DANAS JE SVJETSKI DAN KASTRACIJE PASA I MAČAKA: Kastriraj, ne filozofiraj!

Datum objave: 27. 2. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Grad Požega u svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kao i osiguranja učinkovite skrbi za napuštene životinje, šestu godinu zaredom nastavlja program sufinanciranja sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom, a pridružili su se Grad Pleternica, Općine Velika i Općina Kaptol te Grad Pakrac.

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Kako su gradovi i općine dužni financirati zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka na svojem području, financiranjem kastracija sprječavaju njihovo nekontrolirano razmnožavanje i dugoročno štede jer izdvajaju značajno manja sredstva za troškove zbrinjavanja napuštenih životinja.

Kastracija je najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih pasa i mačaka.Tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića. To uzrokuje patnju životinjama i stvara golem pritisak na jedinice lokalne samouprave, skloništa i udruge za zaštitu životinja.Odbačene životinje završavaju u krcatim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene i pregažene. Životinja kastracijom dobiva priliku za kvalitetniji i dulji život te manju sklonost tumorima i ozljedama. Kastracija pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima.

Svjetlo na kraju tunela ipak daju gradovi i općine koji sufinanciraju kastracije pasa i mačaka.Grad Požega u svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kao i osiguranja učinkovite skrbi za napuštene životinje, šestu godinu zaredom nastavlja program sufinanciranja sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom, a dobrom društvu pridružili su se Grad Pleternica, Općine Velika i Općina Kaptol a odnedavno i Grad Pakrac, što je u skladu s obavezom kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, propisanom Zakonom o zaštiti životinja.

Obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo je 1995. godine na inicijativu holivudske glumice Doris Day i njezine organizacije Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

TEKST: S. Pok               FOTO: VS Požega

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn