DAN OPĆINE CERNIK – Spoj bogate prošlosti i sadašnjosti za uspješniju budućnost

Datum objave: 10. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

CERNIK – Iako je epidemija već drugu godinu za redom spriječila obilježavanje Dana Općine 29. svibnja, Cerničani su, s pravom ponosni na učinjeno u prethodnom periodu, za proslavu najvažnijeg dana odabrali novi datum. Svečana sjednica Općinskog vijeća održana 10. rujna u nazočnosti brojnih uglednih gostiju, prijatelja mjesta višestoljetne povijesti, uvod je u dvodnevni, sadržajno iznimno bogat program koji će završiti u subotu, 11.rujna, cjelodnevnim srednjovjekovnim spektaklom u prostoru turističko-kulturnog bisera, Kulmerovog dvorca.

Teško je, u nekoliko rečenica, sumirati sve ono što je, posljednjih godina, unatoč i usprkos pandemiji, napravljeno u Općini Cernik. Mnogobrojni, za kvalitetu i standard življenja , itekako, značajni infrastrukturni projekti, vrijedni iskoraci u turizmu, novi, društveno-kulturni sadržaji- tek su dio dugoročne startegije čiji je cilj učiniti mjesto višestoljetne povijesti poželjnim za život. S pravom ponosni na učinjeno u prethodnom periodu, želeći podijeliti uspjehe s prijateljima i suradnicima, mudri su domaćini, covidom spriječeni proslaviti Dan Općine 29. svibnja, odlučili to učiniti nekoliko mjeseci kasnije, 10. i 11.rujna.

Nakon polaganja vijenaca kod Spomenika palim braniteljima, sadržajno zanimljiv dvodnevni program obilježavanja najvažnijeg dana u životu Općine, počeo je otvorenjem obnovljenog cerničkog Društvenog doma vrijednog 7 milijuna europskih kuna i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, u nazočnosti brojnih uglednih gostiju pristiglih iz svih dijelova Hrvatske.

Bila je to prigoda za rekapitulaciju do sada obavljenog posla i najavu novih projekata koji će, imajući na umu brojne potencijale Općine, na najbolji način spojiti prošlost i budućnost mjesta koje se u povijesnim zapisima prvi puta spominje davne 1263.godine. ” Želeći Cernik učiniti mjestom ugodnog življenja za mlade i stare, u protekle smo dvije godine, koristeći sredstva Europske unije, domaćih ministarstava, vlastitog proračuna, ali i brojnih drugih partnera i donatora, uspješno realizirali više od 50 vrijednih projekata. Uz netom otvoreni obnovljeni Društveni dom financiran u stopostotnom iznosu europskim novcem, uređen Franjevački trg vrijedan više od 600 tisuća kuna, dječja igrališta, izgradnju i obnovu Potočne i Školske ulice, ceste u Voćarskoj ulici, projektiran poljoprivredno-poduzetnički inkubator, uređenje vodovodne mreže u Šumetlici, obnovu stare škole, izgradnju Reciklažnog dvorišta, postavljenu LED rasvjetu u cijelom mjestu, semafore, svakako valja istaknuti i kapitalni projekt revitalizacije izletišta Strmac koji smo, s vlastitih 800 tisuća kuna i uz ishođenje građevinske dozvole, uspješno “sveli na nulu” , stvarajući pretpostavke za ozbiljnu turističku priču,” rekao je načelnik Vitomir Žakić.

Iako je riječ o zahtjevnom projektu, zadovoljstvo mi je reći i kako potencijale mjesta koje je prije sto godina prepoznao i dr.Andrija Štampar, uviđa i određeni broj potencijalnih partnera i ulagača, zainteresiranih i za obnovu tamošnjeg hotela. Uz crkvicu svetog Linarte, još jedan naš biser, nedavno otkriven i u potpunosti konzerviran lokalitet crkve Svetog Stjepana iz 12.i 13.stoljeća u Opatovcu, brojne biciklističke staze, blizinu brda Slavča, Kulmerov dvorac, siguran sam kako ćemo, zaokruživajući priču, s vremenom učiniti značajne pomake ka razvoju zdravstvenog ali i rekreativnog turizma, dokazujući kako je i nadomak gradu, suživot s prirodom itekako moguć. Uz nove ekološke navike, odvajanje otpada, za što će sva kućanstva uskoro dobiti po dva spremnika, pred nama je projekt poučne staze do Strmca vrijedan 700 tisuća kuna, kao i skoro u potpunosti završena katastarska izmjena, u čemu ćemo biti prvi i za sada jedini u Hrvatskoj. Uz odličnu ocjenu za transparentnost proračuna, dobro uhodanu ekipu, značajan broj zaposlenih kroz projekt Zaželi i javne radove, povećan broj djece upisane u jaslice, moram reći kako sam ponosan na sve učinjeno, ali i kako smo, želeći ravnomjeran razvoj Općine i svih njenih naselja, sve vrijeme imali uzore u boljima od sebe, poput prijateljske Općine Čavle, ali i ,siguran sam, budućih prijatelja u Gradu Prelogu”, rekao je, rezimirajući dvogodišnje razdoblje, prvi čovjek Općine Cernik, načelnik Vitomir Žakić.

Značajne pomake i nove razvojne trendove primijetili su i pohvalili gosti svečane sjednice Općinskog vijeća, načelnici Općina Brodsko posavske ali i Požeško slavonske županije- Stara Gradiška, Dragalić, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Jakšić, čestitajući domaćinima njihov dan. Pohvale i podršku slavljenicima su uputili i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Dragan Jelić, župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, te u ime kolega načelnika-Ivan Šmit prvi čovjek Općine Nova Kapela, načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić i gradonačelnik Preloga, saborski zastupnik Ljubomir Kolarek.

U prigodi Dana Općine u nastavku su sjednice najzaslužnijim pojedincima dodijeljena priznanja i povelje. Zahvalnicu Općine primili su uspješni poduzetnik Ivica Marjanović, Andrej Lucić i dr. sc. Nedjeljko Marinov, dugogodišnji ravnatelj Osnovne škole Primošten, suradnik i prijatelj cerničke osnovne škole, a Povelje zaslužili fra. Kristijan Sinković, Dražen Knežević, dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Banićevac i Zdravko Sokić. Bogati program obilježavanja Dana Općine Cerničani nastavljaju sutra, u subotu 11. rujna, srednjovjekovnim spektaklom u ambijentalnom prostoru Kulmerovog dvorca koji će, željom domaćina koji, kako reče i načelnik, uvijek žele biti posebni i drugačiji, završiti koncertom Leta 3.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn