DAN POBJEDE I 28. OBLJETNICA VRO „OLUJA“ U KNINU – Polaganje vijenaca u ime županija i gradova predvodio je župan Marušić

Datum objave: 05. 8. 2023. | Kategorija: Društvo

KNIN/SLAVONSKI BROD – Obilježavajući 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, prisjećamo se povijesnog datuma iz 1995. godine kada su u okviru vojno-redarstvene akcije “Oluja” Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba. Središnje obilježavanje jednog od najvažnijih državnih blagdana, održano jepod šatorom na glavnom gradskom trgu u Kninu.Uz najviše predstavnike državnog vrha, svečanosti je nazočio i župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić

Čuvajući sjećanje na povijesni datum iz 1995., kada su, u okviru vojno-redarstvene akcije “Oluja”, Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, obilježavajući istovremeno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, predstavnici najvišeg državnog vrha, hrvatski branitelji, roditelji i članovi obitelji poginulih, kao i veliki broj građana iz svih dijelova Hrvatske, okupili su se na svečanosti organiziranoj na glavnom gradskom trgu u Kninu.

Uz predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, nazočili su i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorio je djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova. Najviši državni dužnosnici i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave položili su vijence kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, a u ime županija i gradova učinio je to i župan Brodsko posavske županije, dr.sc.Danijel Marušić.

Isto su učinili i predstavnici obitelji nestalih i poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, zatim ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Nakon središnje svečanosti služena je misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Uz operaciju Bljesak, Oluja je ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata, operacija kojom je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske i koja, na žalost, nije prošla bez ljudskih gubitaka. U veličanstvenoj akciji poginulo je 174 vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

TEKST: S. Tarbuk                 FOTO: bpz.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn