DAN PLAVIH PERUNIKA U POŽEGI – Rak debelog crijeva ne bira dob i spol, a među najčešćim je karcinomima

Datum objave: 18. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka održali su prigodnu javnozdravstvenu akciju kojom su u Požegi obilježili Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva.

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svi zainteresirani mogli su dobiti korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a svi u dobi 50-74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti mogli su dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti.

Kaže dopredsjednica Lige protiv raka Katica Markanjević, viša medicinska sestra u mirovini koja svoje znanje i iskustvo nesebično koristi za rad u Udruzi pacijenata operiranih na debelo crijevo i mokraćni mjehur ILCO. “Zadaća mi je i svrha upoznati takve pacijente s njihovim pravima te im pomoći u svakodnevnim poteškoćama vezano uz njegu pribor i slično. Nacionalni programi postoje, ali nažalost, slab je odaziv, a samo pravovremenim otkrivanjem i liječenje je uspješno. U našoj udruzi imamo 25 aktivnih članova, ali operiranih je daleko više,” rekla je Katica.

“Prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano se otkriva tek u oko 18 posto pacijenata. U Požeško-slavonskoj županiji godišnje je oko 70 operiranih osoba oba spola jer rak debelog crijeva postao je najčešći rak u našoj populaciji, ” naglasio je tajnik Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

“S ovom akcijom želimo potaknuti ljude na razmišljanje jer reći ću slikovito ovako: tipični pacijent danas ima tek oko 20-tak godina, upravo je izašao iz svog polovnog dizelaša, ima u zubima cigaretu i upravo je popio čašicu žestice te se priprema danas pojesti više od 100 grama crvenog mesa. Već se preko 60 godina zna kako su pušenje, alkohol i crveno mesto najjači promotori karcinoma u našem tijelu. To naši ljudi ne žele shvatiti i stoga svake godine upravo imamo najviše otkrivenih karcinoma debelog crijeva. Na sreću taj rak nije toliko smrtonosan kao mnogi drugi, a ako se dovoljno rano otkrije praktički je izlječiv. No, mnogi ne žele uzeti niti edukativni letak, a kamoli učiniti test što je šteta jer upravo je test prvi pravi korak ka ranom otkrivanju,”zaključio je dr. Nikola Gotovac.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn