DAN OPĆINE KAPTOL – Svečana sjednica Općinskog vijeća uz priznanja zaslužnima

Datum objave: 24. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Kaptolu je obilježen Dan Općine, blagdan zaštitnika mjesta, Svetog Petra i Pavla te 800. obljetnice izdavanja najstarijega dokumenta Zbornoga kaptola sv. Petra po kome su središnje naselje i Općina dobili ime. Na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice zaslužnim pojedincima i tvrtkama.

Općina Kaptol ove je godine za svoj Dan općine pripremila bogat kolaž kulturno-umjetničkih, zabavnih i sportskih zbivanja pod nazivom Dani Općine Kaptol koji su počeli održati od 18. lipnja popularnim festivalom Zlatni glas Zlatne doline i trajat će do 29. lipnja. U sklopu programa u općinskoj vijećnici otvorena je i vrijedna izložba Arheologija Kaptola, a danas je u prostoru Vatrogasnog doma održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su pred brojnim uzvanicima, dodijeljena priznanja najzaslužnijima. Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i novi predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević, a brojne provedene i planirane projekte predstavio je stari/novi načelnik općine Mile Pavičić o čijem predanom radu i rezultatima govori i činjenica da na lokalnim izborima nije imao protukandidata. Kaptolački planovi za razvoj oslonjeni su upravo na bogatu povijest o kojoj je i danas bilo riječi.

“Danas obilježavamo 800 godina prvog pisanog spomena o postojanju života na ovom prostoru, no da je ovaj prostor puno prije naseljen i da je imao vrlo značajnu ulogu kroz povijest svjedoče nam i svakodnevno nam daju nove spoznaje silna arheološka nalazišta.Posljednjih dvadesetak godina na otkrivanju novih spoznaja o životu na ovim prostorima intenzivno radi naš dragi prijatelj, prof, dr. sc Hrvoje Potrebica, koji je sustavnim istraživanjima ime našeg Kaptola smjestio na karte svjetske arheološke baštine i tako dao nam novu perspektivu u razvoju ovog područja. O tome posebno svjedoči Odluka vijeća Europe da našu arheološko-turističku rutu „Putevima ratnika“, kao dio Željeznodobnih ruta Podunavlja, proglasi europskom kulturnom rutom, što svakako predstavlja značajan turistički potencijal ovog područja. Uz činjenicu da se 30 posto teritorija naše Općine nalazi u granicama Parka prirode Papuk, uz činjenicu da smo vinorodno područje s već nekoliko stasalih vinara i izgrađenih vinskih podruma, imamo već i nekoliko obitelji koji su se okrenuli izgradnji smještajnih kapaciteta, tako da danas na području općine imamo tridesetak ležaja u funkciji i desetak u izgradnji, čime se ostvaruje vizija razvoja i polagano iskorištavanje turističkog potencijala kojeg imamo.U cilju ostvarenja navedenoga razvoja s općinama Velika, Jakšić i Brestovac osnovali smo Turističku zajednicu „Zlatni Papuk“, čija je osnovna zadaća iskorištavanje postojećih turističkih potencijala, brendiranje ovog područja i razvoj ruralnog turizma, naglasio je načelnik Pavičić. Naglasio je kako je Kaptol danas mjesto ugodnog življenja koje polako izlazi iz demografski lošeg razdoblja što potvrđuje i podatak da se na području općine gradi osam stambenih jedinica, a kvaliteti života pridonosi i razvoj komunalne i društvene infrastrukture – sustavi odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, vodoopskrba, nerazvrstane ceste, javne rasvjete, vatrogasni i društveni domovi, groblja i mrtvačnice, parkirališta, dječja igrališta i ostalo. Uz to, značajan dio projekta uspješno su aplicirali i na europske fondove.” rekao je načelnik.

“Uz svu izgrađenu komunalnu i društvenu infrastrukturu ipak kruna svega i ono na što smo posebno ponosni, izgradnja je i otvaranje dječjeg vrtića u Kaptolu, čime smo stvorili osnovne preduvjete, naravno uz zapošljavanje, za opstanak mladih obitelji na našem području, što je uzročno posljedična veza onih osam kuća u izgradnji na području naše općine. Kada je vrtić u pitanju veseli nas i činjenica da vrtić radi punim kapacitetom (50 djece) i da trenutno radimo rekonstrukciju kako bi mogli upisati još djece u isti,” rekao je načelnik Pavičić čestitajući sumještanima blagdan sv. Petra i Pavla i Dan Općine, uz zahvalu svima koji su doprinijeli razvoju ove sredine te posebno Požeško-slavonskoj županiji i vladi RH koja je promjenom svojih politika, prije svega politike fiskalne decentralizacije donijela nove mogućnosti i perspektive razvoja jedinica lokalnih samouprava.

U ime svih nazočnih načelnika i gradonačelnika s područja Požeško-slavonske županije Dan općine čestitao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, a prigodnim riječima obratila se i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

“Željela bih čestitati mještanima općine, ali i načelniku Mili Pavičiću na svemu što je u svim svojim proteklim mandatima učinio, radio, stvarao, osmišljavao i jednom pravom vizijom pripremao. Dokaz tome da je najbolji i najuspješniji bili su i ovi lokali izbori na kojima je bio jedini kandidat, tako da vi žitelji Općine Kaptol itekako dobro znate koga imate. Novoizabranom predsjedniku Općinskog vijeća želim puno uspjeha u radu, da se nastavi dobra sinergija između Općinskog vijeća i načelnika kakva je bila i do sada. Ta sinergija nešto je što odlikuje cijelu Požeško-slavonsku županiju, sinergija koja nas je okupljala nešto je što je stvaralo i mijenjalo konture naše županije, stvaralo nove projekte koji su bitni i u Kaptolu ali i u svim jedinicama lokalne samouprave.Suradnja i zajedništvo ono je što kao županica želim nastaviti i dalje. Vrijeme nije lako, nije jednostavno, izazovno je i u gospodarskom smislu i u smislu pandemije COVID 19, ali kad imate oko ljude kakve ja kao županica ovdje imam, onda je to vrijeme koje je izuzetan potencijal. Sada imamo veliku priliku zajedno sljedeće četiri godine stvarati i mijenjati situaciju na području naše županije,” naglasila je županica.

Ovogodišnji laureati Općine Kaptol su izvrsna studentica Ana Marija Marinac, HEP Plin d.o.o., sportski entuzijast Mile Pavelić, Niskogradnja Marjanović d.o.o. te OPG Miroslava Bartolović.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn