DANAS POČINJE RATNO STANJE IZAZVANO PIROTEHNIKOM – Noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike

Datum objave: 27. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Iako pirotehnika, nažalost, odjekuje još od 15. prosinca, od danas je službeno dopuštena njezina uporaba – osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Kazne za korištenje petardi i rednika iznose između 660 i 1990 eura.

Pozitivno je ipak to da je pucnjave manje, a zabilježeno je i kažnjavanje upotrebe i posjedovanje pirotehnike. Pohvalno je i što je skoro 50 gradova i općina,  među kojima je i Požega , odustalo od organizacije vatrometa i tako dalo dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija i uz obzir prema ljudima, okolišu i životinjama, koje u ovo zimsko vrijeme i bez vatrometa teško preživljavaju. Neki su odabrali ekološki i etički prihvatljivija rješenja poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija, a ima i onih koji su novac, umjesto na vatromet, usmjerili za potrebite ljude i skloništa za životinje.

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da sva pirotehnika uznemiruje divlje životinje poput ptica, koje mogu smrtno stradati zbog nekontroliranog straha i iznemoglosti, a kućnim ljubimcima može otkazati srce. Psi se od straha znaju otrgnuti s povodca i nastradati u prometu ili se izgubiti, a onima bolesnima, kao i ljudima, stanje se može pogoršati. Smatraju da bi itekako pomogao daljnji put prema zakonskom rješenju kakvo je bilo ranije, kada je sva pirotehnika bila zabranjena. Za sljedeći korak predlažu da prodaja počne 27. 12. i da uporaba bude dopuštena samo za doček Nove godine, a ne i u dane kada se ništa ne slavi kako je sada. Do tada apeliraju na građane da prijavljuju svako kršenje Zakona, a na policiju da redovito i odgovorno provodi zakon.


Većini skrbnika životinja ovih dana slijedi borba da zaštite i utješe svoje četveronožne članove obitelji. Već sada pripremaju se na mučne i kratke šetnje, spuštene rolete, sedative za smirenje i strah da životinja ne doživi infarkt. I bolesni ljudi, stariji, mala djeca teško će podnijeti sljedeće dane, a zrak koji je u ovo vrijeme ionako zagađen punit će se zagađenjem zbog konstantnih eksplozija i štetnih čestica koje će padati na tlo i u vodu koju pijemo. „Stoga pozivamo sve da se suzdrže od upotrebe pirotehnike kako bismo zajedno mogli dočekati Novu godinu u mirnom ozračju, slaviti zajedno i omogućiti drugima da uživaju u proslavi. U današnje vrijeme, kada postoji obilje modernih atrakcija koje nikome ne nanose štetu, uporaba pirotehnike zaista nije nužna. Ponavljamo da su petarde i redenici u potpunosti zabranjeni, a da je i ostala pirotehnika štetna te se nadamo da će sve više gradova, općina i građana pratiti pozitivne primjere”, zaključuju iz Prijatelja životinja.

Popis gradova i općina koji su javili da neće organizirati vatromet, kao i ostale informacije o štetnosti pirotehnike nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

TEKST: S. P./ Prijatelji životinja                      FOTO: Prijatelji životinja

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn