DAN OPĆINE VELIKA – Uz kontinuirani i predani rad do buduće turističke top kontinentalne destinacije

Datum objave: 27. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

VELIKA – Podvlačeći crtu pod učinjeno u proteklih godinu dana, vrednujući uspjehe svojih najistaknutijih pojedinaca, mještani i mještanke Velike obilježili su Dan Općine i blagdan svog zaštitnika, svetog Augustina. Učinili su to svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj je prethodilo otvorenje Trga branitelja, u nazočnosti brojnih uglednih gostiju i prijatelja Općine, kao i predstavnika lokalne, regionalne i državne vlasti

Djeleći zadovoljstvo s prijateljima, podvlačeći crtu pod učinjeno, vrednujući, istovremeno, uspjehe svojih najstaknutijih pojedinaca, mještani i mještanke Velike obilježili su najsvečaniji dan u životu Općine i blagdan zaštitnika, svetog Augustina. Učinili su to svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj je prethodilo otvorenje Spomen trga hrvatskih branitelja, u nazočnosti brojnih uglednih gostiju-predstavnika lokalne, regionalne i državne vlasti.

Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u proteklih godinu dana, jer kontinuirani rad na podizanju standarda i kvalitete življenja, unatoč brojnim preprekama, nije omela ni pandemija korona virusa. Istaknuo je to prvi čovjek Općine, načelnik Robert Hofman, s pravom zadovoljan realizacijom niza važnih infrastrukturnih projekata. “Unatoč pandemijskim okolnostima iza nas su brojni uspješno završeni projekti među kojima svakako valja izdvojiti netom otvoren Spomen trg hrvatskih branitelja, a onda i izgradnju Turističko informativnog centra koji bi u nove prostorije trebao useliti do kraja godine. Završetkom mega projekta aglomeracije Požega-Velika kanalizacijsku će mrežu dobiti naselja Trenkovo i Trnovac, a vrijednu infrastrukturnu priču dugoročno će zaokružiti i aglomeracija Kutjevo-Velika, projekt čiji početak očekujemo krajem 2021. Promišljajući o budućnosti mladih i njihovom obrazovanju u proteklom smo periodu studentima i učenicima isplatili više od 60 stipendija, školarcima kupili potrebne radne materijale, povećali naknade za novorođenčad-3 tisuće kuna za prvo, drugo i treće dijete, te 4 za svako slijedeće, ali i isplatili više od 250 tisuća kuna potpora gospodarstvenicima i lokalnim OPG-ima. Znajući kako kvalitetnog života nema bez društvenih sadržaja, obnovili smo staru školu u Biškupcima, uredili svlačionice nogometnog stadiona u Trenkovu, pomagali rad udruga”.

“Promišljajući strateški u narednom ćemo periodu najveći fokus staviti na razvoj gospodarstva, prije svega kroz kreiranje poduzetničke zone čiji su unutarnji i vanjski prostori iznajmljeni i prodani putem javnog natječaja, a nakon postupka javne nabave, do kraja godine uslijedit će i uređenje zgrade. Obnovom zgrade Općinske uprave i njenim preseljenjem na staru adresu, stadion će biti stavljen u funkciju sporta, a uz planirana uređenja društvenih domova, nogostupa i tržnice, učinit ćemo još jedan iskorak, pripremajući se i za EU projekte koji nas tek čekaju. Iako je iza nas proširenje dječjeg vrtića, plan je, zbog potreba, učiniti to još jednom, baš kao i rekonstruirati onaj stari, za što je pripremljen projekt i odobreno sufinanciranje u iznosu od 393 tisuće kuna. Prateći potrebe roditelja, vrtić će i u narednom periodu, nakon što smo to već uspješno iskušali prethodne dvije godine, raditi i u poslijepodnevnoj smjeni. Otvaranjem Aqau parka Shhuma, nakon puno vremena, stvorene su i nove mogućnosti za razvoj turizma što je, uz gospodarstvo, zasigurno grana od koje, s pravom, puno očekujemo, nastojeći dugoročno postati top kontinentalna destinacija. S tim ciljem, nedavno smo, spajajući priče s Općinama Jakšić, Kaptol i Brestovac, osnovali Turističku zajednicu Zlatni Papuk, što se, u vrlo kratko vrijeme, pokazalo kao pun pogodak, a velika očekivanja imamo i od planirane izgradnje dva hotela, čime ćemo ojačati i smještajne kapacitete.”, rekao je, rekapitulirajući učinjeno, načelnik Hofman.

Iznimne geografske, turističke, sportske i gastronomske potencijale Općine Velika prepoznali su i pohvalili i gosti svečane sjednice, ističući primjetan napredak u svim područjima, obećavajući pomoć i podršku Ureda predsjednika, resornih ministarstava i Vlade RH. Dobre želje uz Dan Općine Veličankama i Veličanima uputili su izaslanica predsjednika Republike, Melita Muić, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, prva žena Požeško slavonske županije, županica Antonija Jozić, te u ime kolega gradonačelnika i načelnika, Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.

Svečanost Dana općine Velika, već prema tradiciji, upotpunjena je dodjelom javnih priznanja najzaslužnijim mještanima, pojedincima, tvrtkama i udrugama. Ove su godine svojim radom to zaslužili Ivanko Zeba, poduzetnik i investitor, Vinota doo, Đuro Legac, predani sportski djelatnik čije je ime sinonim za lokalni nogomet, Planinarsko društvo Mališćak Velika, učenica Katarina Sliško, te general Mladen Markač, koji je zahvalio u ime svih nagrađenih.

TEKST: Simonida Tarbuk                 FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn