DAN OPĆINE CERNIK – Uz zajedništvo i ambiciozne planove do kvalitetnijeg življenja svih mještana

Datum objave: 31. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

CERNIK – U očekivano ugodnoj atmosferi zajedništva, u društvu mnogobrojnih gostiju i prijatelja, mještani Cernika obilježili su Dan Općine. Cjelodnevnoj proslavi prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su, tradicionalno, najzaslužnijim pojedincima dodijeljene zahvalnice i povelje.

Ponosni na svoju povijest i 7 i pol stoljeća dug životopis, mještani Cernika brojnim sadržajima obilježavaju Dan Općine. Cjelodnevnoj proslavi koja će završiti Ćuptetijadom, jedinstvenom gastro manifestacijom u čast autohtonog lokalnog specijaliteta , prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća održana u prostoru Franjevačkog samostana, središta mjesnog vjerskog i kulturnog života i značajnog turističkog aduta Općine. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenog i najavu novih planova, jer, iako se u proteklih godinu dana napravilo puno toga, potrebno je još i više kako bi Cernik zaživio svojim punim potencijalom. Volje, na sreću, ima, baš kao i spremnosti na rad i zajedništvo. Istaknuo je to, pozdravljajući mnogobrojne goste, predsjednik Općinskog vijeća, Hrvoje Žakić.

“ Uz 26.rođendan Općine, zadovoljstvo mi je reći kako predan i ni malo lak zadatak, daje rezulate. U prilog tome govori činjenica kako svih ovih godina poslujemo pozitivno, zahvaljujući dobrom gospodarenju i planiranju rashoda.Također, svi nam proračuni prolaze jednoglasno, što govori i o sjajnom radu i suradnji svih općinskih vijećnika. U proteklih smo godinu dana učinili puno, vodeći prije svega računa o ravnomjernom razvoju svih naših naselja, kao i priroitetima i potrebama mještana, a još je planova i ideja pred nama. Vjerujem kako ćemo uz vašu pomoć, pokrenuti turizam i zaustaviti trend iseljavanja, u tome uspjeti.“, rekao je u svečarskom govoru predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić.

Zadovoljstvo učinjenim, te prije svega brojem gostiju i prijatelja Općine, jer to je najveće bogatstvo Cernika i Cerničana, iskazao je i prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić. „ Nadam se da smo opravdali ukazano nam povjerenje, iako smo visoko podigli ljestvicu i vjerujem kako će rezultati u budućnosti biti još i bolji, jer, uloga je to općine koja je u prethodnih 26 godina, opravdala svoje postojanje i potvrdila se kao žila kucavica. Hvala svima koji nam svakodnevno pomažu i s kojima surađujemo, predstavnicima ministarstava, Brodsko posavske županije, kolegama načelnicima, gradonačelniku Nove Gradiške, ravnateljima škola, hvala udrugama koje svojim aktivnostima promoviraju Općinu, nogometašima i vinarima, Tomislavcima i lovcima, hvala našem gvardijanu, fra Vjenceslavu Janjiću na idejama i naporima da Cernik učinimo istinskim turističkim biserom ovog dijela Slavonije, hvala prijateljima iz bratske Općine Čavle, hvala svima na podršci, jer, samo zajedno, možemo osigurati opstanak Općine, jer nema ljepšeg mjesta od Cernika ni ljepše zemlje od Hrvatske“, rekao je, u prepoznatljivo jednostavnom i otvorenom tonu, prvi čovjek Općine Cernik, načelnik Vitomir Žakić.

Komunalna infrastruktura, vodovod, odvodnja, ceste i poljski putevi, modernizacija javne rasvjete, katastarska izmjera- tek je dio odrađenog posla u proteklih godinu dana u Općini koja nakon desetljeća jednoznamenkastog proračuna, ove godine, po prvi puta u svojoj povijesti, raspolaže s iznosom od 25 milijuna kuna. Posebno su ponosni na projekt unutarnjeg uređenja i energetske obnove dječjeg vrtića vrijedan oko 3 milijuna kuna, projekt društvenog doma -7 milijuna kuna, kao i projekt aglomeracije, zajednička priča s gradom Nova Gradiška i Općinom Rešetari. Projekt od kojeg Cernik jako puno očekuje, priča koja će zahtjevati višegodišnje aktivnosti svakako je revitalizacija izletišta Strmac, turističkog bisera kojem Općina, uz pomoć europskih sredstava, namjerava vratiti stari sjaj. Projektna dokumentacija je pri kraju, a bude li sve kako je planirano, značit će to puno i za gospodarski i turistički razvoj Cernika, jer, uz 26 različitih vrsta drveća, zrak poput onoga u Schwarzwaldu, hotel koji Općina daje za 1 kunu na 100 godina, bazen s prirodnom vodom i bolnicu Sveti Rafel, Strmac bi mogao postati tražena kontinentalna destinacija. Tu su još i Franjevački samostan s iznimno vrijednom arheološko-biblijskom zbirkom, crkvica Svetog Linarte te brojne već prepoznate gastro manifestacije, zbog kojih se u Cerniku posebno razmišlja o razvoju turizma.

Uz brojne prirodno-kulturno-povijesne adute, Cernik je specifičan i po pozitivnoj atmosferi i zajedništvu, koje su istaknuli i gosti, prijatelji Općine, nazočni svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Učinili su to u ime načelnika, Zlatko Aga, čelni čovjek Općine Rešetari, Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić i brigadni general, zapovjednik hrvatske kopnene vojske, rodom Cerničanin, Siniša Jurković, čestitajući općinskom čelništvu na dobro odrađenom poslu i osjetno pozitivnoj atmosferi.

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je i prigoda za dodjelu priznanja najzaslužnijim pojedincima. Ove godine to su Drenka Šimić, dobitnica Zahvalnice, te dobitnici povelja- fra Tomica Hruška, Alen Kocić Koc, Helena Bakunić i Antonija Trupinić, koja je, u ime nagrađenih, zahvalila.

Uz čelne ljude lokalne i regionalne samouprave, brojne mještane i prijatelje Cernika, sjednici su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Dunja Magaš, saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk, zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške,Borislav Vidošić, načelnik Općine Jakšić i Okučani Ivica Kovačević i Aca Vidaković, predstavnici Općine Sevnica iz Slovenije, te ravnatelj Osnovne škole Primošten.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn