DAN OPĆINE SIBINJ – Iako je korona zaustavila realizaciju određenih projekata, Sibinjci učinjenim mogu biti zadovoljni

Datum objave: 20. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

SIBINJ – Iako je ove godine, zbog poznatih epidemioloških razloga, izostala uobičajena svečanost, mještani Općine Sibinj simbolično su, 19.veljače, obilježili Dan Općine i 86.godišnjicu sibinjskih žrtava, potvrđujući kako se, uz kvalitetno vodstvo, dobru viziju i zajedništvo može napredovati.

Mještani Općine Sibinj, najveće u Brodsko posavskoj županiji, u skladu s epidemiološkim mjerama, simbolično su, 19.veljače, obilježili Dan Općine i 86.godišnjicu sibinjskih žrtava, potvrđujući kako se, uz kvalitetno vodstvo, dobru viziju i zajedništvo i u nepovoljnim vremenima može napredovati. Vidljivo je to svakom tko navrati u Sibinj i prošeta Općinom koja je, posljednjih godina, zahvaljujući brojnim kvalitetnim projektima, značajno promijenila vizuru. Javna rasvjeta, ceste, staze, komunalna infrastruktura, suvremeno uređeno općinsko središte, energetski obnovljena osnovna škola s jednosmjenskom nastavom-sve to je, tek dio projekata zahvaljujući kojima je proteklih godina u razvoj Općine uloženo više desetaka milijuna kuna. Zadovoljan je i prvi čovjek Općine, načelnik Josip Pavić, jer, unatoč i usprkos epidemiji, dosta je toga učinjeno.

“Iako nas je, kada je riječ o realizaciji projekata, korona poprilično zakočila, djelom učinjenoga ipak možemo biti zadovoljni. Prije svega, projektom dječjeg vrtića u Sibinju, kapitalnom pričom vrijednom 7,2 milijuna kuna, najvećim dijelom financiranom iz sredstava Europske unije iz Mjere 7.4 Programa ruralnog razvoja. Uz jačanje konkurentnosti sustava odgoja i obrazovanja na području Općine, kao i poboljšanja dostupnosti odgojno – obrazovnih usluga, realizacijom ovog projekta dobili smo moderan, suvremeno opremljen objekt veličine oko 630 kvadratnih metara s prostorom za boravak djece u tri odgojno-obrazovne skupine – jednu jasličku i dvije vrtićke, dovoljan za smještaj 54-ero mališana koji će uživati i u višenamjenskoj dvorani, a bez vlastitih prostorija nisu ostali niti odgajatelji, kao ni uprava Vrtića, ” kaže načelnik.

Tu je i projekt uređenja šireg središta Općine, “težak” 9 milijuna kuna koji je, osim rekonstrukcije ceste, njenog proširenja na pojedinim mjestima te rješavanja cestovne i kanalizacijske odvodnje, obuhvatio i uređenje okolnog parka, pješačkog mosta i staza, postavljanje semafora s tipkalom, brzinomjera za vozače sa izravnim paljenjem crvenog svjetla, izgradnju pješačke staze s obje strane ceste, novih autobusnih stajališta, kao i šetnice kroz park,uređenje parkirališnih mjesta u centru, te postavljanja novih LED rasvjetnih tijela.

“Valja spomenuti i projekt javne rasvjete u naselju Gornji Andrijevci, staze u Završju i Slobodnici, kao i uređenja društvenih domova, jer i u godini iza nas, nastojali smo voditi računa o jednakomjernom razvoju svih općinskih naselja. Iako je godina najvećim dijelom bila obilježena koronom, nastojali smo, poštivajući preporučene epidemiološke mjere, raditi kao da javno-zdravstvenog problema nije bilo, što potvrđuju i radovi na izgradnji tribina s 250 sjedaćih mjesta u školskoj sportskoj dvorani koje ovih dana privodimo kraju. Projekt izgradnje zajednički financiraju županija Brodsko-posavska, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i općina Sibinj.Moram li izdvojiti pokoji ružniji detalj, onda je to, zasigurno, izdavanje propusnica, posao u kojem,postupajući po naputku državnog stožera civilne zaštite, ni krivi ni dužni, nikako nismo mogli sve zadovoljiti. Na sreću, vjerujem kako su ti dani iza nas, baš kao i epidemija, a pred nama puno dobrih planova i novih kvalitetnih projekata.”, zaključuje u prigodi Dana Općine, načelnik Josip Pavić.

U sklopu programa obilježavanja Dana općine Sibinj u četvrtak 18.veljače uz pridržavanje epidemioloških mjera održan je tradicionalni polumaraton pod nazivom”Putevima sibinjskih žrtava”. Sudjelovalo je 17 trkača,članovi nogometnih klubova Mladost Jakačina Mala i Vatrogasac Grižići ,Udruge za sport i rekreaciju Dilj M&M iz Brčina-Ravna te članovi TK Brace iz Slavonskog Broda. Prije starta odana je počast svim poginulima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem u Jakačini. Na Dan općine te Dan škole kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Sibinju položeni su vijenci i zapaljene su svijeće.

Mališani dječjeg vrtića Sibinj sa učenicima nižih razreda OŠ Sibinjskih žrtava upriličili su u sibinjskom parku izložbu svojih radova.U crkvi sv. Ivana Krstitelja služena je sveta misa zadušnica,a potom su položeni vijenci kod spomenika „Sibinjskim žrtvama”. U ime Brodsko-posavske županije vijenace je položio župan Danijel Marušić, dok su u ime Općine Sibinj vijence položili načelnik općine Josip Pavić, predsjednik općinskog vijeća Krunoslav Eraković i zamjenik načelnika Tomislav Topalović.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: D.P/ Facebook

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn