DANI ŠKOLE – Glazbena škola Požega slavi dvije vrijedne obljetnice

Datum objave: 27. 2. 2015. | Kategorija: Društvo

IMG_1708

POŽEGA – Glazbena škola Požega ove godine slavi 45 godina postojanja i 15 godina Srednje škole. Višednevni program proslave koji uz koncerte sadržava i posebnu prigodnu izložbu održat će se od 2. do 11. ožujka. Glazbena dama u “najboljim godinama” u svoje novo razdoblje ulazi s brojnim ambicioznim planovima.      

Već tradicionalno ožujak je mjesec kada Glazbena škola Požega ljubiteljima lijepih nota poklanja višednevni koncertni program objedinjen pod nazivom “Dani škole”. No, ove godine sve je u svečanijem ruhu jer škola obilježava dvije vrijedne obljetnice.  Stoga će proslava početi 2. ožujka u 18 sati otvorenjem prigodne izložbe i novopostavljenje knjižnice s nototekom i fonotekom. Program će se nastaviti  3. ožujka koncertom profesora u 19,30 sati, a 5. i 6. ožujka nastupit će učenici – solisti i komorni ansambli. Završni koncert održat će se 11. ožujka u 20 sati. “Radili smo poseban izbor za ove koncerte i nastupit će najbolji učenici, a na završnom koncertu nastupit će zborovi i orkestri, očekujemo kako će to biti doista monumentalni  završetak našeg slavlja,” naglasio je ravnatelj škole Veljko Valentin Škorvaga dodajući kako sve ove godine škola s razlogom njeguje poseban osjećaj ponosa,  zbog stalnih, vrhunskih rezultata svojih polaznika. Upravo ta postignuća, snažan su poticaj za daljnji trud, ulaganje, planiranje i napredovanje, ističe Škorvaga.

DSC03853

“U proteklim danima bilo je regionalno natjecanje iz disciplina klavir, pjevanje, gitara i tambure gdje su naši učenici opet polučili odlične rezultate osvojivši osam prvih nagrada, šest drugih i dvije treće nagrade. Time smo vrlo ponosni i na učenike i na mentore. Idemo dalje u modernizaciji rada škole i pokušat ćemo kroz ovu godinu  uvesti i učenje na daljinu a od od iduće godine i računalo u nastavi instrumenta. To će bit novost ne samo u Hrvatskoj, već slobodno mogu reći i u svijetu. Naravno, trebamo uložiti i u obrazovanje nastavnika kako bi se mogli služiti  na taj način računalom te kako bi računalo postalo njihovo pomoćno sredstvo u nastavi. Ove godine dobili smo od resornog ministarstva jedno radno mjesto za audio snimanje i obradu tona i po tom smo jedni u Hrvatskoj. To je trenutno fakultativna nastava, a nadamo se da ćemo kroz godinu-dvije to pretvoriti  i u zanimanje “ton majstor” jer jedini sada u Hrvatskoj imamo uvjete za to, imamo stručnjaka koji je završio za audio produkciju i uvjeren sam kako ćemo i time napraviti veliki iskorak, “najavljuje brojne novosti Škorvaga.
Na taj način,  dodaje, sve što je zacrtano u proteklim godinama  polako ali sigurno se ostvaruje, uz podršku mnogih koji su prepoznali značaj ove obrazovne institucije.  Velike stvari poput zgrade koja je reprezentativan primjer uspješne i funkcionalne izgradnje, te opreme koja doseže sam europski i svjetski vrh teško bi bilo ostvariti  bez  državne pomoći te Grada Požege i osnivača Požeško-slavonske županije koji u kontinuitetu prate rad škole. “Cijeli kolektiv je presretan što se ovo ostvarilo, mnogi kolege dolaze vidjeti kako treba biti riješena uspješna glazbena škola. Imamo koncertnu dvoranu koja je po akustičnim svojstvima među najboljima u Europi. To je prepoznato i od javnosti jer u nešto više od godinu dana od useljenja do danas ugostili smo u toj dvorani u koju stane oko 300 ljudi, preko 5 tisuća posjetitelja.  Na naša koncertna zbivanja dolaze ne samo naši sugrađani već i  posjetitelji izvan granica naše županije – iz Našica, Nove Gradiške, Slavonskog Broda pa i dalje, a imamo i 20-tak učenika koji dolaze izvan naše županije na što smo također vrlo ponosni.  U tom pravcu želimo nastaviti, a što se tiče škole, želimo da ona postane jedna od najboljih u regiji, blizu smo tom cilju, mislim da je to put kojim trebamo ići i u koji ulažemo svu svoju energiju i znanje,” zaključio je ravnatelj škole “slavljenice” uz poziv svima da idućeg tjedna posjete njene prostore te osluhnu i osjete dio te pozitivne energije.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn