DAN PLAVIH PERUNIKA U POŽEGI – Odaziv na Nacionalni program vrlo je loš, a rak debelog crijeva i dalje je visoko na ljestvici smrtnosti

Datum objave: 28. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka održali su prigodnu javnozdravstvenu akciju kojom su u Požegi obilježili Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva.

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svi zainteresirani mogli su dobiti korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a svi u dobi 50-74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti mogli su dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti. Rak debelog crijeva drugi je po učestalosti i kod žena i kod muškaraca. I dalje jako visoko na ljestvici smrtnosti, a prema dostupnim podacima rano se otkriva tek u oko 18% pacijenata.

“Ova javnozdrastvena akcija posvećena je osobama koje su liječene od raka debelog crijeva. Ono što spriječava da dođe do situacije da vam je rak debelog crijeva prijetnja životu, jest rano otkrivanje raka.To je prilično jednostavan proces, provodi se kroz Nacionlni program, testovi se rade u privatnosti svog doma i tek jedan mali udio testiranih ide na kolonoskopiju. Nažalost, odaziv programu sve ove godine nije uspio doći do 40 posto što je ciljni odaziv kako bi postigli učinkovitost preventive.” rekla je predsjednica Županijske lige i voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević.

TEKST: S. Pok            FOTO: D. Oroz

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn