DAN STRUKE, DAN ODLUKE – Sajam strukovnih zanimanja u području poljoprivrede i prehrane

Datum objave: 28. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Pod sloganom Neka tvoje ideje padnu na plodno tlo, a u organizaciji RCK Panonika i partnera, u Požegi je održan Sajam strukovnih zanimanja u području poljoprivrede i prehrane.

Sajam je prilika budućim srednjoškolcima iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko- baranjske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije da saznaju sve o strukovnim zanimanjima u području poljoprivrede i prehrane koja se mogu upisati u srednjoj školi, pogledaju zanimljive radionice učenika srednjih strukovnih škola (Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača i Prirodoslovna škola Karlovac) te se zabave uz natjecanja učenika srednjih strukovnih škola u kojem pobjednici osvajaju 664 eura (5000 kuna).

Sajam je dio EU projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Prigodnim riječima okupljene učenike osnvonih škola i izlagače pozdravila je ravnateljica Poljoprivredno – prehrambene škole Požega Marija Mršo Rajić. ” Želim vam dobrodošlicu na prostor Srednjoškolskog centra na kojem je davne 1885 godine utemeljena poljoprivredna škola Ratarnica. Tradicija obrazovanja seže daleko u povijest, a tradicija bavljena poljoprivredom još dalje. Iako su sami postupci poljoprivredne proizvodnje s vremenom napredovali i modernizirali se u skladu s civilizacijskim dosezima, jedno je bilo i ostalo nepromijenljivo – čovjek od poljoprivrede živi.”

“Preduvjet uspješnosti poljoprivrede je kvalitetno obrazovanje koje vam može pružiti upravo naša škola. Dragi srednjoškolci, iskažite se na današnjem natjecanju na ponos svojim nastavnicima i u čat trudu koji ste uložili u svoje dosadašnje školovanje. Dragi osnovnoškolci, pri odabiru svog budućeg zanimanja povedite se primjerom naših srednoškolaca. Neka vam ovaj dan poljoprivredne i prehrambene struke ostane u sjećanju kao dan odluke da svojim znanjem i radom zahvalite prirodi za život koji nam je pružila, ” rekla je ravnateljica Mršo Rajić.

Sajam je otvorio zamjenik županice Ferdinand Troha. “Danas smo se okupili po nekoliko osnova – danas imamo sajam proizvoda a isto tako imamo promociju poljoprivrednih i prehrambenih zanimanja. Proizvodnja hrane u samom je iskonu čovjeka, jegovom životu i djelovanju. Uvijek je ta proizvodnja bila važna, a danas krize i ratovi dovode proizvodnju i preradu hrane u fokus. Vjerujem da će to prepoznati i budući učenici ovdje predstavljenih škola,” rekao je Troha.

Partneri projekta su Požeško-slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Prirodoslovna škola Karlovac, Ekonomska škola Požega i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn