DANI HRVATSKOG TURIZMA U KUTJEVU – Predstavljena “Vinska priča – graševina”

Datum objave: 03. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U sklopu trodnevne manifestacije Dani hrvatskog turizma u Kutjevu je danas održan program radionica i degustacije pod nazivom “Vinska priča – graševina”.

Tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske – Dani hrvatskog turizma održava se u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore od 2. do 5. listopada 2019. godine u Slavoniji. Glavni dio programa u četvrtak, 3. listopada za sudionike je donio tri prezentacije koje su, uz posjet Slavonskom Brodu i Parku prirode Papuk, obuhvatile i prijestolnicu graševine Kutjevo gdje su održati radionice i degustacije pod nazivom “Vinska priča – graševina”. U vinarijama Galić i Krauthaker održana su paralelna predavanja s degustacijama koje su vodili prvaci u sommelierstvu Siniša Lasan i Darko Lugarić.

Turizam je grana koja se vrlo brzo razvija na kontinentu i u tom dijelu i mi želimo sudjelovati, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević o značaju ove manifestacije.”Naša županija je jedinstvena jer nudi i dolinu ali i pet planina koje se mogu koristiti uz turističke sadržaje. Osim gastronomije i vinarstva koji su prepoznatljivi, trudimo se proširiti ponudu pa smo i po prvi puta bili odabrana destinacija biciklističke međunarodne utrke Cro race, a brojne su aktivnosti i u sklopu zdravstvenog turizma. Kroz kulturnu baštinu i povijest možemo razviti dodatne sadržaje i turističke kapacitete – jedini u svijetu imamo Trg graševine, Trg Bećarca i to je izvrsna marketinška priča na kojoj moramo dodatno raditi. Tu je i Kaptol s neprocjenjivim kulturnim blagom tumula i Halštatske kulture koje također namjeravamo staviti u funkciju turizma, čaglinsko područje s ostacima Panonskog mora – sve su to potencijali, programi i projekti koje imamo, stvaramo, razvijamo i realiziramo te prezentiramo. Danas nam se pružila prilika da dionicima u turizmu predstavimo vinarstvo i gastronomiju, sve ono što proizvodimo spajajući obiteljska gospodarstva kroz turističku ponudu,” rekao je župan Tomašević.

“Cilj i namjera je dovesti turista ovdje, ponuditi dobru kuhinju, izvrsno vino, slavonsku dobrodošlicu, a u konačnici i ostvariti od toga i prihod. Požeško-slavonska županija pokrenula je sufinanciranje smještajnih kapaciteta i to je dalo izvrsne rezultate – financiramo s pet tisuća kuna svaki novi ležaj, iduću godinu pripremamo i novi plan s povećanjem na sedam tisuća po ležaju kako bi ta podrška bila još snažnija. Trenutno imamo 1050 ležaja, pomak je 180 ležaja već ove godine s planom da u naredne tri godine ostvarimo 3000 ležaja. Želimo iskoristiti svaki adekvatni prostor, ali i realizirati neke nove kapacitete ,” dodao je župan, uz napomenu kako se obiteljska gospodarstva s područja Požeško-slavonske županije predstavljaju ovih dana i u Osijeku u sklopu programa HeadOnEast na kojem u osječkoj Tvrđi najbolje iz svoje turističke ponude nudi svih pet županija.

Na kraju današnjeg dana u večernjim satima u Vinkovcima dodijelit će se prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu. Drugi dio nagrada dodijelit će se u petak, 04. listopada u Osijeku za 10 najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Turistička destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Plaža godine, Turistički događaj godine, DMK Putnička agencija godine, Restoran godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske.

TEKST: S. Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn