DANI PONOSA I SLAVE – Dan hrvatskih branitelja Brodsko posavske županije i 30.obljetnica teških borbi i stradavanja u naselju Novi Varoš

Datum objave: 17. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – U kolektivnoj svijesti stanovnika Brodsko-posavske županije mjesec rujan posljednjih desetljeća zauzima posebno mjesto. Trenutak je to sjećanja, izmiješanih emocija i čuvanja uspomene na najteže dane Domovinskog rata. Tim povodom, u organizaciji Udruge veterana 3.GBR “Kune”Nova Gradiška, pod pokroviteljstvom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Brodsko posavske županije, Grada Nova Gradiška i Općine Stara Gradiška obilježeni su Dan hrvatskih branitelja i 30.godišnjica teških borbi i stradavanja u naselju Novi Varoš

Čuvajući živim sjećanje na rujan 90-tih i najteže dane Domovinskog rata, u organizaciji Udruge veterana 3.GBR “Kune”Nova Gradiška, pod pokroviteljstvom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Brodsko posavske županije, Grada Nova Gradiška i Općine Stara Gradiška, obilježeni su Dan hrvatskih branitelja i 30. godišnjica teških borbi i stradavanja u naselju Novi Varoš. Nakon Okruglog stola s temom 108 brigada u operacijama “ZID” i “FENIKS” i prikazivanja dokumentarnog filma “30 godina od oslobođenja vojarne u Slavonskom Brodu, vrijedna je obljetnica obilježena svetom misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u kapeli Svete Ane, a potom i polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Brodu.

U okviru svečanosti održane 16.rujna, na dan oslobođenja brodske vojarne, žrtvi branitelja poklonila su se izaslanstva obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i članova braniteljskih i stradalničkih udruga, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića general-pukovnik Siniša Jurković – zamjenik načelnika GS OS RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine BPŽ Pero Ćosić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Darko Nekić – državni tajnik, izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića brigadir Niko Jurilj, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa zamjenikom župana Markom Šimićem, Grada Slavonskog Broda, Grada Nove Gradiške na čelu s koordinatorom braniteljskih udruga, natporučnikom u miru Vlatkom Greinerom, kao i izaslanstvo PU Brodsko-posavske na čelu s načelnikom Antunom Valićem.

Istoga dana, u naselju Novi Varoš, sudionici svečanosti u domaćinstvu Općine Stara Gradiška i njenog čelnog čovjeka Velimira Paušića, prisjetili su se i teških borbi i stradavanja branitelja na Novogradiškoj bojišnici. -“Prije 30 godina neprijateljska je armada, planirajući porobiti Hrvatsku, krenula žestoko, ali je naišla na hrvatskog vojnika i policajca koji su svojom hrabrošću i odanošću pokazali da će se boriti do posljednjeg daha i kapa krvi, ne predajući se . Bio je to prvi znak neprijatelju da neće ostvariti svoj naum, a znamo kako je završilo 1995. godine”, rekao je, tom prigodom, zamjenik načelnika glavnog stožera OS RH general pukovnik Siniša Jurković. Plemenitosti i veličine hrvatskih branitelja, s tugom i ponosom prisjetio se i župan Danijel Marušić.

“Zbog vitezova i heroja, njihove žrtve za obitelj i domovinu, moramo našu djecu učiti što je Domovinski rat, kako je teško dobivena Hrvatska i što su branitelji učinili za sve nas. Neka im je laka Hrvatska zemlja, a svima koji ih se sjećaju, jedno veliko hvala.”, rekao je, između ostaloga, župan Marušić.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO:bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn