DAN OPĆINE KAPTOL – Svečana sjednica Općinskog vijeća uz priznanja zaslužnima

Datum objave: 29. 6. 2022. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Kaptolu je obilježen Dan Općine, blagdan zaštitnika mjesta, Svetog Petra i Pavla te zaključen bogat višednevni program ispunjen kulturnim i zabavnim zbivanjima. Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice i nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Općina Kaptol i ove je godine za svoj Dan općine pripremila bogat kolaž kulturno-umjetničkih, zabavnih i sportskih zbivanja pod nazivom Dani Općine Kaptol koji su održani od 15. do 29. lipnja, a u sklopu kojih je, uz brojne zabavne i sportske sadržaje odana počast arheologiji kroz Halštatske dane i prezentaciju idejnog rješenja Interpretacijskog centra halštatske kulture Interpretacijskog centra Halštatske kulture te osam stoljeća bogatoj kaptolačkoj povijesti promocijom Monografije Kaptol.

U prostoru Vatrogasnog doma danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su bili i načelnici općina Jakšić, Brestovac, Velika, Ivica Kovačević, Zdravko Mandić, Robert Hofman, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, ravnatelji i direktori tvrtki i ustanova s područja Županije, izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te ravnatelje Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević, a brojne provedene i planirane projekte predstavio je općine Mile Pavičić. “Danas proslavljamo ne samo Dan Općine Kaptol nego i 800 godina od prvog pisanog spomena Zbornog Kaptola s čime se ne može podičiti nitko na ovim našim prostorima. Posljednih dvadesetak godina na otkrivanju novih spoznaja o životu na ovim prostorima kroz povijest intezivno prof, dr. sci Hrvoje Potrebica, koji je sustavnim istraživanjima ime našeg Kaptola smjestio na karte svjetske arheloške baštine i na taj način dao nam novu perspektivu u razvoju ovog područja, a što ćemo nadam se okruniti i izgradnjom Interpretacijskog centra Halštatske kulture.” naglasio je načelnik Pavičić. Na bogatoj tradiciji Kaptol gradi svoju budućnost pa je tako Općina Kaptol sa devet naselja smještenih na južnim obroncima Papuka, kroz četvrt i više stoljeća novije povijesti promijenila vizure i ostvarila nove razvojne prilike.

“Općina Kaptol danas je sredina ugodnog življenja za sve svoje stanovnike, ali i sa mogućnost za razvoj gospodarstva o čemu svjedoči puno manjih tvrtki koje su osnovane na našem području. Značajnu perspektivu vidimo u razvoju kontintalnog turizma, jer se 30% teritorija naše Općine nalazi u granicama Parka prirode Papuk, vinorodno smo područje s nekoliko već stasalih vinara i izgrađenih vinskih podruma, a imamo već i nekoliko obitelji koji su se okrenuli izgradnji smještajnih kapaciteta, tako da danas na području općine imamo četrdesetak ležaja u funkciji i desetak u izgradnji, čime se ostvaruje vizija razvoja i polagano iskorištavanje potencijala kojeg imamo.” dodao je načelnik.

Puno truda je uloženo u razvoj komunalne i društvene infrastrukture, a među brojnim projektima, kao značajne investicije izdvajaju se Reciklažno dvorište Kaptol u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci ukupne vrijednosti oko tri miliona kuna, posljednja, treća faza rekonstrukcije Trga Vilima Korajca, vrijednosti 1.500.000.00 pri čemu je cijela investicija kroz tri faze iznosila je 5.000.000,00 kuna od čega je Općina od Vlade RH dobili 1.600,000,00 Kn. Vrijedna investicija je i izgradnja pješačke staze u Kaptolu u Požeškoj ulici dužine oko 900 metara i pješačke staze u naselju Ramanovci dužine 1200 metara koja je trenutno u visokoj fazi izgradnje ukupne vrijednosti preko 1.700.000,00 kuna.

“Još jedna za naše prilike veća investicije je početak izgradnje komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Novi Bešinci gdje smo investirali u izgradnju dijela vodovodne i cestovne mreže nešto više od 600.000,00 kuna od čega smo 170.000,00 kuna dobili od Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Prije nekoliko dana s Ministarsvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisali pri tom ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 3,5 milijuna kuna za nastavak izgradnje navedene infrastrukture tako da će ukupno ove godine u gospodarsku zonu biti uliženo 4.2 milijuna kuna. Dovršetak izgradnje GZ u narednom razdoblju bit će u fokusu našeg interesa jer moramo stvoritri uvjete za kvalitetan razvoj naših poduzetnika i našeg gospodarstva.” naglasio je načelnik Pavičić.

Od projekata u pripremi su izgradnja sustava vodoopskrbe naselja Doljanovci – Bešinci – Podgorje, izgradnja vatrogasnog spremišta i sportskog centra u Kaptolu, kao i projekt rekonstrukcije javne rasvjete s energetski učinkovitom led rasvjetom na području cijele Općine, projekt rekonstrukcije Majstorske ulice u Kaptolu, projekt izgradnje društvenog doma za starije osobe u Kaptolu te projekt izgradnje sustava za odvodnju pročišćavanje otpadnih voda naselja Novi Bešinci.

Kako bi popravili demografsku sliku i poboljšali uvjete života za mlade obitelji prije dvije godine izgrađen je dječji vrtić koji pohađa 60-ak djece te slijedi i rješenje za povećanje kapaciteta postojećeg. Od jeseni se uvodi i produženi boravak za djecu od 1-4 razreda pri OŠ Vilima Korajca koji će u većem djelu sufinancirati općina. U sklopu mjera za demografsku revitalizaciju provodi se i program pomoći stambenog zbrinjavanja mladih obitelji u iznosu od 30.000,00 kuna uvećanih za 2.000,00 kuna za svako dijete.

Na dobrim rezultatima načelniku i Kaptolčanima čestitali su danas prigodnim riječima Ivica Kovačević u ime svih načelnika i gradonačelnika, Davor Huška te izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik županice Ferdinand Troha. Na svečanoj sjednici potpisana je i Povelja o prijateljstvu i suradnji s Općinom Lumbarda koju su potpisali načelnica Marija Klisura i načelnik Mile Pavičić. Dodjeljene su i nagrade te zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama, a ovogodišnji laureati su učenica Marija Novak, DVD Podgorje, Branko Sadilek, Zdenko Kanižaj, Ivan Mršić i Krunoslav Matešić.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn