DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI U POŽEGI – “Pomolimo se za njih, jer sve smo im dužni!”

Datum objave: 05. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Prigodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu, kada je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin u vojno redarstvenoj operaciji Oluja.

Vijence su položili i zapalili svijeće članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vojske i policije, Ured državne uprave, izaslanstvo Tigrova, predstavnici Grada Požege predvođeni gradonačelnikom Darkom Puljašićem, predstavnici Požeško-slavonske županije predvođeni zamjenikom župana Željkom Jakopovićem, izaslanstvo općine Jakšić na čelu s načelnikom Ivicom Kovačevićem izaslanstvo općine Kaptol, Županijski i Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice te izaslanstvo požeško-slavonskog SDP-a. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kata Ronko i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

“Danas smo ovdje kako bi iskazali počast onima koji su voljeli Hrvatsku, neizmjerno i neponovljivo, zauvijek. Tako se voli i brani domovina. Jer, mi nismo ništa dobili, nitko nam nije ništa poklonio, ovo što imamo platili smo krvlju naših najboljih kćeri i sinova. Imamo pravo tražiti naše mjesto pod suncem, ali ne zaboraviti pri tom one koji su nam pokazali put, koji su nam pokazali da možemo biti najbolji i da zaslužujemo biti najbolji. Stoga se s ovog mjesta svake godine sjećamo njihove žrtve. Preuzeli smo obvezu da pomognemo onima koji su ostali iza njih – njihove obitelji, djeca, supruge – da im pomognemo kako bi znali da je žrtva vrijedila, da je vrijedilo boriti se za najbolju zemlju na svijetu. I tad i sad spremni smo pokazati da vjerujemo u svoju domovinu, obitelj i Boga. Tužni smo, ali istovremeno i ponosni i zahvalni što su naši mladići i djevojke odlučili tada pokloniti svoje živote i omogućili nam da živimo u najljepšoj domovini na svijetu. Na nama je da pokažemo djelima da je vrijedilo, da možemo stati pred njihove obitelji i reći – da, napravit ćemo domovinu onakvom kakvu su je oni sanjali i dali svoj život za nju. Pomolimo se za njih, jer sve smo im dužni!” rekao je gradonačelnik Puljašić. Svetu misu u Katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn