DAN OPĆINE JAKŠIĆ – Osvrt na rezultate uz dodjelu priznanja

Datum objave: 03. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – Dan Općine Jakšić i blagdan zaštitnice svete Barbare obilježen je danas u Jakšiću, svečano i u skladu s epidemiološkim mjerama. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i odana počast, a na svečanoj sjednici uručena su priznanja i godišnje nagrade zaslužnima.

S deset naselja i oko 4087 stanovnika u godini koja je na globalnoj razini bila teška i neizvjesna po svim segmentima života i djelovanja, Općina Jakšić ustrajala je na vrijednim projektima i postignućima, naglasio je načelnik Kovačević na svečanoj sjednici nakon pozdravnih riječi predsjednika Općinskog vijeća Boška Obradovića.

Uz veliku potporu Županije, Vlade RH, ali EU fondova ostvareno je niz manjih i većih infrastrukturnih projekata koji osiguravaju bolju kvalitetu života na ovom području. Prepreka uvijek ima, pa tako ove godine na izmaku bilježe veliku prirodu nepogodu koja je u lipnju nanijela stopostotnu štetu na usjevima i višegodišnjim nasadima, kao i na stambenim i gospodarskim objektima.

“Iskrena Hvala, Vladi RH na čelu s Andrejom Plenkovićem, kao i našoj županici Antoniji Jozić koja se svesrdno zauzela, te je građanima stigla adekvatna pomoć, a koja nije mala, oko 11 milijuna kuna za poljoprivredu i stambene objekte.” naglasio je načelnik Ivica Kovačević “podvlačeći crtu”. U ovom razdoblju kako je naglasio realizirani su i brojni projekti među kojima Obnova kolnika uz lokalnu cestu Ramanovci-Treštanovci- Eminovci i izgradnja pješačke staze u naselju Treštanovci u vrijednosti oko 3,6 mil kuna, Izgradnja pješačke staze u ulici Alojzija Stepinca u Jakšiću, te obnova kolnika u vrijednosti 1.250.000, sredstvima Općine i MRRFEU, Obnova doma Rajsavac i Starog vatrogasnog doma Jakšić, projekti financirani sredstvima Proračuna Općine Jakšić i to Rajsavac sa 538.000 kuna, Stari vatrogasni dom sredstvima Općine Jakšić u iznosu 260.000 kuna i sredstvima Operativnog programa za Češku i Slovačku nacionalnu manjinu u iznosu 213.000 kuna, Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta u Općini Jakšić unutar Gospodarske zone Jakšić u vrijednosti 2.65 milijuna kuna. Od toga 2,148 milijuna kuna iz Europskog programa Konkurentnost i kohezija a ostatak iz Proračuna Općine Jakšić. Radovi su u tijeku i očekujemo završetak i opremanje do proljeća 2020. godine. Tu je i asfaltiranje ulica u Jakšiću, Eminovcima i Rajsavcu vrijednosti oko 340 tisuća kuna.” rekao je načelnik.

Među kapitalnim projektima je Vodovod i kanalizacija naselja Cerovac i Granje s uređajem za pročišćavanje. Vrijednost investicije 9,7 milijuna kuna s PDV-om, investicija se financira sredstvima Hrvatskih voda i Općine Jakšić u omjeru 80:20. U ovoj godini osigurano je 2,5 milijuna, radovi su u tijeku. Postavljena je i nova led rasvjeta u naseljima Svetinja, Bertelovci i Tekić u vrijednosti 290.000 kuna te u jakšićkim ulicama u vrijednosti 541.362,50 kuna. Ostvarena je i energetska obnova OŠ Mladost Jakšić u vrijednosti preko 5 mil kuna , a i obnovljeno je i svih 5 područnih škola. U skrbi za mlade Općina je svojim sredstvima kupila radne bilježnice za sve učenike u vrijednosti 103.000 kuna, a financira i produženi boravak za učenike 1-3 razreda s 130.000 kuna.

Hrvatskih ceste su projektirale kružni toka na križanja ulice Osječke i Stjepana Radića, očekuje se realizacija projekta od strane Hrvatskih cesta u 2022. godini u vrijednosti oko 3,5 milijun kuna, a radi se i u Gospodarskoj zoni Jakšić.
“Općina Jakšić nastavila je svojim sredstvima gradnju komunalne i cestovne infrastrukture Gospodarske zone Jakšić. Realizacijom Okvirnog sporazuma Niskogradnja Marijanović d.o.o.. uložili smo u zadnje dvije godine preko 2,2 milijuna kuna, te smo u ovoj godini dobili 300.000,00 kuna pomoć MRRFEU za nastavak izgradnje komunalne i cestovne infrastrukture, prvenstveno vodovodne i kanalizacijske mreže, površinska odvodnja oborinskih voda i počeli izgradnje kolničke infrastrukture. Trenutno su tri gospodarska subjekta a dva su u fazi izrade projektne dokumentacije,” rekao je načelnik.

Uz infrastrukturne projekte koji se realiziraju kako bi kvaliteta života na ovom području bila na što višoj razini tu je i briga za budućnost kroz paket mjera za mlade.Općina provodi i niz drugih mjera za mlade, daruje niz godina obitelji novorođene djece, te smo povećali naknadu i u ovoj godini. sufinancirani prijevoz srednjoškolaca s 90.000 kuna, stipendiramo darovite studente i studente težeg imovinskog stanja sa 125.000, a riječ je o 18 stipendija.Brinemo i o socijalno ugroženima pa sufinanciramo režijske troškove obiteljima težeg imovinskog stanja, dajemo drva za nabavu ogrjeva, darujemo socijalne pakete. U suradnji s udrugom Veličanka provodimo program “Zaželi” financiran sredstvima europskog socijalnog fonda, projekt traje drugu godinu i istječe sljedeće godine, zaposleno je na našem području 9 osoba koje pomažu 60 korisnika, projekt je vrijedan preko 8 milijuna kuna.” rekao je načelnik dodajući kako i za rad brojnih kreativnih i kvalitetnih udruga u 2021. godini izdvojeno 730.000,00 kuna. U novu 2022 godinu ulazi se s novim projektima i planovima. “Među novim projektima je uređenje stare škole u Jakšiću koju ćemo prenamijeniti u multifunkcionalni Kulturni centar, s prostorom za udruge i prostorom za Vlastiti komunalni pogon Općine. Procijenjena vrijednost navedene investicije iznosi 5.866.255,60 kuna s PDV-om. Navedeni projekt smo prijavili na referentnu listu projekata za Nacionali program oporavka i obnove. Kupili smo zemljište za gradnju objekta izvaninstitucionalne pomoći starijim osobama s dnevnim boravkom, u tijeku je izrada glavnog projekta, projekt je vrijednosti oko 20.000.000 kuna, a tu je i dogradnja dječjeg vrtića u Jakšiću u vrijednosti oko 10.000.000 kuna, trenutno smo na inicijalnoj rang listi projekata koji su prošli na mjeri 7.4.1.” zaključio je načelnik Kovačević.

Svojim dolaskom svečanost su uveličali požeško-slavonska županica Antonija Jozić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, gradonačelnik Požege Željko Glavić, izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, general Mladen Markač, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, te načelnici ostalih općina – Mile Pavičić iz Kaptola, Dalibor Bardač iz Čaglina, Zdravko Mandić iz Brestovca, Robert Hofman iz Velike te gosti, Vitomir Žakić iz Cernika, Mirjana Javor iz općine Brinje te drugi uzvanici i gosti.

Prigodnim riječima nazočne je u svoje ime i ime predsjednika Sabora RH pozdravio dr.sc. Željko Glavić. “Prenosim čestitke sa željom da se i dalje razvijate kao do sada, jer slušajući načelnika jako je ugodan osjećaj – vidi se ono što ne vidimo svagdje, vidi se napredak, vide se promijene na bolje i u Jakšiću i u drugim mjestima. Vidi se kako naše članstvo u EU kroz EU fondove nije uzaludno. Nakon što je u Domovinskom ratu obranjena domovina, kasnije kroz članstvo u EU je doista urgentno mijenjana, mijenja se i dalje u jednu stabilnu, modernu, bogatiju državu s višim standardom i boljom perspektivom,” naglasio je Glavić.

Prigodnim riječima načelniku i svim mještankama i mještanima Dan općine i blagdan zaštitnice čestitao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač ističući suradnju zajedništvo i rad na području županije koji donose rezultate kakvi su predstavljeni i u Jakšiću. “Samo međusobno povezani stvaramo ovo što je stvoreno i ovdje na području općine Jakšić, prostoru ugodnog življenja s potrebnom infrastrukturom, prostoru u kojem udruge mogu doći do izražaja, djeca imaju mjesta u vrtiću i jedni drugima ste zapravo prijatelji. Spremni smo tim ritmom zajedno ići i dalje, stvarati napredak i razloge za ostanak u ovom prekrasnom području,” naglasila je i županica Antonija Jozić čestitajući u ime Županije te u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Dodijeljena su i priznanja koja su ove godine primili NK Dinamo Rajsavac za doprinos u razvoju sporta, L Projekt d.o.o. iz Rajsavca i Poljana d.o.o. iz Požege za doprinos u razvoju gospodarstva te učenici Ekonomske škole Požega Gabrielli Kopić iz Jakšića za uspjeh na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

TEKST: Sanja Pok                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn