DAN OPĆINE KAPTOL – Tri desetljeća rada, razvoja i zajedništva

Datum objave: 30. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – Dan Općine Kaptol i 30. godišnjica ponovne uspostave Općine danas obilježeni su svečanom sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom zahvalnica zaslužnim pojednicima, ustanovama i tvrtkama.

Tri desetljeća razvoja općine od ponovne uspostave kao jedinice lokalne samouprave do danas kratko je predstavio načelnik Mile Pavičić, uz zahvalu svima koji su u tom razdoblju doprinijeli razvoju društveno-kulturnog i sportskog života, kao i značajnom razvoju infrastrukture na području općine.

„Sretni smo što smo zahvaljujućim demokratskim promjenama, Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, koji je donio Hrvatski sabor 29. prosinca 1992. godine, ponovno dobili status općine, iako moram ovdje reći, da ni tada to nije bilo lako. Prvi nacrt Zakona predviđao osnivanje općina po bivšim Mjesnim uredima, dakle opet bez Kaptola, no zahvaljujući nekim vinovnicima toga vremena, koji su i danas s nama i koji su uspjeli izboriti da Kaptol ponovno dobije status općine. Danas kao i tada smatramo da Kaptol, zbog svojih preko 800 godina pisane povijesti i važne uloge koju je imao kroz dugu povijest, a o čemu svjedoče značajna europska arheološka nalazišta u srcu Papuka,  zaslužuje da ima svoju općinu i time sami mještani brinu o svojoj sudbini i svome razvoju.“ naglasio je načelnik Pavičić.

“Svakako veliki problemi zadesili su nas sa naslijeđenim, izrazito lošim, stanjem izgrađenosti komunalne, društvene i sportske infrastrukture, tako da smo u naslijeđe dobili prostor sa zapuštenom NN mrežom, sa javnom rasvjetom samo u Kaptolu i Komarovcima, odnosno sa ukupno 58 visećih i loših rasvjetnih tijela, javni sustav vodoopskrbe samo u naseljima uz cestu Velika-Kaptol-Kutjevo, bez i jednog metra sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročiščavanje otpadnih voda, bez i jednog metra plinske mreže, desetak neasfaltiranih ulica, niti jednog metra pješačkih staza, niti jednog označenog parkirnoga mjesta, zubom vremena načete i u vrlo lošem stanju zatečene seoske domove i mrtvačnice, groblja bez uređenih pješačkih prometnica i centralnih križeva. Danas imamo svu novu i kvalitetnu niskonaponsku mrežu, s novom javnom rasvjetom, koja je građena kroz proteklih 30 godina, a koju smo prošle godine zamijenili novom suvremenom, energetski učinkovitijom i ekološki prihvatljivom javnom rasvjetom s ukupno 600-tinjak rasvjetnih tijela. Izgradili smo preko 20 km vodovodne mreže, preko 35 km sustava odvodnje s tri izgrađena uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, preko 40 km plinske mreže. Sve neasfaltirane ulice smo asfaltirali, osim odvojka Vetovačke ulice u dužini od 150 metara, jer u istom nije završena izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda.”

“Izgradili smo uz pomoć ŽUC-a i vlastitim sredstvima skoro 6 km pješačkih staza. Izgradili smo i označili u Kaptolu parkirališta za 200 vozila, obnovili smo sve seoske domove, kao i mrtvačnice, izgradili pješačke staze   u svim grobljima, izgradili centralne križeve u pet groblja sa spomenikom hrvatskim braniteljima u Kaptolu te napravili katastar s grobnim očevidnicima za svih sedam groblja. Uredili smo nekoliko malonogometnih igrališta u naseljima Češljakovci, Doljanovci, Podgorje i Ramanovci, a u svim naseljima općine postavili smo dječja igrališta za najmlađe sugrađane, dakle ukupno 10 igrališta.“ rekao je načelnik Pavičić.

„U naselju Podgorju izgrađena je nova zgrada Područne škole, a zajedno sa Požeško-slavonskom županijom izgrađena je nova dvodijelna školsko-športska dvorana uz zgradu osnovne škole u Kaptolu. Svakako velika prekretnica u radu općine i podizanja predškolskog standarda bila je izgradnja dječjeg vrtića u Kaptolu u koji je  danas  smješteno preko 60 djece, koji je izrađen uz pomoć EU sredstava, a uz čiju pomoć trenutno preuređujemo Područnu školu u Alilovcima, kako bi u njoj smjestili još jednu ili dvije odgojne skupine predškolaca, jer postojeći kapaciteti nisu dostatni za potrebu smještaja sve djece. U protekloj godini  najznačajnija aktivnost u provedbi projekta  bila je izgradnja komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci. U okviru izvedenih radova uređena je moderna centralna prometnica kroz zonu te rekonstruirano raskrižje iste sa ŽC 4101, nastavljena je izgradnja i izgrađena infrastruktura za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kao i završena izgradnja cjelokupne vodovodne mreže.”

Jedna od većih kapitalnih  investicija u protekloj godini bila je i cjelokupna rekonstrukcija javne rasvjete na području cijele općine. Ovdje svakako moramo reći da se ova investicija vraća kroz uštedu el. energije, koja je između 65 i 70 posto. U okviru izvedenih radova uređena je moderna centralna prometnica kroz zonu te rekonstruirano raskrižje iste sa ŽC 4101, nastavljena je izgradnja i izgrađena infrastruktura za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kao i završena izgradnja  cjelokupne vodovodne mreže. Od ostalih investicija u komunalnu infrastrukturu spomenut ćemo i završetak izgradnje sustava odvodnje u Vetovačkoj ulici ukupne dužine nešto veće od 900 m. U naselju Alilovci nastavljena je izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda gdje je izgrađeno cca. 450 m sustava. Osim vodovodne i infrastrukture za odvodnju otpadnih voda protekle godine modernizirali smo četiri male ulice u Kaptolu ukupne dužine nešto više od 1000 m. Jedna od većih prošlogodišnjih investicija je bila izgradnja pješače staze u naselju Ramanovci, dužine nešto malo više od jednog kilometra Po pitanju cestovne infrastrukture svakako najveća investicija je završetak III. faze rekonstrukcije, odnosno uređenja prometnica, parkirališta i  pješačkih staza na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu.“ rekao je načelnik.

“Naš prošlogodišnji proračun iznosio je nešto malo manje od 15 milijuna kuna, a ako zbrojite ovdje spomenute investicije, koje su nešto manje od 10.000.000,00 kn, lako je izračunati da su dvije trećine proračuna potrošene u izgradnju komunalne i društvene infrastrukture. Uz to ću postaviti pitanje onima koji kažu da male općine nemaju smisla postojanja, upitat ću vas da li bi na našem području bilo samo investicija u protekloj godini u iznosu od 10.000,00 Kn, a da ne govorim o poslovima održavanja komunalne infrastrukture i financiranja kompletnog društveno-kulturnog i sportskog života na ovom prostoru. Ja na ovu temu imam samo jedno jednostavno pitanje-odgovor: Da li je u općini prije njenog postojanja netko sadio cvijeće na javnim površinama i da li bi ga bilo i danas da smo utopljeni u neku veliku jedinicu lokalne samouprave.“ naglasio je načelnik Općine.

Ulaganja neće stati, pa su tako već spremni projekti i građevinske dozvole za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda  naselja Doljanovci-Bešinci-Podgorje, vatrogasnog spremišta i športskog centra u Kaptolu, projekt rekonstrukcije Majstorske ulice u Kaptolu, projekt izgradnje društvenog doma za starije osobe u Kaptolu te projekt izgradnje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda naselja Novi Bešinci, dodao je načelnik Pavičić. Općina Kaptol i dalje nastoji pomoći svojim stanovnicima i pridonijeti kvaliteti njihovog života, a u sklopu mjera za demografskom revitalizacijom Općine, uveli su prošle godine i mjeru za pomoć u stambenom zbrinjavanju mladih obitelji u vidu financijske pomoći. Dječji vrtić očekuje proširenje, a predstoji i produženi boravak za za osnovnoškolce kako bi Kaptol ispunio sve zahtjeve i potrebe svojih, posebice mladih mještana. Na uspješnom radu i rezultatima načelniku Pavičiću i njegovim suradnicima čestitale su saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Zahvalnice i priznanja Općine Kaptol ove su godine primili Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol, Dobrovoljno vatrogasno društvo Alilovci, Češka Beseda Kaptol, Craft spirits d.o.o., Alen Havrda, Željko Pavliček, Severin Mandić, učenik Marko Tomanović i studentica Amanda Bobonja. U ime nagrađenih zahvalila se Iva Pranjić iz Craft spirits d.o.o.

TEKST: S. Pok                         FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn