DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA U PLETERNICI – U 5 godina pleterničke udruge provele projekte vrijedne gotovo 5 milijuna kuna

Datum objave: 11. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Na Trgu bećarca u Pleternici danas su, u sklopu Dana otvorenih vrata udruga, lokalne udruge promovirale svoj rad uz prigodne radionice za djecu i mlade te osobe starije životne dobi. Vrijedne sugrađane posjetila je i gradonačelnica Marija Šarić. “Mi smo ponosni što su oni svi volonteri i svoje slobodno vrijeme troše na rad udruga, ali kad žele korak dalje, kad žele organizirati neke redovne aktivnosti onda je logično da trebaju imati stručnu zaposlenu osobu i zato su tu projekti pomoću kojih to uspijevamo odraditi,” rekla je gradonačelnica.

Ured za udruge Vlade RH već tradicionalno organizira manifestaciju Dani otvorenih vrata udruga na nacionalnoj razini, a svoj rad ali i projekte i programe koje provode, a financiraju se iz javnih izvora, predstavile su i vrijedne pleterničke udruge. Svojim dolaskom podršku im je pružila i gradonačelnica Marija Šarić.

Dani otvorenih vrata udruga organizirani su tradicionalno zajedničkim snagama udruga, Poduzetničkog centra Pleternica i Grada Pleternice. “Dobra je to prilika za prezentaciju rada tijekom godina i ja sam na njih vrlo ponosna jer imamo preko 80 udruga, a više od polovine njih aktivno je kroz cijelu godinu, dakle ne samo “preživljavaju” već organiziraju i brojne aktivnosti. Pri tom, desetak udruga redovito provode projekte financirane od sredstava ministarstva i Europskog socijalnog fonda tako da su kroz proteklih pet godina naše udruge provele projekata u vrijednosti od gotovo pet milijuna kuna. To je ono što cijelo vrijeme i pokušavamo – da naše udruge osnažimo kako bi one naučile provoditi prvo manje projekte financirane od Grada i Županije, a potom kroz Europski socijalni fond pokušavamo pomoći da zaposle i stručne osobe koje će dalje unaprijediti njihov rad.” rekla je gradonačelnica Šarić.

Grad Pleternica i Poduzetnički centar Pleternica ostvarili su vrlo plodonosno ozračje za rad udruga, no to je rezultat dugogodišnjeg truda, dodaje gradonačelnica. “Dugo godina radimo tako – vodimo ih od samog njihovog osnivanja, stojimo uz njih kao podrška i oni koji se profiliraju, koji i dalje rade i imaju kreativne ideje, njih pokušavamo ojačati i kroz projekte. Jer, mi smo ponosni što su oni svi volonteri i svoje slobodno vrijeme troše na rad udruga, ali kad žele korak dalje, kad žele organizirati neke redovne aktivnosti onda je logično da trebaju imati stručnu zaposlenu osobu i zato su tu projekti pomoću kojih to uspijevamo odraditi. Kroz zadnjih pet godina bilo je više od 50 osoba zaposlenih u udrugama i svi 100 posto financirani putem bespovratnih sredstava. Mislim kako je to odličan pokazatelj i vjetar u leđa da istim putem nastavimo i dalje,” rekla je gradonačelnica dodajući kako u narednim danima slijede i druge manifestacije koje će obradovati i Pleterničane i njihove goste, a prva od njih je 18. lipnja već dobro poznata i popularna manifestacija Knjignik koja također okuplja i udruge, a slavi knjigu, druženje i čitanje.

“Poduzetnički centar Pleternica već godinama koordinira ovom manifestacijom i surađuje s udrugama tijekom njihovog redovnog rada ali i tijekom ove manifestacije. Ove godine priključili su nam se Pleternički čoraci, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Osmijeh, Društvo Naša djeca Pleternica i Dječje Gradsko vijeće, KUD Svilenka iz Buka, KUD Orljava Pleternica, Udruga slijepih Šestočka te brojni posjetitelji i korisnici nekih od naših projektnih aktivnosti. Drago nam je što građani prepoznaju ne samo kvalitetu ove manifestacije već i entuzijazam i značaj rada naših udruga, ” rekla je koordinatorica Valentina Stojčević iz Poduzetničkog centra Pleternica.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn