorbanca, neizostavnog dijela ukupne gastro ponude ovog kraja, bez pune trpeze i punih čaša, mirisa, okusa i pjesme, bez naroda, nema ni nas.”

Sve su to aduti koje je Slavonija nedavno imala priliku predstaviti i na Danima hrvatskog turizma, organiziranim po prvi puta na kontinentu, u domaćinstvu svih pet slavonskih županija. Jesmo li i koliko u tome uspjeli?
Iako je riječ tek o prvom koraku, “dolazak” manifestacije na kontinent, u svakom je slučaju, dobar potez, ali i pokazatelj koliko je puno toga još potrebno napraviti želimo li se gostima predstaviti na pravi način. Na žalost, Hrvatska turistička zajednica svih je ovih godina premalo sredstava ulagala u promociju ovog dijela zemlje, zbog čega nas gosti uglavnom doživljavaju kao morsku zemlju, s nekolicinom prepoznatljivih nacionalnih parkova i parkova prirode. U prilog tome ide i podatak kako je, od 20-ak milijuna kuna investiranih u turizam, tek 2, 3 završilo na kontinentu, što je puno premalo. Dani hrvatskog turizma pokazali su, osim toga, i kako nas još uvijek nedovoljno poznaju i turističke agencije, ali i kako, uz gastronomiju Slavonija itekako ima i brojne druge adute, netaknutu prirodu, prekrasne predjele, bogatu kulturno povijesnu baštinu- sve ono što smo ponosno pokazali na Salašu “Savus” u Bukovlju. Zbog svega toga, bila je to i sjajna prilika našim proizvođačima, obrtnicima, OPG-ovcima za razmjenu iskustava, ispravljanje grešaka, predstavljanje ali i prodaju proizvoda, prije svega, na kućnom pragu, jer, zbog malih količina izvoz ili kontinuirana opskrba hotela i restorana, uglavnom nije moguća. Tu na “scenu” stupaju i manifestacije kao važan element ukupne turističke ponude, poput sarmijada, čvarkijada, fišijada, krmokolja, pa i ranije spomenutog natjecanja u kuhanju čobanca, zbog čega bi, uz gradske, općinske, županijske turističke zajednice, svakako trebalo značajnije pomoći i udruge koje vrijedno rade na promicanju gastro,pa i svih drugih tradicija, jer uz priliku za razvoj kontinentalnog turizma, način je to i očuvanja života u Slavoniji.

Uz revitalizaciju Slavonije i hrvatskog sela, jačanje uloge malih proizvođača, obrtnika, OPG-a, probleme u poljoprivredi-teme o kojima aktivno progovarate u Saboru, što će još biti na “agendi” u jesenskom dijelu zasjedanja?
Na prvom mjestu, i to ne samo aktualnosti radi, položaj prosvjetara u društvu, pa i njihov štrajk koji, kako sam i nedavno istaknuo na tiskovnoj konferenciji, HSS u potpunosti podržava, jer riječ je o legitimnom zahtjevu za podizanjem standarda, a ne opstrukciji Vlade ili ministarstva. Riječ je o zahtjevu koji je došao u pravo vrijeme, obzirom kako na njima počiva i reforma obrazovanja. Ako učitelji i profesori nisu motivirani, zadovoljni i nemaju ugled u društvu koji zaslužuju, onda nema ni reforme, kvalitetnog obrazovanja i educirane djece sa znanjima potrebnima za konkurentnost na tržištu rada, stoga, ako ne sad, kad će na njih doći red? Riječ je, osim toga, o zahtjevu za povećanjem plaća od svega šest posto, što je premalo u odnosu na rast životnih troškova, novcu koji bi trebao biti ulaganje a ne trošak, jer, država koja ne ulaže u učitelje, u obrazovanje, nema budućnosti. Zbog svega toga, pozivam još jednom ministricu da se oštrije založi za učitelje i profesore i stane na čelo štrajkaške kolone, a ukoliko ne dođe do realizacije povećanja plaća, neka da ostavku. To bi bila prava ministrica koja se bori za svoj resor.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok/ HSS

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn