DAN OPĆINE SIBINJ, 85.GODIŠNJICA SIBINJSKIH ŽRTAVA I DAN ŠKOLE – Uz zajedništvo, duh i vjeru sve se može

Datum objave: 19. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

SIBINJ – Spajajući prošlost i sadašnjost, one kojih više nema i one kojima pripada budućnost, čuvajući živim sjećanje na važne povijesne datume, jer, kako rekoše, “ono što se zaboravi može se i ponoviti”, Sibinjci su, svečano i dostojanstveno, u društvu brojnih gostiju i prijatelja, obilježili 85. godišnjicu Sibinjskih žrtava, Dan istoimene osnovne škole i najsvečaniji dan u životu općine.

Čuvajući živim sjećanje na osmoricu seljaka koji su, kao žrtve jugoslavenske žandarmerije, 19.veljače 1935. godine izgubili život, mještani Općine Sibinj obilježili su Dan Općine, Dan škole i 85. godišnjicu stradanja žrtava. Učinili su to svečano i dostojanstveno, programom u domaćinstvu Osnovne škole “Sibinjskih žrtava”, jedne od najvećih u Brodsko posavskoj županiji, spajajući prošlost i sadašnjost, one kojih više nema i one kojima pripada budućnost, pamteći važne povijesne datume, jer, kako rekoše, ” ono što se zaboravi, može se i ponoviti”.

Središnjem sadržaju proslave, svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u nazočnosti brojnih uglednih gostiju i prijatelja, prethodio je bogat petodnevni program sastavljen od niza glazbeno-kulturno-sportskih događaja. Bila je to prigoda za osvrt unatrag i rekapitulaciju učinjenoga, jer, sve što se radi, radi se za opće dobro, kao obveza i dužnost, u ime ostavštine ubijenih i poginulih za Domovinu. Podsjetio je na to otvarajući sjednicu, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Eraković, ističući kako su, uz povijesno velik proračun u iznosu od gotovo 26 milijuna kuna, predani rad, znanje i vizija čelništva, recept za uspjeh. “Zajedništvo svih struktura općine, te, prije svega činjenica da nas mještani-naše pogonsko gorivo i glavna snaga, ne doživljavaju kao nedodirljive nego kao jedne od njih, naše je najveće postignuće.”, rekao je Eraković.

S pravom ponosan na do sada realizirano je i prvi čovjek Općine, načelnik Josip Pavić, koji je, pozdravljajući nazočne, u svečarskom tonu, apostrofirao tek one najvažnije. “Protekla godina bila je godina realizacije niza značajnih projekata. Na prvom mjestu, tu je, zasigurno, izgradnja i opremanje dječjeg vrtića koji će primati tri skupine djece i s radom početi na jesen. U tijeku je i rekonstrukcija državne ceste D525 u dužini od 600 metara koja uključuje i uređenje užeg i šireg općinskog središta, postavljanje kanalizacijske trase, pješačke staze s obje strane, 100 parkirališnih mjesta, novu led javnu rasvjetu, šetnicu kroz park, te postavljanje semafora i brzinomjera. Zahvaljujući međugraničnom projektu “Pametna škola” mjesna osnovna škola, domaćin svečanosti, dobila je novi, osuvremenjeni izgled primjeren 21.stoljeću, a škola u Slobodnici, zahvaljujući zajedničkim naporima, jednosmjensku nastavu. Ponosni smo i na činjenicu kako smo prva jedinica lokalne samouprave na području Brodsko posavske županije koja je osmislila i usvojila program za mlade obitelji čiji je cilj pomoći im pri kupovini zemljišta i kuće, kao i program za poduzetnike kojim ćemo s potporom od 10 tisuća kuna, stimulirati sve one koji su se samozaposlili, ali i zaposlili osobu s invaliditetom,” rekao je načelnik Pavić.

“Prednjačimo i kada je riječ o ulaganju u sigurnost naših mještana, jer upravo na području naše Općine, u Gromačniku, nedavno je otvoren prvi centar za civilnu zaštitu u RH potpuno opremljen za sve krizne situacije, a kroz projekt WI-FI 4 EU, uskoro ćemo, na društvenom domu u Sibinju, Slobodnici i Gornjim Andrijevcima, imati i 3 besplatne wi-fi točke. Značajna su sredstva uložena u društvenu infrastrukturu, obnovu i rekonstrukciju mjesnih društvenih domova, jer, upravo su to investicije koje znače i ulaganje u budućnost i bolju kvalitetu življenja. Svatko tko prolazi kroz Sibinj i sva općinska naselja vidi da se tu radi- od javne rasvjete, cesta, staza, komunalne infrastrukture, a potvrđuje to i iznos od gotovo 30 milijuna kuna, koliko je u Općinu uloženo u protekloj godini. Na to smo izuzetno ponosni i istim korakom nastavljamo i u 2020., planirajući realizirati i veliki broj novih projekata”, zaključio je čelni čovjek Općine, načelnik Josip Pavić.

U prigodi najsvečanijeg dana, u ulozi domaćina, goste i prijatelje pozdravio je i ravnatelj Osnovne škole “Sibinjskih žrtava”, Josip Šišmanović, s posebnom se toplinom obraćajući najmlađima, jer, kako je rekao, ” tako mu nalažu srce, struka i savjest. ” Ovo je svečan i velik dan, dan u kojem se sjećamo osmorice seljaka koji su izgubili život, ostavljajući za sobom 17-ero djece. I mada te davne 1935. nisu imali puno, imali su duh, vjeru i zajedništvo, sve ono što nam je, danas, itekako, potrebno, jer jedino tako, nikad se ne predajući, možemo i moramo, gradeći bolju Hrvatsku, izgrađivati i sami sebe.

Evidentne pozitivne razvojne trendove, predani rad i entuzijazam općinskog čelništva istaknuo je, čestitajući mještanima Sibinja Dan Općine, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, ovaj puta i u ulozi izaslanika predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, podsjećajući, pri tom, na važnost obilježavanja velikih povijesnih datuma.

“Danas se prisjećamo sibinjskih žrtava, događaja koji je, na određeni način predstavljao i buđenje hrvatske nacionalne svijesti i težnje hrvatskog čovjeka ka slobodi, baš kako je to bilo i ratnih 90-tih, kada su hrvatski sinovi ponovno ginuli za slobodu. Važno je da ih se sjećamo i 85 godina poslije, kada se odvijaju neke nove borbe, borbe za radna mjesta i bolji život, borbe s kojima se svakodnevno suočavaju i u Općini Sibinji, što potvrđuju brojni, uspješno realizirani projekti kao i činjenica da je Općina veliko gradilište. Hvala načelniku i svima koji pridonose boljem življenju u ovome kraju,” rekao je župan Danijel Marušić.

Središnjem sadržaju obilježavanja Dana općine Sibinj, Dana škole i 85. godišnjice sibinjskih žrtava, nazočili su i Katica Mišković, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i Eu fondova, dogradonačelnik grada Vukovara, načelnici Općina Oriovac, Brodski Stupnik, prijateljske Općine Velika Pisanica, Čaglin, Velika, Podcrkavlje, ravnatelj Opće bolnice “Dr.Josip Benčević” Slavonski Brod, ravnatelji susjednih osnovnih škola, članovi obitelji sibinjskih žrtava, predstavnici policijske uprave, kulturnog, vjerskog, političkog života, te mnogobrojni mještani.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn