DAN OPĆINE STARO PETROVO SELO – „Ključ uspjeha je u zajedništvu“

Datum objave: 28. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – Općina Staro Petrovo Selo zajedno sa svojih 13 naselja danas je moderna i prosperitetna Općina koja, čuvajući tradiciju i slavonsko naslijeđe čini sretan spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Uz predani rad općinskog čelništva, financijsku stabilnost, brojne realizirane i planirane projekte, tu je i stalna suradnja sa susjednim Općinama i Gradom Nova Gradiška, jer, ključ uspjeha je u zajedništvu. Istaknuto je to na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojoj su, u prigodi Dana Općine, nazočili brojni dragi gosti i prijatelji Starog Petrovog Sela.

S više prigodnih sadržaja i cjelodnevnim programom namijenjenom svim generacijama, mještani Općine Staro Petrovo Selo, uz blagdan Svetog Petra i Pavla, proslavljaju najvažniji dan u životu Općine. Povod je to i svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj, simbolično, u energetski obnovljenoj zgradi Osnovne škole „Ivana Gorana Kovačića“, jer, kako rekoše domaćini, upravo je to mjesto koje predstavlja i dobar dio budućnosti Starog Petrovog Sela. Bila je to prigoda i za osvrt na učinjeno u protekloj godini i rekapitulaciju aktivnosti koje, zahvaljujući viziji i stavu općinskog čelništva kako treba inzistirati na projektima od interesa za građane, Općinu svakodnevno čine ljepšom i naprednijom.

Podsjetio je na to, pozdravljajući brojne drage goste i prijatelje, domaćin svečanosti, načelnik Nikola Denis, s pravom zadovoljan realiziranim. „Iako je u proteklom periodu učinjeno puno toga na podizanju kvalitete života mještana, pred nama je još puno posla. Unatoč tome, veseli činjenica kako najveću snagu Općine i svih njenih 13 naselja, čine ljudi, međusobno zajedništvo i stalni napori za napretkom. Financijska stabilnost, porezna reforma i povećanje prihoda pružilo nam je mogućnost povlačenja dobrodošlih sredstava i apliciranje na projekte čiji je zajednički cilj dobrobit Općine i svih njenih žitelja. Poput velike priče o sigurnosti prometa „teške“ oko 18 milijuna kuna raspoređenih u 4 projekta-realizacija javne rasvjete kojom smo podigli ekonomski i ekološki standard, projekt pješačko-biciklističke staze koji realiziramo u suradnji sa susjednim općinama i čiji je konačni cilj povezati se s Gradom Nova Gradiška, semaforizacija, te izgradnja pješačke staze u Frakopanskoj ulici,” rekao je načelnik.

“Tu je i projekt proširenja i rekonstrukcije Dječjeg vrtića „Vjeverica“ vrijedan 4 milijuna kuna, posebno svjetla točka našeg djelovanja, koji uključuje i energetsku obnovu stare zgrade, izgradnju dječjeg igrališta, te na manje važno, značajno sniženje cijene pohađanja vrtića na kojoj se nećemo zaustaviti. Raduje i podatak kako je s trenutnih 40-ero djece kapacitet vrtića popunjen, ali i kako za novu pedagošku godinu već imamo novih 27 zahtjeva za upis, što potvrđuje značaj i potrebu za ovakvim projektima. Uz podizanje standarda predškolskog obrazovanja, brojnim smo projektima nastojali pokriti i ostale „društvene“ potrebe mjesta, što je i svrha projekata obnove Društvenog doma u Lazama, a potom i u Vrbovi gdje je u tijeku postupak javne nabave. Uz socijalni program i projekt Zaželi, ponosimo se i projektom centra za edukaciju nezaposlenih osoba za čiju smo provedbu općinsku vijećnicu preuredili u informatički opremljenu učionicu koja će s vremenom pomoći i u osuvremenjivanju e-općinskog vijeća. Uz niz infrastrukturnih projekata čiji je cilj podizanje komunalnog standarda, valja istaknuti projekt vodovoda u Tisovcu vrijedan 2,5 milijuna kuna, Godinjak-Laze, 7,5 milijuna kuna, te Adžamovci-Bili Brig, sve u suradnji s Hrvatskim vodama i Vodovodom Zapadna Slavonija, kao i iznimno važan projekt aglomeracije, nekada Okučani-Staro Petrovo Selo, sada Nova Kapela, čiji početak očekujemo vrlo skoro. S jasno izraženim stavom o jakoj, opremljenoj i educiranoj vatrogasnoj zajednici, proračunska smo sredstva sa 150 tisuća kuna podigli na 600 tisuća, a značajna sredstva ulažemo i u naše mlade kroz stipendije i pomoć Gimnaziji Nova Gradiška. Vrijedno je podsjetiti i na 50 tisuća kuna donacije Općoj bolnici Nova Gradiška za opremanje odjela pedijatrije, jer riječ je o zajedničkom potezu čelnika svih općina novogradiškog kraja i Grada Nova Gradiška, modelu koji potvrđuje kako je ključ uspjeha u zajedništvu. Na žalost i pored značajnijih proračunskih sredstava kojima raspolažemo zahvaljujući novoj poreznoj reformi i sve brojnijim projektima, mladi nam i dalje odlaze, zbog čega je promišljanje i djelovanje nužno usmjeriti ka razvoju poduzetništva i kreiranju kvalitetnih i dobro plaćenih poslova. Općina Staro Petrovo Selo i u tom se segmentu ima s čim pohvaliti, jer zahvaljujući investiciji od oko 10 milijuna kuna tvrtke Bartels-Conjar d.o.o., namijenjenih izgradnji i proširenju proizvodnih kapaciteta, uskoro nas očekuje i otvaranje 40 novih radnih mjesta. Vjerujem kako će ovo biti tek početak i kako ćemo zajedno nastaviti raditi na stvaranju sve boljih uvjeta življenja“, rekao je u prigodnom govoru prvi čovjek Općine Staro Petrovo Selo, načelnik Nikola Denis.

Evidentne pozitivne razvojne trendove, predani rad i entuzijazam općinskog čelništva istaknuo je, čestitajući Petrovoselcima i njihovom načelniku Dan Općine, i župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, ovaj puta i u ulozi izaslanika predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, posebno pozdravljajući sve uspješniju suradnju općina i Grada Nova Gradiška.

“ Uz model fiskalnog izravnanja, povećane izvorne proračune, projekt Slavonija, a onda i sredstva EU fondova koja su nam na raspolaganju, suradnja jedinica lokalne samouprave s gradovima i županijom, put je napretka i boljitka i model izgradnje naših sredina. Zbog toga, ali i zbog sve većeg broja kvalitetno realiziranih projekata za koje su, uz čelne ljude općina i gradova, zaslužni i svi mještani, potrebno je govoriti o pozitivnim promjenama i svemu onom dobrom čemu, i pored problema koje ne smijemo zanemarivati, svjedočimo i u Općini Staro Petrovo Selo.“, rekao je, između ostaloga, čelni čovjek Brodsko posavske županije.

Uz priliku za rekapitulacijom učinjenoga u prethodnih godinu dana, najsvečaniji dan u životu Općine bila je i prigoda za dodjelu priznanja najzaslužnijim mještanima. Ove godine to su Matija Panić, nagrađen za postignuća u području voćarstva, Ferdo Hujber za unapređenje kulture i pjesništva, Stjepan Krizmanić za uspjehe u unapređenju vinarstva, NK Omladinac Vrbova za osvojene sportske rezultate, Ivica Orešković za dugogodišnji vrijedan rad na unapređenju vatrogastva, te Vlado Radošić za ostvarenja u društvenim djelatnostima i publicistici s temom Domovinskog rata.

U ime kolega načelnika, čestitku slavljenicima, vodstvu i mještanima Općine Staro Petrovo Selo, uputio je Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani. Potvrđujući prijateljstvo i uspješnu suradnju, svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočili su i županijski pročelnik za poljoprivredu, Željko Burazović, gradonačelnik Grada Nova Gradiška, saborski zastupnik Vinko Grgić sa zamjenikom, Borislavom Vidošićem, načelnik Općine Nova Kapela, Ivan Šmit, te načelnik Općine Rešetari-Zlatko Aga. Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, slavljenike i njihove goste očekuje niz zabavnih, sportskih i gastro sadržaja-napeta rukometna utakmica između ekipa Općine Staro Petrovo Selo i Grada Nova Gradiška, nogometna utakmica, natjecanje u kuhanju čobanca, kazališna predstava za najmlađe, a potom i zabava do dugo u noć uz nastup lokalnog benda Tkanica i Tarapana benda.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn