DAN OPĆINE CERNIK – Na temeljima stoljetne povijesti prema boljoj sadašnjosti i budućnosti

Datum objave: 26. 5. 2023. | Kategorija: Društvo

CERNIK – Cernik, jedna od tradicijom najbogatijih Općina Brodsko posavske županije, prostor koji se diči s više od 7 i pol stoljeća povijesti, sadržajnim je programom, u društvu mnogobrojnih prijatelja i suradnika, obilježila svoj dan i 30. godina postojanja lokalne samouprave. Uz svečanu sjednicu Općinskog vijeća, osvrt na učinjeno i najavu novih projekata, bila je to prigoda i za dodjelu priznanja najzaslužnijima

3 desetljeća uspješnog djelovanja lokalne samouprave i rođendan Općine, prilika je za slavlje i najavu brojnih novih planova, jer samo se tako može naprijed, čineći ono u što vjeruješ, vjerujući u ono što činiš. Ponosni na 7 i pol stoljeća dugu povijest, bogatu kulturnu baštinu, ali i realizirano, spremni na sutra, učinili su to, brojnim prigodnim sadržajima Cerničani, obilježavajući svoj dan. Višednevna proslava službeno je počela polaganjem vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima, otvorenjem outdoor fitness parka, a potom i  svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj su najzaslužnijima dodijeljena priznanja i zahvalnice.

Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga, najavu novih planova ali i dijeljenje uspjeha s prijateljima i suradnicima, mnogobrojnim gostima nazočnima proslavi. Uz, u prepoznatljivom cerničkom stilu, sasvim poseban promotivni film autora Alena Kocića Koca, s realiziranim je upoznao i, s pravom ponosan, prvi čovjek Cernika, Vitomir Žakić, iza kojeg je već šest uspješnih godina na poziciji načelnika. “Uz zavidnih 750 godina upisanih u životopis mjesta i skromnih 30 kako smo Općina vođena vizijom ravnomjernog razvoja svih naših naselja, mogu reći da sve ovo vrijeme ne stojimo na mjestu nego svakodnevno nastojimo ići naprijed. Potvrđuje to i aktualnih 28 projekata koji su u različitim fazama realizacije ukupne vrijednosti veće od 100 milijuna kuna, što je za Općinu čiji je proračun tek 7 milijuna kuna, složit ćete se, dobar posao, odrađen uglavnom sredstvima Europske unije ali i kroz nacionalne fonodove.”, rekao je načelnik Žakić.

” Iako je teško navesti sve ono što smo odradili u prethodnom periodu, projekt od kojeg puno očekujemo svakako je projekt  revitalizacije i modernizacije izletišta Strmac vrijedan više od 10 milijuna eura, priča koja je trenutno u evaluaciji, a kojom bi mogli napraviti značajan turistički iskorak. Uz prodanih pet parcela u industrijskoj zoni koje će značiti i pet novih poduzetnika, puno očekujemo i od projekta poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora čija izgradnja starta u mjesecu srpnju, a samo je prva njegova faza vrijedna milijun i 429 tisuća eura. Iza nas su i završetak poučne staze Klačinac, vrijedne 100 tisuća eura, asfaltiranje ulice Alojzija Stepinca, kao i ceste u ulici Svetog Roka do vodospreme na jezeru Bačica i crkve sv.Leonarda, gdje planiramo i izgradnju biciklističko-poučnih staza, a potom i osmišljavanje ponude vjerskog turizma kroz štovanje blaženog Augustina Kažotića. Intenzivno promišljamo i o projektima budućnosti, zelenoj digitalizaciji i tranziciji kroz nabavu električnih bicikala, svjetlosno prometnu signalizaciju i solarnu elektranu, a u planu je i obnova samog središta mjesta i Frankopanske ulice koja će ići u više faza. Svjesni svojih iznimnih turističkih potencijala, uz Strmac kao najveći biser i zalogaj, pripremili smo i niz većih i manjih projekata promocije, kreiranja vizualnog identiteta, ali i projekt izgradnje mosta preko potoka Šumetlice-Prkos, s Gradom Nova Gradiška, koji će spojiti Potočnu i Vinogradsku ulicu s onom koja spaja Cernik i Novu Gradišku. Ponosni smo i na manifestaciju Srednjovjekovni grad Cernik koja je, odnedavno i u kalendaru događanja Turističke zajednice Brodsko posavske županije, kao i na one koji, svakodnevno, kroz ulaganja u novu komunalnu i prometnu infrastrukturu, mijenjaju vizuru mjesta. Poput projekta obnove Društvenog doma u Giletincima vrijednog 129 tisuća eura, obnove područne škole u Opatovcu vrijedne 141 tisuću, kao i budućeg sportskog centra HNK Sloga, s dva teniska i rukometnim terenom s umjetnom travom vrijedan 223 tisuće eura.”

“Spomenimo još i niz eno gastro priča, manifestacije, projekt izgradnje nove trafo stanice u industrijskoj zoni, izgradnju odvodnje u Kulmerovoj ulici, plinsku mrežu u naselju Giletinci, kao i radove na katastarskoj izmjeni zahvaljujući kojima ćemo biti jedna od rijetkih općina s ažuriranim podacima usklađenima sa stvarnim stanjem na terenu, što je i osnovna pretpostavka za efikasan gospodarski razvoj ali i tržište nekretninama. Veseli nas i projektiranje bijelog križa veličine 12 metara na brdu Dupanovac u spomen na sva stradanja Hrvata od stoljeća 7., koji će se, osvijetljen, vidjeti s auto ceste ali i do susjedne Bosne i Hercegovine, modernizacija i opremanje četiri društvena doma i općinske vijećnice, izgradnja kanalizacije u Kulmerovoj ulici, nastavak projekta Zaželi kao i daljnja ulaganja u demografsku obnovu i povratak mladih, jer to je i osnovni preduvjet za budućnost. Da, uz ulaganje u ravnomjeran razvoj svih naselja Općine, itekako vodimo računa i o ulaganju, kako u duh, tako i tijela naših mještana, potvrđuje i danas otvoren outdoor fitness park s čak 15 sprava kakvim se ne mogu pohvaliti ni daleko razvijenije sredine.”, zaključio je u govoru prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić.

Svečana sjednica Općinskog vijeća pod predsjedanjem njenog predsjednika Hrvoja Žakića, bila je, kao i uvijek, prigoda i za dodjelu priznanja najzaslužnijim Cerničanima, ljudima koji svojim djelovanjem promiču ime mjesta i život u njemu čine boljim i sadržajnijim. Ovogodišnji laureati su: Ivan Topić, predsjednik Udruge umirovljenika Općine, dobitnik zahvalnice i Zvonimir Vincetić, član Udruge vinogradara i voćara. Povelju zahvalnosti primili su Mira Jurišić, dugogodišnja općinska vijećnica, predsjednica MO Podvrško i Đuro Vuk, dugogodišnji predsjednik  HPD Tomislav. Najviše općinsko priznanje, Grb Općine Cernik uručeno je Ivi Tadiću, općinskom vijećniku posljednjih 30 godina, kao i KUD-u “Hrvatska seljačka sloga” Opatovac, društvu stogodišnjaku, a priznanje je uručeno i Siniši Hoborki, pobjedniku nedavno održanog ocjenjivanja vina novogradiškog vinogorja.

Najsvečaniji dan u životu Općine Cernik svojom su nazočnošću uveličali i brojni gosti-u ime Brodsko posavske županije, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, Željko Burazović, mnogobrojni kolege načelnici- Općina Bebrina, Okučani, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Jakšić, direktor županijske razvojne agencije CTR, Damir Mirković, predstavnici tvrtki, ustanova i institucija, aktualni ali i prethodni, dugogodišnji gvardijan cerničkog Franjevačkog samostana- fra Petar Deže i fra Vjenceslav Janjić, kao i načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić, s kojom Cerničani dijele dugogodišnje iskreno prijateljstvo, dok su se za glazbeni dio pobrinuli članovi KUD-a Hrvatska seljačka sloga Opatovac koji će ovih svečarskih dana, promocijom monografije i smotrom folklora proslaviti prvo stoljeće rada i postojanja.

TEKST: Simonida Tarbuk                 FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn