DAN OPĆINE KAPTOL – Položen kamen temeljac za dječji vrtić, najznačajniju investiciju u posljednjih nekoliko godina

Datum objave: 28. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, mještani i čelni ljudi Kaptola, u društvu dragih gostiju, prijatelja i suradnika, obilježili su Dan Općine, njenu 26.godišnjicu postojanja i blagdan zaštitnika mjesta, Svetog Petra i Pavla. Kruna današnje svečanosti, ali i cijelog jednogodišnjeg razdoblja svečani je početak izgradnje dječjeg vrtića, investicije vrijedne 6,4 milijuna bespovratnih kuna, naglasio je načelnik općine Mile Pavičić.

Uz polaganje vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnom groblju Sv. Jurja , sjednici je prethodilo otvorenje novouređenog doma u Češljakovcima i svečano obilježavanje početka radova na izgradnji dječjeg vrtića u Kaptolu.

Obnovljeni mjesni dom Češljakovci investicija je vrijedna 750 tisuća kuna od čega je 450 tisuća kuna iz općinskog proračuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je ostatak. Obnova je uključivala zamjenu krovišta, izgradnju nadstrešnice, uređenje unutrašnjosti s novim stropom, ventilacijom i klima uređajima, uz energetsku učinkovitost. Vrpcu su zajedno presjekli načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Davor Huška te predali dom mještanima na korištenje.

Iako je vrijednost ovog projekta neupitna, na području ove općine čiji proračun iznosi oko 15 milijuna kuna, uz brojne druge višemilijunske projekte, kruna jednogodišnjeg razdoblja ipak je, kako je naglasio načelnik općine Pavičić, početak radova na izgradnji dječjeg vrtića u Kaptolu.

“Iznimno sam zadovoljan, jer godina od prošlogodišnjeg Dana općine do danas, najuspješnija je godina u mom mandatu vezano uz investicije, projektnu dokumentaciju i projekte koje imamo u različitim fazama. Godina je to koja nam donosi u svemu što smo pripremili preko 20 milijuna kuna na naše područje.Naravno, zasluga je to i poreznog zakona koji nam je dao mogućnost da “prodišemo” da imamo svoja sredstva s kojima možemo raditi, ponajprije puno projektne dokumentacije. Dječji vrtić kruna tog rada i sigurno investicija koja obilježava ovo razdoblje. Jer, to je ne samo najveća investicija u našoj općini u posljednjih nekoliko godina vrijedna 6,4 milijuna bespovratnih kuna,već investicija koja ima svoj značaj i u društvenom smislu – radimo to za budućnost i naše najmlađe. Dugo smo to željeli, uspjeli smo realizirati dokumentaciju, dozvolu i dobiti sredstva.Vrtić će imati dvije odgojne skupine, oko 50 mališana, površine oko 500 četvornih metara, izabran je izvođač radova, a rok za izvođenje radova je osam mjeseci,” naglasio je načelnik Pavičić.

Uz dječji vrtić, te privođenje kraju izgradnje vodoopskrbnih i kanalizacijskih sustava u svim naseljima, pripreme za rekonstrukciju Trga Vilima Korajca i to prve etape vrijedne preko 1,5 milijuna kuna s PDV-om uglavnom vlastitih sredstava, Kaptolčani su dobili građevinsku dozvolu za izgradnju objekata društveno-sportskih sadržaja na mjesnom stadionu vrijednosti oko milijun eura koji namjeravaju kandidirati na nove natječaje, pri kraju je projektna dokumentacija za novi vatrogasni dom vrijedan također oko milijun eura, a obavljene su pripreme i za izgradnju Reciklažnog dvorišta koje će aplicirati na EU fondove, a čime će ostvariti preduvjete i za izgradnju gospodarske zone za koju su, nakon šest godina pripreme i čekanja, dobili građevinsku dozvolu.

Svečana sjednica bila je prigoda i za dodjelu priznanja. Ove godine zahvalnice Općine Kaptol dobili su Veleučilište u Požegi, OPG Švarc, Automehaničarska radnja Marija Ivankovića, KUD Ivo Čakalić i Ivan Jelušić, a učenici OŠ Vilima Korajca iz Kaptola Barbara Nenadović i Jakov Matoković primili su novčane nagrade u iznosu od tisuću kuna.

Svečanost u Kaptolu, uz pomoćnika ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Davora Hušku uveličali su svojim dolaskom i zamjenik župana Vedran Neferović, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, dr. sc. Hrvoje Potrebica, načelnik općine Velika Vlado Boban, zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir te drugi gosti i uzvanici.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn