DAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Svečana sjednica Županijske skupštine i priznanja zaslužnima

Datum objave: 11. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- Povodom Dana Požeško-slavonske županije danas je održana Svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Dan županije koja bilježi 809. godina od prvog spomena razlog je za slavlje ali i prilika da se analiziraju postignuti rezultati i realizirani projekti u proteklom razdoblju, naglasio je u svom govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
Požeško – slavonska županija, podsjetio je župan, ima ogromne mogućnosti za razvoj od poljoprivrede, prehrambene, drvne i metalne industrije do turizma, zbog čega su joj Rimljani i dali naziv Zlatna dolina. “Sa svojim suradnicima nastojim doprinijeti svekolikom razvoju gospodarstva, budući da je ono pokretač cjelokupnog razvoja. Županija u svom djelokrugu obavlja niz poslova, a koji se odnose na: obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, prometnu infrastrukturu, civilne udruge, sport, vatrogasnu zajednicu. Svakodnevno, moji suradnici i ja, borimo se za razvoj naše Županije i to kroz razne projekte koje zajednički pripremamo, a u vrijednosti su i nekoliko milijardi kuna. Ako bi krenuli od gospodarstva, jedna od najvažnijih grana je naravno poljoprivreda. U našoj županiji postoji preko 5000 OPG-ova. Požeško-slavonska županija stoga je donijela program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2016. do 2020. godine prema kojemu dodjeljujemo potpore za sufinanciranje nabave crne slavonske nazimice, sufinanciranje stručnog osposobljavanja poljoprivrednika, sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite te ostalih programa za razvoj poljoprivrede. Ukupno je isplaćeno oko 1.000.000 kuna za potpore poljoprivredi, naglasio je župan uz napomenu kako Županija ustrajno radi i na povratku autohtone pasmine – crne slavonske svinje u uzgojne procese, a u 2018. godini Županija je potaknula i projekt izgradnje ULO hladnjače kapaciteta 3.000 tona kojim se želi unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju stvarajući proizvode veće dodane vrijednosti, ostvariti nova radna mjesta i mladima omogućiti ostanak.

“Izgradnja hladnjače, vrijednosti oko 30 milijuna kuna bit će jedan od projekta koji se kandidira na sredstva Europske unije. Županija također svesrdno radi na ustrojavanju proizvođačke organizacije, kako bi u suradnji s privrednicima osigurali što bolju proizvodnju, a ujedno i tržište,” rekao je župan.Župan je podsjetio i na sjajne rezultate koji su postignuti u segmentu obrazovanja posebice u programu energetske obnove škola gdje je upravo Požeško-slavonska županija kroz fondove Europske unije povukla najviše sredstava na razini Republike Hrvatske. No, tu su i projekti više milijunske vrijednosti koji će i dati novu snagu razvoju gospodarstva, naglasio je župan.

“Jedan od važnih projekata je naravno i aglomeracija Lipik – Pakrac, aglomeracija Požega i aglomeracija Pleternica. Vrijednost navedenog projekta je preko 520 milijuna kuna, a ovim putem se moram i zahvaliti Hrvatskim vodama, što su prepoznale važnost ovoga projekta. Kada nadalje govorimo o projektima Županije, kao jedan od najvažnijih projekata, kako egzistencijalnih, tako i kada govorimo o obrani od poplava, o navodnjavanju, a ujedno i kao posebice važan turistički projekt je svakako akumulaciju Kamenska. Zbog poplava, ali naravno i suša, koje su pogađale našu Županiju, podnijeli smo Hrvatskim vodama zahtjev za izradom projektne dokumentacije i izgradnju višenamjenske akumulacije Kamenska, koja bi uz zaštitu od voda bila i u funkciji daljnjeg razvoja županije na području poljoprivrede, turizma i energetike, a čija investicija iznosi 200 milijuna kuna. Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije sustavno radi na projektima. Od osnutka kao Regionalna razvojna agencija Panora, a danas kao Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije četvrta županija smo po sredstvima povučenim iz Europske unije, uspješno je provedeno oko 90 projekata ukupne vrijednosti oko 45 milijuna kuna, trenutno se provodi 48 projekata ukupne vrijednosti preko 150 milijuna kuna,a prijavljeno je 65 projekata koji su u fazi ocjenjivanja, ukupne vrijednosti preko 25 milijuna kuna.U fazi pripreme su veliki projekti uključeni u Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna,” rekao je župan.

Dodao je kako Županija vodi brigu i o zdravlju stanovnika kroz zdravstvene institucije pri čemu se i u tom segmentu provode i vrijedni projekti. Projektom „Zajedno do zdravlja“ uredit će se prostor i opremiti dnevna bolnica i dnevna kirurgija u Općoj županijskoj bolnici Požega. Projekt je vrijedan 35 milijuna kuna, a financiran je od Europske unije. Također, projektom energetske obnove zgrade Opće županijske bolnice, čija je vrijednost skoro 22 milijuna kuna, a od koji je preko 12 milijuna kuna bespovratnih, a koji uključuje obnovu zgrade bolnice, nastoji se djelovati na poboljšanju zdravstvene skrbi. Energetska obnova provodi se i na Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana, a vrijednost istoga je preko 20 milijuna kuna te Domu za starije i nemoćne osobe u Požegi čija vrijednost je preko 10 milijuna kuna. Zajedničkom suradnjom Županije i općine Čaglin u provedbi je projekt Izgradnje objekta primarne zdravstvene zaštite –ambulante Čaglin. Nije zanemaren ni turizam, a veliki pomaci ostvareni su i u cestovnoj infrastrukturi gdje je prije nekoliko tjedana potpisan Ugovor između Hrvatskih cesta i Instituta IGH, za izradu svih vrsta glavnih projekata za brzu cestu.

“Svi ovi projekti i nastojanja svih nas za poboljšanjem životnog standarda u našoj županiji neće biti važni ako ne uspijemo zadržati mlade ljude. Samo zajedničkim djelovanjem ka napretku možemo zaustaviti iseljavanje i pružiti mladim ljudima mogućnost da svoju budućnost grade u Požeško-slavonskoj županiji. Županija je u prošloj godini stipendirala 79 studenata, a ove godine također nastavljamo taj trend, koji će se nakon završenog školovanja, najiskrenije se nadam, vratiti u svoj kraj i stečeno znanje iskoristiti na najbolji mogući način. Također želim najaviti kako planiramo stipendirati i srednje škole, a pogotovo upis u Poljoprivredno – prehrambenu školu. Požeško-slavonska županija na strateškome je položaju, samim time, još jednom ističem važnost brze ceste. Naša prelijepa Županija ima ogromne potencijale za razvoj kroz poljoprivredu, kao i ostale grane industrije te moramo učiniti sve kako bi ovome kraju vratili stari sjaj i omogućili što bolji gospodarski razvoj. Dolaskom nove Vlade Republike Hrvatske i ministara koji više ne zaobilaze našu županiju zamah u razvoju je znatan, a pogotovo kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ rekao je župan čestitajući svim sugrađanima Dan županije. Čestitke je uputila i predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević.

Na svečanoj sjednici prigodnim riječima nazočne su pozdravili i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dr. Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića , pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara te u ime svih župana, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.
Uz njih, kao gosti bili su i državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, zamjenik župana vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, gradonačelnici i načelnici s područja županije te drugi predstavnici društvenog i gospodarskog života.

Dodijeljene su i zahvalnice te nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima. Povelju zahvalnosti ove su godine dobili Mijo Štimac, učenik 4. razreda Srednje Glazbene škole Požega Dominik Milošević te, OŠ Lipik. Godišnje nagrade dobili su Josip Štimac, Mato Veić koji je javnosti poznat zbog svoje humanosti i donacije od 100 tisuća eura požeškoj bolnici, te tvrtka Magma d.o.o. Nagradu za životno djelo dobio je posthumno Anto Bagarić, a Ines Bagarić zahvalila je u ime svih laureata.

 

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn