DAN OPĆINE CERNIK: “Treba činiti ono u što vjeruješ i vjerovati u ono što činiš”

Datum objave: 27. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

CERNIK – 29. rođendan i gotovo 3 desetljeća uspješnog djelovanja prilika je za slavlje i najavu brojnih novih planova, jer samo se tako može naprijed, čineći ono u što vjeruješ, vjerujući u ono što činiš. Ponosni na realizirano, spremni na sutra, učinit će to, brojnim prigodnim sadržajima Cerničani, obilježavajući Dan Općine i 750 godina postojanja. Višednevna proslava službeno je počela svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj su najzaslužnijima dodijeljena priznanja i zahvalnice

Nakon što su, spriječeni epidemijom, prethodne dvije godine najsvečaniji dan u životu Općine obilježili drugog datuma i daleko skromnije no inače, Cerničani će, s pravom ponosni na sve do sada realizirano, 29. rođendan i gotovo 3 desetljeća uspješnog djelovanja, proslaviti na pravi način, mnogobrojnim sadržajima po svačijoj mjeri. Nakon polaganja vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima, višednevna proslava službeno je počela svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u prostoru Franjevačkog samostana, u nazočnosti dragih gostiju i prijatelja mjesta s poviješću dugom 7 i pol stoljeća.

Uz pogled u budućnost i osvrt na do sada realizirano, bila je to prigoda i za upoznavanje s najznačajnijim projektima i najavu brojnih novih planova, jer, kako je u pozdravnom govoru rekao prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić, Cernik ne stoji na mjestu, nego svakim danom napreduje.

“Vođen mišlju kako treba činiti ono u što vjeruješ i vjerovati u ono što činiš, jer sve ostalo je rasipanje snage i vremena, nastojim ovu Općinu voditi ka cilju sveopćeg boljitka svih mještana. S tim na umu, uz dokazano dobar tim i konstruktivnu suradnju s općinskim vijećnicima, od proteklog dana Općine do danas, možemo se pohvaliti nizom uspješno realiziranih projekata među kojima bih istaknuo otvorenje dječjeg stadiona u Giletincima u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija- investicija vrijedna 235 tisuća kuna; završetak puta prema groblju u Baćin Dolu, završetak parkirališta i pješačke staze u vrijednosti 670 tisuća kuna, završna kontrola mjesnog Društvenog doma vrijednog 7 milijuna kuna, završetak nerazvrstanih cesta u Podvrškom, Opatovcu, Šumetlici, Cerniku, groblje kao i Industrijska cesta u poslovnoj zoni u ukupnom iznosu od preko 2 milijuna kuna, završetak kanalizacije u ulici Svetog Roka, sanacija dva divlja odlagališta, kupovina navalnog vozila za DVD Baćin Dol. Zahvaljujući sredstvima dobivenim preko LAG-a planiramo opremiti vijećnicu i četiri društvena doma, a sa 760 tisuća kuna pristiglih od Agencije za plaćanja realizirati projekt „Poučno-edukativna staza Cernik“ i urediti off road stazu veličine 3 hektara u šumi Klačinac. Razmišljajući o sutrašnjici, tu je i niz novo pripremljenih projekata koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Općini, poput unutarnjeg uređenja vrtića s ciljem podizanja standarda za djecu jasličkog uzrasta, stadiona u Opatovcu, optičkog kabela i plina u Giletincima, izgradnje teniskog terena iznad pomoćnog stadiona HNK Mladost, kao i rukometnog stadiona sa umjetnom travom i otvorenim vježbalištem.”

“Vodeći računa o održivosti i zaštiti okoliša, slijedom sve prisutne energetske krize, radi mogućnosti izgradnje solarnih elektrana radimo izmjenu prostornog plana, a u planu je i izgradnja kanalizacije u Kulmerovoj ulici. Nakon završenog posla na katastarskoj izmjeni naselja Banićevac moći ćemo se pohvaliti i činjenicom kako smo jedna od rijetkih općina koja će mještanima i poduzetnicima osigurati ažurne i pouzdane katastarske i zemljišnoknjižne podatke usklađene sa stvarnim stanjem na terenu, što je osnovni preduvjet za kvalitetno i učinkovito funkcioniranje tržišta nekretnina, pokretanje investicija i provedbu kapitalnih, razvojnih i infrastrukturnih projekata. Tu su i očekivana ulaganja u hotel na Strmcu, kao i natječaj za rekonstrukciju izletišta na tom istinskom prirodnom biseru Brodsko posavske županije ali i ovog dijela regije, a sa zadovoljstvom mogu reći i kako nam je odobren projekt „Poljoprivredno poduzetnički inkubator“ čija je prva faza “teška” oko 4 milijuna kuna. Uz pomoć Županije koja se u ime Općine javila na natječaj, u planu je izgradnja vježbališta na otvorenom, Fitness i Street workout parka pokraj sportske dvorane, kao i dječjeg vrtića u iznosu od 339 tisuća kuna. “. rekao je načelnik.

Ponosan na sve svoje mještane, učenike Osnovne škole “Matija Gubec” koji postižu značajne uspjehe na državnim natjecanjima, studente, male, obične ljude, dugotrajno nezaposlene žene koje kroz projekt Zaželi brinu o onima najpotrebitijima, mlade kojima, žele li ostati u Cerniku, s 20 tisuća kuna pomažu u gradnji kuće ili kupovini stana, kao i one tek rođene, načelnik Općine nije zaboravio ni vrijedne članove brojnih udruga i društava poput HPD-a Tomislav, KUU-e Cernik, DVD-a Cernik i Baćin Dol, HNK Mladost, umirovljenika, Udruge vinogradara i voćara, poduzetnike i obrtnike od kojih su se neki netom vratili iz Njemačke, svjesni potencijala rodnog kraja, kao ni Franjevački samostan, središte vjerskog i kulturnog života mjesta. ” Hvala vam svima na radu i podršci i nadam se da ćemo i u buduće još bolje surađivati, potvrđujući kako je Cernik mjesto velikih i plemenitih ljudi, mjesto bogate kulture i tradicije. “, zaključio je načelnik Žakić čiji je rad, zajedno s ostatkom tima, gostima svečane sjednice predstavljen na sasvim poseban način, jedinstvenim video uratkom Alena Kocića Koca, u kojem su glavne uloge “odigrali” oni najmlađi, istinska budućnost Cernika, učenici mjesne Osnovne škole.

Ponosan na mještane koji “vrijedno rade na očuvanju tradicije i ljepote kraja, na vijećnike koji podržavaju razvoj općine, kao i aktualne i buduće projekte čiji je cilj boljitak svih, prisutne je pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća, Hrvoje Žakić, a čestitke Cerničanima na svemu učinjenom, uz njihov dan, uputili i dragi gosti- načelnica pobratimske Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić, gradonačelnik Grada Nova Gradiška, saborski zastupnik Vinko Grgić i župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić. Kao i svake godine najsvečaniji dan u životu Općine bio je i prigoda za dodjelu priznanja i zahvalnica svima onima koji svojim radom i djelovanjem pomažu i promiču ime Cernika. Zahvalnice Općine primili su Ivan Terzić, Vinko Mikanović, Vjekoslav Paurić, Vesna Alasić, Tomislav Vlaović, Dijana Betlach Sokić i Dalibor Marković, dok je počasnim građaninom, na zadovoljstvo svih, proglašen dugogodišnji gvardijan Franjevačkog samostana, fra Vjenceslav Janjić. Program proslave Dana Općine Cernik nastavlja se večeras- Ćuptetijadom u Društvenom domu. Subota, 28.svibnja rezervirana je za Čobanijadu, Dječje folklorne susrete i koncert grupe Opća opasnost, dok će nedjelja i ponedjeljak, 29.i 30.svibnja, proteći u znaku sporta, uz Disc golf turnir „Cernik open“i Malonogometni turnir „Cernik cup“.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn