DAN OPĆINE REŠETARI – Zajedno u izgradnji bolje budućnosti

Datum objave: 06. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

REŠETARI – Prepoznati po maloj i efikasnoj općinskoj upravi, učinkovitosti u radu i  iznimnoj uspješnosti u prijavi i realizaciji projekata, mještani Općine Rešetari najsvečaniji su dan i 29. godišnjicu osnutka Općine, proslavili u znaku projekata, potvrđujući, još jednu godinu za redom, opravdanost aktualnog teritorijalnog ustroja i svog postojanja. Uz svečanu sjednicu, Dan Općine obilježen je i puštanjem u promet Županijske ceste 4159 Zapolje-Brđani, te posvetom novoizgrađenog Dječjeg vrtića “Čarobni svijet”, europske priče vrijedne 12 milijuna kuna

Nakon jednogodišnje stanke uzrokovane globalnim pandemijskim okolnostima, Općina Rešetari, u nacionalnim okvirima prepoznata po kvalitetnom povlačenju europskih sredstava i kontinuiranom podizanju standarda življenja, najsvečaniji je dan i 29. godišnjicu svog osnutka proslavila u znaku projekata. S pravom ponosni na malu ali efikasnu općinsku upravu, iza njih je realizacija čak 13 EU projekata, njih 30-ak financiranih iz nacionalnih i županijskih izvora, kao i činjenica da su, uz svaku vlastitu kunu ulaganja, uspjeli osigurati više od 100 milijuna kuna europskih sredstava. Uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća, Dan Općine bio je i povod za puštanje u promet Županijske ceste 4159 Zapolje-Brđani, te posvetu novoizgrađenog Dječjeg vrtića “Čarobni svijet”, europske priče vrijedne 12 milijuna kuna, službeno završene prošle godine.

Zadovoljstvo uspješno realiziranim projektom, ali i, po riječima govornika, najbolje usmjerenim novcem, jer riječ je o najmlađima, na kojima je i budućnost Općine, izrazili su ravnateljica Dječjeg vrtića, Valentina Ivanišević i načelnik Općine Rešetari, Zlatko Aga, ističući kako je ovo tek još jedan korak ka izgradnji moderne i prosperitetne Općine i prostora ugodnog življenja za sve. ” Nakon iscrpljujućih priprema i planiranja, a onda i provedbe i evaluacije, pune dvije godine kasnije došao je i najsvečaniji trenutak i službena posveta prostora novoizgrađenog Dječjeg vrtića “Čarobni svijet”. Značajan je to trenutak za Općinu Rešetari, kako u smislu podizanja standarda predškolskog obrazovanja, tako i u onom gospodarskom, obzirom da će u sustavu raditi 15-ak djelatnika, uz još četvero u područnom vrtiću u Adžamovcima, što predstavlja određeno opterećenje za općinski proračun, ali, kako je riječ o najmlađima, moram reći i na naše veliko zadovoljstvo, jer već sada znamo kako predviđenih 90 mjesta, dugoročno neće biti dovoljno, zbog čega već sada razmišljamo i o novom objektu.”, rekao je, s pravom ponosan, prvi čovjek Rešetara.

O brojnim drugim planovima za razdoblje koje slijedi, kao i realiziranom u prethodnom periodu, načelnik je upoznao na svečanoj sjednici, otkrivši medijima i ekskluzivu o netom potpisanom ugovoru za izgradnju fotonaponske energane za napajanje objekta dječjeg vrtića. ” Zbog novonastalih svjetskih okolnosti, povećanja cijena energenata, sve smo svjesniji značaja samodostatnosti, zbog čega na dnevni red dolazi i moja dugogodišnja velika želja za usmjeravanjem ka zelenim politikama. Uz značajne uštede, omogućit će to Općini i nove ekološke razvojne smjerove ali i dati novu kvalitetu i dimenziju ukupnog standarda življenja. Raduje me da se dobre stvari događaju i oko priče s našom Poduzetničkom zonom za koju se pojavljuju mogući investitori, a tu, odmah u susjedstvu Dječjeg vrtića i najužeg središta mjesta, je i prostor budućeg velikog sportskog centra, još jedne, potencijalno sjajne, isprojektirane priče koju planiramo kandidirati čim prije, kad pronađemo moguće izvore financiranja i adekvatne natječaje. Riječ je o projektu koji će, siguran sam, uz sve do sada napravljeno, dati novu, još veću dimenziju cijeloj Općini ali i samom središtu naselja Rešetari.”, najavio je načelnik Aga.

Uspjehe Općine Rešetari u realizaciji projekata ali i povlačenju EU sredstava, pozdravio je i gost svečanosti, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Davor Huška, posebno apostrofirajući značaj izgradnje dječjih vrtića, prije svega u ruralnim krajevima, jer znači to i dobre demografske trendove ali i ostanak mladih ljudi u Slavoniji. ” Na ovako uspješnom projektu za koji već sada znamo kako predviđeni kapacitet od 90 mjesta neće zadovoljiti sve potrebe, možemo samo reći svaka čast načelniče, nastavite tako i dalje, ali i pripremajte nove projekte, jer ide nova, finacijski još izdašnija omotnica koja će, uz značajno veća, bespovratna sredstva, pružiti i nove prilike za, još uvijek, nedovoljno razvijena područja Slavonije, Baranje i Srijema. Iako su situacija s koronom, a onda i rat u Ukrajini, malo usporili stvari, Ministarstvo ubrzano radi na programiranju novih operativnih programa i vjerujem kako će prvi natječaji na terenu do kraja godine. “, upoznao je na svečanosti obilježavanja Dana Općine Rešetari, Davor Huška.

Čestitke na dobro obavljenom poslu ali i brojnim planovima koji tek čekaju općinsku upravu, izrazio je i župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, podsjetivši kako je Općina Rešetari jedna od najaktivnijih i najuspješnijih općina s najvećim brojem bitnih projekata, a podršku kolegi načelniku i mještanima Rešetara, osobnim su dolaskom pružili i načelnici Cernika, Starog Petrovog Sela i Dragalića, Vitomir Žakić, Nikola Denis i Zvonimir Karlik. Svečana sjednica Općinskog vijeća tradicionalno je završila dodjelom priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama . Zahvalnice Općine Rešetari dodijeljene su učitelju tehničke kulture u mjesnoj Osnovnoj školi “Ante Starčevića” Josipu Popčeviću, za uspješno mentorstvo i postignute rezultate na 64.Državnom natjecanju mladih tehničara RH, predsjedniku Radio kluba Nova Gradiška Željku Ivaniševiću, te Đuri Marinoviću za doprinos u aktivnostima uređenja Općine. Grbom Općine okitili su se Ivan DeVilla, predsjednik KLD Rešetari i Ivan Jukić, umirovljeni učitelj hrvatskog jezika, dok su plakete Općine dodijeljene Obrtu Čakarić, Obrtu Mađo, tvrtki Odjeća Ivančić, atletičaru Dejanu Radancu iz Adžamovaca i učeniku Filipu Paušiću za osvojeno 1.mjesto na 64.Državnom natjecanju mladih tehničara RH.

TEKST: Simonida Tarbuk              FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn