DANI OPĆINE KAPTOL – Bogat program prepoznatljive autentičnosti i kvalitete

Datum objave: 06. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – “Dani Općine Kaptol” niz je raznolikih zbivanja koja će se održati od 17. lipnja od 2. srpnja 2023. godine. Bogat program prepoznatljive kvalitete oslonjen na jedinstvenu kaptolačku baštinu u znaku je 30. rođendana Općine, a najavili su ga direktor TZ Zlatni papuk Tomislav Galić i njegova zamjenica Kristina Rupert te načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Skup događanja pod nazivom “Dani općine Kaptol” ove godine održat će se od 17. lipnja do 2. srpnja kao rezultat suradnje niza udruga koje djeluju na ovom području, same Općine i Turističke zajednice Zlatni Papuk. Tako i ove godine posjetitelji mogu uživati u mnoštvu sportskih, kulturno-umjetničkih i etno događanja.

“Kroz dva tjedna, uz nekoliko kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija obilježit ćemo 30 godina postojanja i rada Općine Kaptol. Po drugi puta kao Općine, jer davne 1955 godine bila je ukinuta Općina Kaptol, a ponovo je formirana 1993. godine. Od tada do danas, vjerujem da to i naši ljudi u konačnici prepoznaju, opravdali smo i potvrdili smisao postojanja i ovakvih malih općina. Izgradili smo brojnu infrastrukturu, društvenu i komunalnu te učvrstili temelje za napredak što se na svojvrstan način ogleda i u ovom rođendanskom programu,” naglasio je načelnik Mile Pavičić.

A već tradicionalno, Dani Općine Kaptol počinju festivalom oživljene povijesti Halštatski dani – Starije željezno doba u Zlatnoj dolini. Festival će se održati 17. i 18. lipnja, a organiziraju ga članovi Kulturne rute Vijeća Europe „Staza željeznog doba Podunavlja“ : Općina Kaptol, TZ Zlatni Papu, Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centar za prapovijesna istraživanja.

“Ove godine gost nam je partner u Ruti Dolenjski muzej iz Novog Mjesta, iz Slovenije. Prvoga dana program počinje u 20 sati u Općinskoj vijećnici uvodnim slovom dr. sc Hrvoja Potrebice, a potom slijedi predavanje Situlska umjetnost Novog Mesta koje će održati dr. sc. Borut Križ iz Dolenjskog Muzeja. Nakon predavanja bit će moguće pogledati izložbu Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – željezno doba u digitalnom svijetu. U nedjelju, 18. lipnja, program počinje u 16 sati obilaskom Informativno-turističke staze Putevima ratnika – Starije željezno doba u Zlatnoj dolini, zatim slijede brojne radionice kao što su priprema halštatske hrane, tkanje, lončarenje, izrada kožnih narukvica, malih situla i sl. Osim Kulturne rute, drugoga dana predstavit će rad i projekte na štandovima Institut za arheologiju, Institut za povijest – Podružnica za Slavoniju, Baranju i Srijem te već spominjani Dolenjski muzej kao i niz lokalnih proizvođača koji svoj brend vežu uz arheološki lokalitet „Kaptol“. U 18 sati naši ovogodišnji gosti izvest će kostimiranu predstavu „Kneževska svita iz Novog Mesta.” najavila je Kristina Rupert iz TZ Zlatni Papuk.

KUD Ivo Čakalić 22. lipnja izvest će prikaz običaja sijela u Sportskom parku s početkom u 19 sati. Sljedeći dan je rezerviran za Rock maraton u organizaciji udruge Čaš’ca. Stari grad ponovno će biti najljepša kulisa žestokog rock festivala, a početak programa je u 20 sati. U subotu, 23. lipnja, u Općinskoj vjećnici Nada Prkačin će održati predavanje Kaptol 1941.-1945. – Dokumenti u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi.
Uoči Dana sv. Petra i Pavla već tradicionalno u Starom gradu održat će se koncert klasične glazbe Tu es Petrus s početkom u 20 sati. Dan Općine i Župe Kaptol bit će obilježen 29. lipnja Petrovskim sajmom u Sportskom parku, a 30. lipnja bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća uz polaganje vijenaca i dodijelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Prvi vikend u srpnju NK Kaptol organizira Kaptol kup, dječji nogometni turnir, a ovogodišnje Dane Općine Kaptol zaključit će 2. srpnja Dan češke kulture kada će biti predstavljen i program ovogodišnjih Žetvenih svečanosti koje će se održati u Kaptolu 14. i 15. srpnja.

Turistička dimenzija kulturnih sadržaja Dana Općine Kaptol izuzetno je važna jer privlači mnoge posjetitelje svih djelova Republike Hrvatske, naglasio je direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić. “Već treću godinu radimo Dane općine Kaptol s naglaskom na manifestacije koje bi mogle privući dodatne posjetitelje u sam Kaptol, ali i na područje TZ Zlatni Papuk. To su ponajprije “Halštatski dani” gdje smo prepoznali posebnost koju želimo promovirati, budući da je lokalitet u Kaptolu dio Rute željeznog doba koja je certificirana od Vijeća Europe. To su aduti na koje trebamo biti ponosni i ovaj prikaz Halštatskih dana kroz razne radionice i halštatsku kuhinju donosi nešto novo, originalno, i planiramo u budućnosti raditi na tome da Halštatski dani budu manifestacija iz koje će se graditi još bolja i veća posjećenost. Podržavamo i ostala zbivanja povodom obilježavanja Dana općine i zapravo, samo nastavljamo bogat niz događanja koja imamo na popisu TZ Zlatni Papuk na čijem području je kroz cijelo ljeto živo i uzbudljivo.” rekao je Galić.

TEKST: Sanja Pok                            FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn